Τα τραγούδια της εβδομάδας 8-14 Φεβρουαρίου

Τα τραγούδια της εβδομάδας 8-14 Φεβρουαρίου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ολόκληρο το 2016 θα είναι επισκιασμένο από τον θάνατο του David Bowie και πώς αλλιώς… Η Amanda Palmer πρόλαβε να ηχογραφήσει ένα προσωπικό tribute διασκευάζοντας τραγούδια του αγαπημένου μας ροκ εξωγήινου ανοίγοντας, πιθανότατα το χορό για μία σειρά ανάλογων κυκλοφοριών.

08 Φεβρουαρίου 2016Τραγούδι της εβδομάδας

Amanda Palmer & Jherek Bischoff – Strung Out In Heaven

Πρόσφατα έγινε μητέρα και όπως λέει κι η ίδια την ημέρα που πέθανε ο David Bowie βρίσκονταν μαζί με τον σύζυγό της, διάσημο συγγραφέα και κομίστα, Neil Gaiman, στο σπίτι της οικογένειάς της στην Santa Fe για να δουν οι δικοί της το μωρό. Τα νέα τα έμαθαν από την κόρη του Gaiman και σχεδόν αμέσως η Amanda επικοινώνησε με τον Jherek Bischoff και μέσα σε δύο εβδομάδες το αφιέρωμα ήταν έτοιμο.
Ο Jherek έκανε τις ενορχηστρώσεις για την ορχήστρα εγχόρδων, η Anna Calvi από το στούντιό της στην Αγγλία έγραψε φωνητικά για το Blackstar, ο Neil Gaiman πρόσθεσε την αντίστροφη μέτρηση του Space Oddity κι ο John Cameron Mitchell (Hedwig and the Angry Inch) τραγούδησε το Heroes στην αγγλική, αλλά και στη γερμανική του εκδοχή.
Το αποτέλεσμα εξαιρετικό αν, μάλιστα, λάβεις υπόψη ότι όλα έγιναν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς να συναντηθούν ποτέ όλοι μαζί. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε και στην ειδικά αφιερωμένη ιστοσελίδα του project Strung Out In Heaven.


 
Beyonce – Formation
Από την Beyonce, φυσικά, δεν περιμένεις κάτι παρόμοιο, μα βρήκε την ευκαιρία τη βραδιά του Super Bowl όπου εμφανίστηκε μαζί με τους Coldplay (φαντάζομαι για να ξυπνήσει και τους θεατές από τη βαρεμάρα) να παρουσιάσει ένα νέο τραγούδι και μόλις μία ημέρα πριν το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται και η κόρη της Blue Ivy Carter. Κάποια μικροπροβληματάκια πνευματικών δικαιωμάτων πιθανότατα θα λυθούν καθώς δύο σκηνοθέτες υποστηρίζουν ότι χρησιμοποίησε πλάνα από ντοκιμαντέρ τους για τη Νέα Ορλεάνη χωρίς άδεια. Η ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης του βίντεο Melina Matsoukas τους διαψεύδει.


 
Missy Elliott - Pep Rally
Και πάμε τώρα στα πιο αυθεντικά, την Missy Elliott, την σημαντικότερη ίσως γυναικεία παρουσία της μαύρης μουσικής τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Η Missy έντυσε μουσικά το διαφημιστικό του Amazon Echo και εμφανίζεται στο φιλμάκι δίπλα στους  Alec Baldwin, Dan Marino και Jason Schwartzman.


 
Rosie Lowe – Woman
Μαύρη μουσική, όμως, δεν κάνουν μόνο οι αφροαμερικανοί, αλλά και οι λευκοί και μάλιστα στην απέναντι όχθη. Η λονδρέζα Rosie Lowe ακούγεται σαν την Laura Mvula ή την Sade να τραγουδούν επάνω σε ψυχρά ηχητικά χαλιά. Όμως, είναι ο R&B ρυθμός και το συναίσθημα που σε ζεσταίνουν.


 
Sheer Mag – Can’t Stop Fighting
Αρκετά με τον ρυθμό, όμως. Οι Sheer Mag της Tina Halladay από την Philadelphia, μία πόλη κάθε άλλο παρά ταυτισμένη με το punk, μας παίρνει μέσα σε μία χρονοδίνη για να μας ταξιδέψει πίσω στα χρόνια των The Only Ones.


 
Parquet Courts – Dust
Κι από τη Philadelphia στην σαφώς πιο ροκ Νέα Υόρκη με τους Parquet Courts, ένα από τα σημαντικότερα ροκ σχήματα των ημερών μας, να ετοιμάζονται για το πέμπτο άλμπουμ  τους. Το Dust, ως πρώτο δείγμα, εξαιρετικό.


 
Deftones - Prayers/Triangles
ΟΙ Deftones κοντεύουν να συμπληρώσουν τριάντα χρόνια ως συγκρότημα, μα παρόλα αυτά έχουν κυκλοφορήσει μόλις επτά άλμπουμ και σύντομα θα έχουμε και το όγδοο με τον τίτλο Gore” από όπου και το πρώτο single στο κλασικό βαρύ ύφος τους.


 
 
Massive Attack, Tricky & 3D - Take It There
Επιστροφή και για τους Massive Attack με ένα EP (τρόπος του λέγειν, αφού μιλάμε για ηλεκτρονική κυκλοφορία) τεσσάρων τραγουδιών και τεσσάρων συνεργασιών. Εδώ συναντιούνται με τον παλιόφιλό τους Tricky ενώ την κυκλοφορία συμπληρώνουν και τα Voodoo In My Blood με τους Young Fathers, Dead Editors με Roots Manuva και Ritual Spirit με τον Azekel.


 
Bombino - Akhar Zaman
Κι από το Μπράιτον στον Νίγηρα και στο Agadez την πρωτεύουσα των εξεγερμένων Tuareg και έναν μουσικό που δηλώνει ότι δεν βλέπει την κιθάρα του ως όπλο, αλλά ως σφυρί που θα βοηθήσει να ξαναφτιάξουν όσα καταστρέφει ο πόλεμος. Ο Omara "Bombino" Moctar είναι πρωταγωνιστής δύο ντοκιμαντέρ μέχρι σήμερα.


 
Liima - Amerika
Κι από τους εξεγερμένους Tuareg πίσω στην καταχνιά της βόρειας Ευρώπης για να συναντήσουμε ένα νέο σχήμα της μοναδικής 4AD. Οι Liima είναι η συνάντηση του φινλανδού περκασιονίστα Tatu nkkö και των Mads Brauer, Casper Clausen και Rasmus Stolberg των (επίσης «ενοίκων της 4AD) δανών Efterklang.