23 χρόνια στην καρδιά της αθλητικής επικαιρότητας

23 χρόνια στην καρδιά της αθλητικής επικαιρότητας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ηταν 3 Μαΐου του 1993, όταν το δημόσιο αθλητικό ραδιόφωνο, η ΕΡΑ Σπορ, βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα.

03 Μαΐου 2016
Αρχές της δεκαετίας του '90, και το ραδιοφωνικό τοπίο ήταν ακόμα «ρευστό», τόσο στη διαρκώς αναπτυσσόμενη ιδιωτική ραδιοφωνία όσο και στην κρατική. Έτσι, στα κλιμάκια της ΕΡΑ εκείνη την περίοδο «κυοφορείτο» ένα ανατρεπτικό και πρωτοπόρο εγχείρημα για τα τότε δεδομένα. Η δημιουργία ενός ακόμα ειδησεογραφικού ραδιοφώνου που θα ασχολείται όμως με τα αθλητικά και που θα εκπέμπει στη συχνότητα της -παραμελημένης και τοπικής εμβέλειας- ΕΡΑ 4. Το όραμα αυτό είχαν ο Κώστας Μότσης και ο Ηρακλής Κοτζιάς, δύο εκ των αθλητικογράφων της ΕΡΤ, μαζί με τον τότε γενικό διευθυντή της ΕΡΑ, Γιώργο Τζαβέλλα. Μετά από 10(!) υπουργικές υπογραφές κι έναν περίπου χρόνο καθυστέρηση, το δημόσιο αθλητικό ραδιόφωνο πήρε... σάρκα και οστά και έτσι στις 3/5/1993 «γεννήθηκε» η ΕΡΑ Σπορ στους 101.8 (μόνο) για την Αθήνα και τους 981 στα μεσαία.
 


Στα πρώτα της χρόνια μοίραζε το πρόγραμμά της ανάμεσα στα αθλητικά (κυρίως με μεταδόσεις αγώνων) και τη μουσική, όντας ένα ραδιόφωνο που απευθυνόταν και στα νεανικά κοινά. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μετατρέπεται σε πανελλαδικής εμβέλειας κι επεκτείνεται και στην περιφέρεια. Το 2003 αναδιαρθρώνεται πλήρως και γίνεται «Ολυμπιακό ραδιόφωνο», με αμιγώς αθλητικό πρόγραμμα αφιερωμένο ως επί το πλείστον στους Ολυμπιακούς Αγώνες.  Σχεδόν αμέσως έγινε το πιο δημοφιλές ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΕΡΤ. Έκτοτε, η πορεία της ήταν σταθερά ανοδική στις προτιμήσεις των ακροατών, φτάνοντας μέχρι και το 8% στις μετρήσεις για την Αθήνα. Με αποτέλεσμα να καθιερωθεί και να σχηματίσει ένα «δίπολο» μαζί με τον Σπορ FM 94.6.
Στις 11 Ιουνίου του 2013 όμως διακόπτεται αιφνιδίως η λειτουργία του, όπως και όλων των προγραμμάτων της ΕΡΤ, με τη γνωστή, «χουντικής υφής», κυβερνητική απόφαση. Παρ' όλα αυτά όμως συνεχίζει ως ένθετο στην ενιαία ΕΡΑ των εργαζομένων, με κάποιες από τις παλιές εκπομπές της.
Ακριβώς δύο χρόνια μετά η ΕΡΑ Σπορ «ξαναγεννιέται» από τις ίδιες συχνότητες και συνεχίζει το «ταξίδι» της μέχρι σήμερα.



Η επιτυχία αυτή της ΕΡΑ Σπορ δεν πιστώνεται τόσο στην ΕΡΤ, όσο στους ανθρώπους που την στελέχωσαν όλα αυτά τα χρόνια, είτε από τη «σκοπιά» του παραγωγού, είτε από το πόστο του διευθυντή-συντονιστή.
Κώστας Μότσης, Ηρακλής Κοτζιάς, Κώστας Αριδάκης, Νίκος Ασημακόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Μιλτιάδης Παναγιωτόπουλος, Σήφης Βοτζάκης, Λευτέρης Σαρελάκος, Πέτρος Μαυρογιαννίδης, Μάκης Τσίλκος, Μάκης Παπαζήσης, Γιώργος Μυρισκλάβος, Χρήστος Κοντός, Γιάννης Σαντοριναίος, Άρης Γάτας και άλλοι πολλοί.
Εξέχουσα θέση στην ιστορία της ΕΡΑ Σπορ από την πρώτη μέρα της, έχει το θρυλικό «Μικρόφωνο στα γήπεδα» με απευθείας συνδέσεις από όλα τα εν εξελίξει παιχνίδια των μεγάλων κατηγοριών σε όλη την Ελλάδα.



Από το e-tetRadio ευχές για ακόμα μεγαλύτερη μακροημέρευση!