Τα τραγούδια της εβδομάδας 29/2 – 5/3

Τα τραγούδια της εβδομάδας 29/2 – 5/3
Ακολουθήστε μας στο Google news

Βραδιά Οσκαρ η χθεσινή με την Ακαδημία να αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά συντηρητική στο μουσικό, τουλάχιστον μέρος. Όχι, όμως, κι εμείς που ξεχωρίσαμε το τραγούδι της Anohni χωρίς να απορρίπτουμε τον Sam Smith ενώ χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το πρώτο πραγματικό Οσκαρ του μεγάλου Ennio Morricone…

29 Φεβρουαρίου 2016Το τραγούδι της εβδομάδας

J. Ralph & Anohni – Manta Ray
Μπορεί να μην είναι ηχογράφηση αυτής της χρονιάς και πολύ περισσότερο αυτού του μήνα που κλείνει σήμερα, αλλά η χθεσινοβραδινή τελετή απονομής των Οσκαρ το επανέφερε στην επικαιρότητα αφού ήταν υποψήφιο για καλύτερο τραγούδι. Κι ας ήταν από ντοκιμαντέρ (το Racing Extinction του ελληνοαμερικανού Louie Psihoyos που έχει ήδη ένα Οσκαρ για το παλαιότερο The Cove). Κι αυτό συνέβη μόλις για έκτη φορά στην ιστορία του θεσμού.
Συνθέτης, δίπλα στην Anohni -τον Antony, δηλαδή, των Antony & The Johnsons- ο σπεσιαλίστας της μουσικής για ντοκιμαντέρ, J. Ralph. Δυστυχώς, η Ακαδημία δεν στάθηκε στο ύψος της (σπανίως, άλλωστε, το καταφέρνει αυτό) και έδωσε το βραβείο στο τραγούδι του Sam Smith για τον τελευταίο James Bond (Spectre). Για εμάς, όμως, ο πραγματικός νικητής είναι αυτό το τραγούδι σε πείσμα της Ακαδημίας που αρνήθηκε σε έναν transgender καλλιτέχνη να εμφανιστεί ζωντανά στη σκηνή.
Αναλυτικά, οι νικητές των Οσκαρ εδώ 

 

Sam Smith - Writing's On The Wall
Κι αφού ξεκινήσαμε με τα Οσκαρ, ιδού και ο νικητής στην κατηγορία του τραγουδιού. Ο 23χρονος βρετανός Samuel Frederick "Sam" Smith που τον μάθαμε από τη συμμετοχή του το 2012 στο Latch των Disclosure, ενώ το 2013 ανέβηκε και στο Νο1 και πάλι ως συμμετέχων στο La La La του Naughty Boy. Κάτι, που λίγο αργότερα, κατάφερε και μόνος με το Money On My Mind και το Stay With Me. Τώρα, μετά τα Grammy και τα Brit Awards έφτασε και η στιγμή του Οσκαρ.


 
Ennio Morricone - L'Ultima Diligenza di Red Rock (The Hateful Eight)
Κλείνουμε με τα Οσκαρ με τον πραγματικό μεγάλο νικητή, τον Ennio Morricone που μετά από ένα Οσκαρ συγγνώμης το 2007 για τη συνολική του προσφορά έφτασε η στιγμή και για το πραγματικό βραβείο με την έβδομη υποψηφιότητά του στην μέχρι σήμερα σπουδαία ιστορία του. Κι έπρεπε να γράψει μουσική για ταινία του Quentin Tarantino (The Hateful Eight) που κι αν δεν είναι η καλύτερή του τού χάρισε την αναγνώριση που του οφειλόταν από την Ακαδημία.


 
Massive Attack, Young Fathers – Voodoo In My Blood
Φεύγουμε κατά κάποιο τρόπο από τον κινηματογράφο για να συναντήσουμε ξανά αυτόν τον μήνα τους Massive Attack που ανέβασαν ακόμα ένα βίντεο τραγουδιού τους από το EP Ritual Spirit. Εδώ η συνεργασία τους με τους Young Fathers και πρωταγωνίστρια του βίντεο η Rosamund Pike.


 
Chase & Status ft. Slaves – Control
Στους ταραχώδεις καιρούς που ζούμε είναι παρήγορο να βλέπεις καλλιτέχνες να αφουγκράζονται τις ανησυχίες και να ευαισθητοποιούνται με τον τρόπο τους απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα. Οι ηλεκτρονικοί Chase & Status συναντούν τους punkies Slaves για μία ηχογράφηση πραγματικό δυναμίτη ενάντια σε κάθε μορφή ελέγχου και επιβολής. Οι Prodigy συναντούν τους Rage Against The Machine.


 
Saul Williams - The Noise Came From Here
Κι από την Μ. Βρετανία στις ΗΠΑ και το «καυτό» και μαρτυρικό Ferguson με την εξεγερμένη μαύρη κυρίως κοινότητα κατά της αστυνομικής βίας. Ο μουσικός, ποιητής, ηθοποιός και ακτιβιστής Saul Williams μέσα από το τελευταίο του άλμπουμ με τον δηλωτικό του ύφους και του περεχομένου του τίτλο MartyrLoserKing σε μία σύνθεση βασισμένη σε δικούς του στίχους, αλλά και του ποιητή και φίλου του Marcellus Buckley που απαγγέλει στο τέλος το The People Vs. The Police. O Saul περπατά στους δρόμους της πόλης και στο σημείο της δολοφονίας του Michael Brown από την αστυνομία. Κι όλα αυτά επάνω σε έναν ξέφρενο αφρικανικό ρυθμό που, προφανώς, υποδηλώνει τις ρίζες της μαύρης κοινότητας.


 
Corinne Bailey Rae - Been To The Moon
Έξι ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την δεύτερη μόλις δουλειά της Corinne Bailey Rae και εννιά από το εκπληκτικό ντεμπούτο της κι η μουσικός από το Leeds επιστρέφει στο γνώριμο ανάμεσα στην folk, την pop και την ακουστική soul ύφος της και ένα καλαίσθητο και φουτουριστικό βίντεο.


 
White Lung – Hungry
Αντίθετα με την Corrine οι καναδοί White Lung μας άφησαν να περιμένουμε μόλις δύο χρόνια μετά το εξαιρετικό Deep Fantasy του 2014. Επιστροφή με ένα ακόμα δυναμίτη που μας κάνει να ανυπομονούμε για την κυκλοφορία του πέμπτου τους άλμπουμ, Paradise, που θα έλθει τον Μάιο.


 
Car Seat Headrest - Vincent
Το ίδιο δυναμικά επιστρέφουν κι οι Car Seat Headrest από την Βιρτζίνια των ΗΠΑ, το σχήμα του ενός στην πραγματικότητα ανθρώπου που ακούει στο όνομα Will Toledo με την ιδιαιτερότητα της κυκλοφορίας 11, παρακαλώ, ολοκληρωμένων άλμπουμ μόνο από το bandcamp. Αυτά, μέχρι που τους πρόσεξε η Matador Records που πέρυσι κυκλοφόρησε το Teens of Style με επιλογές τραγουδιών από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα, έφτασε η στιγμή για την πρώτη τους κυκλοφορία με ολόφρεσκες συνθέσεις.


 
Andrew Bird ft. Fiona Apple - Left Handed Kisses
«Ήθελα απλώς να γράψω ένα τραγούδι που θα εξηγεί γιατί δεν μπορώ να γράψω απλά ερωτικά τραγούδια», εξηγεί ο Andrew Bird και αποκαλύπτει ότι η ηχογράφηση του συγκεκριμένου ντουέτου με την Fiona Apple έγινε μέσα σε μία νύχτα βουτηγμένη στο ουίσκι. Το αποτέλεσμα μεθυστικό και για τον ακροατή.