Το Top 10 (συν & πλην) των συναυλιών του φετινού καλοκαιριού

Το Top 10 (συν & πλην) των συναυλιών του φετινού καλοκαιριού
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με τους Muse, με τη συναυλία των Muse στην πλατεία Νερού το Σάββατο, κλείσαμε τη φετινή, θερινή, σεζόν. Ήταν η τελευταία (στην ουσία) συναυλία. Ήρθε η ώρα επομένως για έναν, πρώτο, απολογισμό. Ένα top 10 (+1) με θετικά και αρνητικά.

25 Ιουλίου 2016
1) Η συναυλία «ήμουν κι εγώ εκεί»: Muse. Πάνω από 20 χιλιάδες κόσμος. Tο πλέον εμπορικό όνομα. Αναμενόμενο. Ξέρετε, είναι το live αυτό που θα πάνε όλοι (και για να το λένε μετά) και θα βγάζουν selfie με το stage ως φόντο.
 
2) Καλύτερο φεστιβάλ, μακράν: Release Festival. Με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Και, σκεφτείτε, ήταν το πρώτο (τους)! Δεν έχει μπει καν στο χάρτη δηλαδή, να το ξέρουν και οι ξένοι, να το εμπιστευθούν.
 
3) Ejekt Festival: Επαγγελματισμός αντιστρόφως ανάλογος των μεγάλων παραγωγών, επαρχιώτικο σκεπτικό.
Rockwave: σε ύφεση φέτος, συρρικνώθηκε σε σχέση με πέρυσι που σάρωσε. Να δούμε πως θα επανέλθει του χρόνου γιατί πολλά (μεγάλα) ακούγονται.   
 
4) Το Terra Vibe όσο όμορφο κι αν είναι, μοιάζει πλέον με καμένο χαρτί. Ειδικά για live που είναι one-off. Είναι και ασύμφορο οικονομικά πλέον - βενζίνες, διόδια. Μην ξεχνάτε επίσης πως όταν στο εξωτερικό γίνονται συναυλίες στους αγρούς μιλάμε, πάντα, μα πάντα, για πολυήμερα φεστιβάλ. Ποτέ και πουθενά δεν διοργανώνονται στην ύπαιθρο συναυλίες της μίας βραδιάς. Για να μην μπερδευόμαστε. 
 
5) Το καλύτερο live: Last Shadow Puppets (προσωπικά). Κορυφαίο. Κάποιοι λένε και για τους Sigur Ros. Δεν θα τα χαλάσουμε. 
 
6) Η πλατεία Νερού είναι πια κι επίσημα ο νέος καλοκαιρινός χώρος για live. Όμορφος, λειτουργικός, εύκολα προσβάσιμος. Στις 12:05 τελείωσαν περίπου οι Muse, στις 12:30 ήμασταν ήδη στην πλατεία Μαβίλη.
 
7) Βέβαια δεν κάνει για συναυλίες του μεγέθους των Muse. Εκτός κι αν μας είναι αδιάφορο μία μεγάλη μερίδα του κοινού να μην μπορεί να δει παρά μόνο το πίσω, ούτε καν τα μπροστά, video wall. Είναι ιδανικός ο χώρος για 10-12 χιλιάδες, όχι για παραπάνω.
 
8) Μόνο το Ejekt συγκρατήθηκε και δεν έδωσε «ένα συν ένα» εισιτήριο. Δυστυχώς οι υπόλοιποι promoters τρόμαξαν με τα νούμερα και υποχώρησαν. Θα καταλάβουν το κακό που έκαναν στην επόμενη προπώληση που θα πάει άπατη. 
 
9) Αποτυχία του καλοκαιριού; Η Lana Del Rey μάλλον που δεν μάζεψε (παρά το ξεπούλημα των εισιτηρίων και το πλήθος των προσκλήσεων) ούτε 4-5 χιλιάδες κόσμο στο Rockwave.
 
10) Scorpions και Pink Martini, ιστορίες «ελληνικού» ενδιαφέροντος για γέλια και για κλάματα. Πάντως η πτώση των πρώτων είναι φανερή πλέον. Πάνε οι 25 χιλιάδες που μάζευαν κάποτε, περιορίζονται πια στις 7 με 8 χιλιάδες όπως φέτος στην πλατεία Νερού. 
 
10 + 1) Νικητής στην τιμή της μπύρας το Rockwave με 5 ευρώ. Πάλεψε και το Ejekt αλλά ήρθε δεύτερο με 4,5 ευρώ. «Χαζοί» οι τύποι του Release την είχαν μόνο 3,5 ευρώ. Όσο για τη Λισαβόνα, στο NOS Alive Festival, εκεί και αν είναι για τα μπάζα οι άνθρωποι. Μόλις 2,5 ευρώ (η μπύρα). Rockwave και Ejekt μπορείτε και παραπάνω, προσπαθήστε το.