Τα τραγούδια της εβδομάδας 11-17/4

Τα τραγούδια της εβδομάδας 11-17/4
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο κόσμος σε αναταραχή, η Ευρώπη βιώνει την αναβίωση του ρατσισμού και του φασισμού, η Αμερική σε προεκλογικό αγώνα με τις ρατσιστικές δολοφονίες να τη σκιάζουν, η καταστολή κυριαρχεί ως μέσο και τα τραγούδια της εβδομάδας είναι, κυρίως πολιτικά και φυσικά φρέσκα.

11 Απριλίου 2016Το τραγούδι της εβδομάδας
 
Michael Kiwanuka - Black Man In A White World
Πάνε ήδη τέσσερα χρόνια από το συναρπαστικό ντεμπούτο άλμπουμ του Michael Kiwanuka, ενός μουσικού από αυτό το ρεύμα αναβίωσης και ανανέωσης της soul στην Μ. Βρετανία. Κι ο μαύρος μουσικός με καταγωγή από την Ουγκάντα επιστρέφει με ένα πολιτικό άλμπουμ που παραπέμπει στον σπουδαίο Marvin Gaye και το What’s Going On. Love & Hate o τίτλος του κι η ημερομηνία κυκλοφορίας η 27η Μαΐου.
Για τη δεύτερη αυτή ολοκληρωμένη δουλειά του ο Michael συναντά στο στούντιο τον «μάγο» Danger Mouse που υπογράφει την παραγωγή περνώντας έντονα στοιχεία Motown όπως και σ’ αυτό το τραγούδι, ένα συνταρακτικό blues-soul-funk διαμαρτυρίας.


 


Kaytranada (feat. Anderson .Paak) - Glowed Up
Κι από την Μ. Βρετανία στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για να συναντήσουμε ακόμα έναν μετανάστη, τον Louis Kevin Celestin, που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το ντεμπούτο άλμπουμ του ως μόνιμος κάτοικος Καναδά εδώ και πολλά χρόνια. Synth-soul; Rap; Electronica; House; Όποια ταμπέλα κι αν βάλεις θα ταιριάξει.


 
M.I.A. - Rewear It
Η M.I.A., πια, καθιερωμένη κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες τη νέα της εξόχως πολιτικοποιημένη δουλειά. Πριν μερικούς μήνες μας είχε παρουσιάσει το πρώτο δείγμα, μία προβληματισμένη ματιά στην προσφυγική κρίση και την Ευρώπη-φρούριο. Τώρα, συνεργάζεται με την εταιρία ρούχων H&M σε μία καμπάνια ανακύκλωσης των μεταχειρισμένων ρούχων και φτιάχνει αυτό το σποτ με τον τίτλο-σύνθημα Rewear It. Η επιτυχία δύσκολα σε αφήνει να ξεφύγεις από τα γρανάζια της βιομηχανίας, τελικά…


 
letlive. - Good Mourning, America
Οι καλιφορνέζοι letlive., αντίθετα, δεν συνθηκολογούν εύκολα κι ο τραγουδιστής τους Jason Aalon Butler παίζει ανάμεσα στον θρήνο και την έκρηξη. Ο τίτλος του τραγουδιού από τους ευφυέστερους, εξίσου ευρηματική η χρήση των γυναικείων χορωδιακών, το βίντεο επιθετικό και πολιτικό με σκηνές βίας και καταστολής. If I'm The Devil... το άλμπουμ τους, που κυκλοφορεί 10 Ιουνίου.


 
Parquet Courts - Human Performance
Μετά το πολύ καλό Sunbathing Animals του 2014, οι νεοϋορκέζοι Parquet Courts επιστρέφουν με μία ακόμα τονωτική ένεση στο ροκ. Το νέο τους άλμπουμ, Human Perfromance, μόλις κυκλοφόρησε και διεκδικεί ήδη μία θέση στα καλύτερα της χρονιάς όταν αυτή θα τελειώνει. Το ομώνυμο τραγούδι είναι και ένα από τα καλύτερα.


 
The Goon Sax – Boyfriend
Αυτό κανονικά θα ήταν το τραγούδι της εβδομάδας αν δεν υπήρχε ο Michael Kiwanuka κι αν το κλίμα δεν ήταν τόσο φορτισμένο. Οι πιτσιρικάδες Goon Sax από την Αυστραλία θυμίζουν αρκετά τους σπουδαίους Go Betweens κι όταν αναζητάς πληροφορίες γι’ αυτούς ανακαλύπτεις ότι ο κιθαρίστας τους Louis Forster είναι γιος του Robert Forster των προαναφερόμενων. Όπως κι αν έχει αυτό είναι ένα από τα καλύτερα ντεμπούτο της χρονιάς.


 
Sticky Fingers - Outcast At Last
Στην Αυστραλία, όμως, δεν υπάρχει μονάχα η εκλεπτυσμένη pop άποψη των Go Betweens και των επιγόνων και απογόνων. Υπάρχουν κα σχήματα σαν τους Sticky Fingers, με τον πολυσυλλεκτικό fusion ήχο τους μπολιασμένο με reggae και ροκ στοιχεία. Στη νέα τους δουλειά εξακολουθούν να είναι προκλητικοί, καυστικοί (όπως και στη διασκευή του Ghost Town ενάντια στον οικιστικό νόμο της κυβέρνησης τότε) και πολιτικοί.


 
Nellie McKay – Success
Η Nellie McKay, εξίσου πολυσυλλεκτική και μαχητική είναι ταγμένη εδώ και χρόνια στον αγώνα διεκδίκησης της ισότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών και υποστηρίκτρια του Bernie Sanders. Έτσι, κι αυτό το τραγούδι της είναι αφιερωμένο σε αυτόν και εντάσσεται στην καμπάνια στήριξης της υποψηφιότητάς του για το χρίσμα των Δημοκρατικών.


 
Bob Dylan - Melancholy Mood
Μακριά από τους πολιτικούς αγώνες ο Bob Dylan εδώ και χρόνια μοιάζει να κάνει απλώς το μουσικό κέφι του ηχογραφώντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια, country και διασκευές του Frank Sinatra. Έτσι, μετά το προηγούμενο άλμπουμ του συνεχίζει ηχογραφώντας στο δικό του στυλ ακόμα έντεκα τραγούδια του βελούδινου crooner.


 
Swans - The Glowing Man
Παλιές καραβάνες κι οι Swans ήταν να μην επιστρέψουν με το My Father Will Guide Me up a Rope to the Sky το 2010 έπειτα από μία 14χρονη απουσία. Εκτοτε, ανά δύο χρόνια έχουμε μία νέα τους δουλειά και ο σκοτεινός πειραματισμός στα καλύτερά του.


 
Brian Eno - The Ship
«Ήθελα να δώσω ζωή στις φωνές, να ηχούν σαν αυθύπαρκτα συμβάντα μέσα σε ένα τοπίο» λέει ο Brian Eno για το νέο του άλμπουμ The Ship κι η ομότιτλη σύνθεση διάρκειας 21 λεπτών τον επιβεβαιώνει. Ένα μοναδικό ηχητικό ταξίδι ήχων που λειτουργούν από μόνοι τους και σαν εικόνες.