Πόσο «μέσα» (οικονομικά) βρίσκονται οι δημοσιογράφοι

Πόσο «μέσα» (οικονομικά) βρίσκονται οι δημοσιογράφοι
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένας χάρτης των καθυστερήσεων στη μισθοδοσία στα ΜΜΕ. Χωρίς να ξεχνάμε τις απολύσεις, τις περικοπές, τα αμέτρητα «μπλοκάκια» με τους μισθούς πείνας και τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας, τους άνεργους.

12 Μαρτίου 2016
^ Στον «Ελεύθερο Τύπο» πληρώνονται έναντι εδώ και πολύ καιρό, αυτές τις μέρες αποπληρώνεται ο Σεπτέμβριος να σκεφτείτε. Είμαστε Μάρτιο μήνα, πέντε-έξι μήνες η καθυστέρηση (συν τρεις μισθοί από το 2013 που «γράφτηκαν στο χιόνι»). Χτυπάει ρεκόρ ο Αλέξης Σκαναβής, ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας. 
 
* Στον όμιλο Αλαφούζου δεν παρατηρείται η παραμικρή καθυστέρηση στη μισθοδοσία, όλοι πληρώνονται κανονικά και στην ώρα τους. Προ διμήνου πάντως στην «Καθημερινή» έδιωξαν μεταξύ άλλων και μια μητέρα χωρισμένη, η οποία μεγαλώνει μόνη της ένα μικρό παιδί. 
 
* Στον ΑΝΤ1 (Κυριακού) δεν υπάρχει πρόβλημα με τους μισθούς. Εχει, ωστόσο, αποψιλωθεί ο όμιλος, τόσο στην τηλεόραση όσο και στα ραδιόφωνα. Εδιωξαν πολύ κόσμο τα τελευταία χρόνια, ενώ μετέβαλαν και την εργασιακή σχέση με αρκετούς υπάλληλους. 
 
* Στον ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη μετρούν δύο μήνες καθυστέρηση. Δεν έχουν μπει τα χρήματα για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ενώ στις 15 Μαρτίου η διοίκηση θα καταβάλει, όπως έχει υποσχεθεί, το 2ο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Τα χρωστούμενα τους διαβεβαίωσαν πως θα αποπληρωθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016. 
 
* Στο Real Group του Νίκου Χατζηνικολάου και του Ανδρέα Κουρή (γιος του Γιώργου) είναι ενάμιση-δύο μήνες μέσα στις πληρωμές, εφόσον στις 18 Μαρτίου εξοφληθεί ο Ιανουάριος. Τους ενημέρωσαν με mail πως τότε, 18 Μαρτίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους ο μισθός Ιανουαρίου. 
 
* Στον Πήγασο των Γιώργου και Φώτη Μπόμπολα πληρώθηκε το 1ο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Υπάρχει δηλαδή μια καθυστέρηση 2,5-3 μηνών στη μισθοδοσία του «Εθνους» (και των άλλων ΜΜΕ). 
 
* Στο χειμαζόμενο Mega δεν παρατηρούνται καθυστερήσεις στη μισθοδοσία. Ούτε μέρα, όλοι πληρώνονται στην ώρα τους.Το Mega βέβαια χρωστάει σε όλους τους άλλους, ακόμα και στους ηθοποιούς των πιο πετυχημένων σίριαλ του προγράμματός του. 
 
* Ηρεμία επικρατεί στον Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά. Καθυστερήσεις δεν υπάρχουν.  Υπήρξαν βέβαια περικοπές στην Κάντζα, μόνο που αφορούσαν ένα περιορισμένο διάστημα. Πάρθηκε απόφαση τον Σεπτέμβρη για 5μηνη 20% μείωση στους μισθούς ή 10μηνη με 10%.
 
* Στον όμιλο των «Παραπολιτικών» δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία (ένα 15νθήμερο, σκάρτο).
 
* Στο Action 24 αυτές τις μέρες πληρώθηκαν/πληρώνονται τους μισθούς Ιανουαρίου. 
 
* Στο «Πρώτο Θέμα» η καθυστέρηση είναι ανύπαρκτη, μόλις μερικών ημερών, τώρα θα λάβουν τον Φεβρουάριο. 
 
* Στις εφημερίδες του Γιάννη Φιλιππάκη («Δημοκρατία» και «Espresso») έχουν μία καθυστέρηση ενάμιση με δύο μήνες συνολικά, με τα δεκαπενθήμερα να μπαίνουν με μικρές καθυστερήσεις κάποιων ημερών. 
 
* Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στα ΜΜΕ του Γιώργου Τράγκα. Ακόμα και στην καινούργια εφημερίδα που έβγαλε, την «Ανεξαρτησία» οι εργαζόμενοι εκεί μόλις πληρώθηκαν το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου. 
 
* Στην «Αυγή» πληρώνονται κανονικά το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν όμως χρωστούμενα από τα «πέτρινα χρόνια». 
 
* Στον «Ριζοσπάστη» δεν υπάρχουν καθυστερήσεις και όλοι, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, παίρνουν 800 ευρώ σύμφωνα με απόφαση του κόμματος. 
 
* Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έχουν να λαμβάνουν τρεις μισθούς, τόση είναι η καθυστέρηση της μισθοδοσίας και η οποία προέκυψε από παλιά. Είναι οι πρώτοι μισθοί στην αρχή, όταν ξεκίνησε το εγχείρημα. Ολο το 2014 και όλο το 2015 πληρώνονται κανονικά χωρίς καθυστερήσεις. 
 
(Από την Εφημερίδα των Συντακτών)