Οι καλλιτέχνες «πλακώνονται» μεταξύ τους

Οι καλλιτέχνες «πλακώνονται» μεταξύ τους
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την ώρα που η ΑΕΠΙ φύγει και μετακομίζει οριστικά στην Κύπρο (πληροφορίες θέλουν να έχει ήδη διαγραφεί από το ΓΕΜΗ η εταιρία, θα το διαπιστώσουμε αν ισχύει από Δευτέρα) οι Έλληνες δημιουργοί «τρώγονται» μεταξύ τους και διασπώνται. 

07 Οκτωβρίου 2016
Έτσι, μετά το ΜΕΤΡΟΝ (Σύλλογος Συνθετών Στιχουργών Το Μετρον) φτιάχτηκε και το ΣΩΜΣΕ (Σωματείο Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος). «Το ΣΩΜΣΕ, είναι ένα σωματείο αποτελούμενο από συναδέλφους συνθέτες και στιχουργούς (κάποιοι εξ’ αυτών και πρώην μέλη του ΜΕΤΡΟΝ)» λένε από το ΜΕΤΡΟΝ, σε επιστολή προς τα μέλη τους, οι Φοίβος Δεληβοριάς, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Αντώνης Πλέσσας και Γιώργος Ανδρέου.
 
Τα εκλεγμένα μέλη του ΣΩΜΣΕ είναι οι Βαξαβανέλης Νίκος, Γιατράς Σπύρος, Θεοφάνους Γιώργος, Κατσαρός Γιώργος, Νικολάου Φίλιππος, Παπαδόπουλος Λευτέρης, Παπανικολάου Αθανάσιος, Σερίφης Ευάγγελος, Φιλίππου Ηλίας και Χατζηνάσιος Γιώργος. Τις επόμενες μέρες θα εκλέξουν πρόεδρο, αντιπρόεδρο, γενικό γραμματέα, ταμεία και τρεις συμβούλους.
 
«Εύλογα κάποιοι από σας μας ρωτούν γιατί χρειαζόταν ένα δεύτερο σωματείο δημιουργών αφού υπήρχε ήδη» λένε οι Φ. Δεληβοριάς, Π. Καλαντζόπουλος, Α. Πλέσσας και Γ. Ανδρέου. Μήπως χρειαζόταν ένα σωματείο που να εκφράζει τις θέσεις της και παράλληλα μια δεξαμενή άντλησης δημιουργών για να στελεχώσουν το μελλοντικό εποπτικό της συμβούλιο αν ο νόμος της το επιβάλει; Σαν να λέμε δηλαδή υποχείρια της ΑΕΠΙ;
 
Υπάρχει ρήγμα και στο ΜΕΤΡΟΝ όμως καθώς και διαφορετικές απόψεις για το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα που όλο φέρνει στη Βουλή ο Αριστείδης Μπαλτάς και όλο δεν έρχεται. Εξ ου και αυτή η επιστολή που δημοσιεύουμε σήμερα στο e-tetRadio. «Επειδή τον τελευταίο καιρό τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, Μανώλης Φάμελλος, Στάθης Δρογώσης και Φοίβος Τασσόπουλος, έχουν διαφοροποιηθεί από τις αρχικές θέσεις του ΜΕΤΡΟΝ, και οι αποφάσεις παίρνονται με οριακή πλειοψηφία, είναι ανάγκη αμέσως μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου, να συγκληθεί Γενική Συνέλευση των μελών του ΜΕΤΡΟΝ ώστε να συζητηθούν τα θέματα και να παρθούν αποφάσεις με την συμμετοχή όλων για το μέλλον των πνευματικών μας δικαιωμάτων».
 
Τώρα όλοι περιμένουν την κατάθεση του σχεδίου νόμου, ώστε να δουν τι ακριβώς θα περιέχει. Και μετά θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση. «Με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, σας καλούμε όλους, αφού ενημερωθείτε όταν κατατεθεί η νέα εκδοχή του Σχεδίου Νόμου, να αποφασίσετε για τις θέσεις και την στάση που πρέπει να κρατήσει το ΜΕΤΡΟΝ απέναντι στις διατάξεις του νομοσχεδίου στην επικείμενη Γενική Συνέλευση» καταλήγει η επιστολή.  
 
Σας υπενθυμίζουμε και την (άλλη) ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά κάποιοι, αρκετοί, καλλιτέχνες προ εβδομάδων (ΕΔΩ) με την οποία τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου. Την ίδια ώρα ένα άλλο σωματείο (εκτός ΑΕΠΙ) δημιουργών, η «Αυτοδιαχείριση» του Γιάννη Γλέζου βρίσκεται στον αντίποδα και τάσσεται σφόδρα εναντίον του νομοσχεδίου αλλά και της ΑΕΠΙ (ΕΔΩ).
 
Μας μπέρδεψαν οι καλλιτέχνες και μπερδεύτηκαν και αυτοί μεταξύ τους, μου φαίνεται. Λες κι έχουν να χωρίσουν κάτι, λες και η μουσική δεν αποτελεί υπόθεση όλων (μας). Στο υπουργείο πάντως, συνεχίζουν τον ύπνο του δικαίου. Από τον Ιούλιο αναμένουμε το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα. Τότε που το έφεραν στη Βουλή για λίγες ώρες αλλά το απέσυραν αμέσως μετά. Ωραίοι και αυτοί εκεί...