Ο απολογισμός της «ανοιχτής Ελληνικής Ραδιοφωνίας»

Ο απολογισμός της «ανοιχτής Ελληνικής Ραδιοφωνίας»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις μέρες, από την επαναλειτουργία της στις 11/6/2015 και ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας κάνει τον απολογισμό του. 

09 Ιουνίου 2016
Όσον αφορά το ραδιόφωνο, κάνει ειδική μνεία στη συμβολή της ΕΡΑ Σπορ στον αθλητικό τομέα της ΕΡΤ, στις δράσεις για το προσφυγικό, στο πρόγραμμα του 9,58 FM της ΕΡΤ3 αλλά και στην επαναφορά όλων των παλιών προγραμμάτων της ΕΡΑ. Με εξαίρεση, ωστόσο, τον ξενόγλωσσο Φιλία 106.7, τη συχνότητα του οποίου έχει «καπαρώσει» μέχρι νεοτέρας η ERTopen...

Ιδού ο απολογισμός τους (στη φωτογραφία ο υπεύθυνος της ΕΡΑ, Γιώργος Γιουκάκης):
 
Η επιστροφή της ΕΡΑ ΣΠΟΡ έδωσε βήμα σε όλους τους αθλητές, με ζωντανό πρόγραμμα και φιλοξενία στο στούντιο. Από την πρώτη στιγμή, ο σταθμός αξιοποίησε όλο το προσωπικό της ΕΡΤ σε όλες τις περιοχές της χώρας και βρέθηκε σε όλα τα γήπεδα μεταφέροντας τον παλμό. 
 
Επαναφορά στον αέρα 27 Ραδιοφωνικών Σταθμών σε όλη την Ελλάδα: έξι στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και 19 στην Περιφέρεια. 
 
Οι Περιφερειακοί Σταθμοί της ΕΡΤ διαχειρίστηκαν με τον βέλτιστο τρόπο την προσφυγική κρίση, με ενημερωτικά αφιερώματα και συντονισμό δράσεων αλληλεγγύης. 
 
Αρχές Μαρτίου βρέθηκαν στο Ραδιομέγαρο, με πρωτοβουλία της ΕΡΤ, για πρώτη φορά μαζί περισσότεροι από 40 φορείς και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό. Πρωτοβουλία από  την οποία γεννήθηκε το  ert4refugees, με στόχο τον συντονισμό δράσεων. 
 
Το πρώτο αραβόφωνο δελτίο ειδήσεων άρχισε να μεταδίδεται το φθινόπωρο από Περιφερειακούς Σταθμούς και στη συνέχεια εντάχθηκε στο πρόγραμμα της ΕΡΤ1 και του Πρώτου Προγράμματος.  
 
Το Ραδιομέγαρο άνοιξε ξανά για τους πολίτες. Περίπου 6.000 ακροατές της ΕΡΑ βρέθηκαν στα στούντιο της Ραδιοφωνίας για να παρακολουθήσουν ζωντανά 31 συναυλίες. Δεκάδες μουσικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, αλλά και μέσω συνεργασίας με την EBU, έχουν μεταδοθεί ζωντανά από τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ.
 
Tα μικρόφωνα της ΕΡΑ δόθηκαν σε κοινωνικές ομάδες και οργανώσεις που απέκτησαν δικές τους εκπομπές, ενώ διοργανώθηκε διαγωνισμός βίντεο video κατά του στίγματος του Αids.
 
Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση του κοινού οργανώθηκαν από την Ελληνική Ραδιοφωνία, ραδιομαραθώνιοι για την οικονομική ενίσχυση του «Χαμόγελου του Παιδιού» και της «UNICEF»  
Η ραδιοφωνική μεταφορά του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο ξεπεσμένος Δερβίσης» από την Άννα Σακαλή στο Τρίτο Πρόγραμμα, απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στον 27ο Διαγωνισμό της URTI.
 
Νέες ραδιοφωνικές παραγωγές παιδικών σειρών και δραματοποιημένου λόγου ηχογραφήθηκαν στα στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
 
Παράλληλα, τρία ενημερωτικά ραδιόφωνα  - το Πρώτο, η Φωνή της Ελλάδας και η ΕΡΑσπορ, καθώς και 19 περιφερειακοί σταθμοί, παράγουν από έξι έως 14 ώρες ημερήσιο πρόγραμμα, παρέχοντας ταυτόχρονα περιεχόμενο και στην τηλεόραση.
 
Από την πρώτη στιγμή, η ΕΡΤ3 με όλες της τις δυνάμεις παλεύει για αντικειμενική ενημέρωση, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο μεγάλο θέμα του προσφυγικού, με αφιερώματα από τον 102 FM και την τηλεόραση της ΕΡΤ3 και συγκέντρωση αγαθών πρώτης ανάγκης για τους προσφυγές. 
 
Ο 9.58, το  μοναδικό πολιτιστικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, εκτός από τις ευρείες συνέργειες με πολιτιστικούς φορείς της πόλης, ανέπτυξε συνεργασία με τα μουσεία της συμπρωτεύουσας, οργανώνοντας επισκέψεις πολιτών σε αυτά. Με μεγάλη επιτυχία διοργάνωθηκαν επίσης πρόσφατα ζωντανές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.
 
Στο πλαίσιο αυτό και με το 2/3 του προ του 2013 δυναμικού της, η Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας:
- επανέφερε σε πλήρη λειτουργία το σύνολο των χώρων παραγωγής τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των 19 περιφερειακών σταθμών,
- επαναδραστηριοποίησε πλήρως και επαύξησε το δίκτυο εκπομπής τηλεόρασης και ραδιοφώνου σε πανελλαδική κλίμακα,
- επαναλειτούργησε Κέντρα Εκπομπής Μεσαίων και Βραχέων και 
- επανέφερε το δορυφορικό πρόγραμμα  ERTWorld στην Ευρώπη, 
επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα σημαντικές μειώσεις λειτουργικών δαπανών, κυρίως μέσω εξορθολογισμού διαδικασιών και χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών.