Αυξήστε τις τιμές των εισιτηρίων στις συναυλίες

Αυξήστε τις τιμές των εισιτηρίων στις συναυλίες
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αν δεν αυξηθεί άμεσα η τιμή των εισιτηρίων (και αν δεν πάει περισσότερο κόσμος σε αυτές) συναυλίες δεν θα ξαναδούμε. Τα γράφουμε χρόνια στο e-tetRadio και παλιότερα στο Other Side: τα εισιτήρια των συναυλιών ήταν ακριβά. Τώρα θα πούμε το ακριβώς αντίθετο: είναι πολύ φθηνά. 

06 Ιουνίου 2016
Και για τις ξένες συναυλίες και για τις ελληνικές. Με 40 ευρώ στο Rockwave παρακολουθήσαμε ένα σωρό ονόματα, από Last Shadow Puppets μέχρι Suede και Subways και από Turbonegro έως Dropkick Murphys. Τα ίδια και στο Release. Ενώ με μόλις 50 ευρώ θα ζήσουμε live τους Muse, θα ζήσουμε το σόου που το περιοδικό Q χαρακτήρισε ως το καλύτερο του πλανήτη. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις ελληνικές συναυλίες στις οποίες τα εισιτήρια κυμαίνονται συνήθως από 10 έως 13-14 ευρώ (όταν είναι δύο ή τρία ονόματα μαζί). Να τα πούμε αυτά: οι διοργανωτές έχουν συμπιέσει το κόστος όσο δεν πάει άλλο. Στο τέλος μπαίνουν και μέσα οικονομικά. Καταγράφουν ζημίες. 
 
Δεν υποστηρίζω πως θα έπρεπε να αυξηθούν πολύ οι τιμές των εισιτηρίων, δεν λέω το 12άρι να γίνει 20 ευρώ, και το 40άρι να πάει στα 50. Αν γίνει όμως 14 και 45 ευρώ αντίστοιχα, τα επιπλέον χρήματα θα βοηθήσουν -ειλικρινά- να δούμε ξανά συναυλίες και του χρόνου. Μιλάμε για μία επιβάρυνση που δεν θα μας φανεί και τόσο. Διάολε, ας πληρώσουμε 45 ευρώ για ένα φεστιβάλ, ας δώσουμε 5 ευρώ περισσότερα και ας πιούμε μία μπύρα λιγότερο. Αν είναι να έρθουν του χρόνου οι όποιοι Last Shadow Puppets, χαλάλι. Τα 10 χιλιάδες εισιτήρια τις δύο πρώτες ημέρες του Release Festival με 5 ευρώ επιπλέον σημαίνουν 50 χιλιάδες ευρώ περισσότερα (όχι καθαρά, φυσικά) στο διοργανωτή, είναι μία ανάσα, είναι μείωση της χασούρας, είναι εγγύηση για του χρόνου σε τελική ανάλυση.
 
Και τα 2 μόλις ευρώ επιπλέον στις ελληνικές συναυλίες των 4 χιλιάδων κόσμου σημαίνει για το διοργανωτή 8 χιλιάδες ευρώ περισσότερα (επαναλαμβάνω, όχι καθαρά). Μπορεί να είναι η αμοιβή του καλλιτέχνη αυτή. Μπορεί να είναι ο ισοσκελισμός μίας άλλης αποτυχημένης βραδιάς (και είναι πολλές).
 
Δεν ξέρω, ανησυχώ. Σαφώς και είμαστε σε δύσκολη οικονομική φάση, δεν το συζητώ. Ας αναλογιστούμε όμως εμείς οι φίλοι της μουσικής αν θέλουμε να βλέπουμε και άλλες συναυλίες. Και αν είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε κατιτίς παραπάνω ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε μπροστά στα stages.
 
Και κάτι ακόμα: ήμουν σε μία συναυλία των Arcade Fire, στο Λονδίνο και όλοι όσοι ήμασταν στη λίστα των δημοσιογράφων δεν μπήκαμε δωρεάν, αλλά πληρώσαμε ένα μικρό συμβολικό ποσό των 5 λιρών αν θυμάμαι καλά (και το οποίο πήγαινε σε κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό). Γιατί να μη συμβαίνει κι εδώ κάτι ανάλογο; 


Ανάλυση του εισιτηρίου
 
Το 23% είναι ΦΠΑ (24% από 1η Ιουνίου). Συν 7% η ΑΕΠΙ για τα δικαιώματα. Συν περίπου 3% το ticketing. Αν προσθέσουμε και το 6 με 10% ενοίκιο του χώρου φτάνουμε αισίως στο 43% που είναι έξοδα, εντελώς ανελαστικά. Και από εκεί και πέρα έχουμε κόστος για διαφήμιση (αφίσες, καταχωρίσεις, στάσεις λεωφορείων, διαφημιστικά σποτ κ.λπ.), μετακινήσεις καλλιτεχνών, διαμονή και διατροφή, σεκιούριτι για τη βραδιά, ασφάλιση (βροχής ή αστικής ευθύνης - από 500 έως 1.000 ευρώ για τα ελληνικά ονόματα), ηχητικές και φωτιστικές εγκαταστάσεις, γεννήτριες, αμοιβές και ΙΚΑ μουσικών κ.ά.