Τα τραγούδια της εβδομάδας 17-23/10

Τα τραγούδια της εβδομάδας 17-23/10
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μια βόλτα στην άλλη Αμερική κάνουμε αυτή την εβδομάδα συναντώντας τους Franz Ferdinand και τον Jim James να γράφουν τραγούδια ενάντια στον Donald Trump συμμετέχοντας σε μία ευρύτερη πολιτική κίνηση, τον Randy Newman να σκαρώνει μια καρικατούρα του Πούτιν και τον Helado Negro να εξυμνεί το χρώμα του δέρματός του…

17 Οκτωβρίου 2016Το τραγούδι της εβδομάδας

Franz Ferdinand – Demagogue
Μόλις τρεις εβδομάδες έμειναν μέχρι τις αμερικανικές εκλογές κι η προεκλογική εκστρατεία των δύο μονομάχων, Hillary Clinton και Donald Trump φτάνει στην κορύφωσή της. Κι όπως είναι φυσικό, ο κόσμος της μουσικής και του κινηματογράφου, κυρίως, δεν μένει αμέτοχος και τίθεται σχεδόν σύσσωμος απέναντι στον ακραίο Trump. Ασχέτως αν και οι δύο υποψηφιότητες ακραίες χαρακτηρίζονται η καθεμία για τους δικούς της λόγους.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, στην καμπάνια 30 Days, 30 Songs ενάντια στον Donald Trump, επιστρέφουν και οι Franz Ferdinand του δικού μας Alex Kapranos με ένα τραγούδι του οποίου ο τίτλος τα λέει όλα: Δημαγωγός, Demagogue. Και πρόκειται για το πρώτο τους δείγμα μετά την αποχώρηση του κιθαρίστα τους Nick McCarthy. Και το πρώτο δείγμα, λοιπόν, είναι ενθαρρυντικό και τους διαφοροποιεί ελαφρώς με το ηλεκτρονικό στοιχείο να καταλαμβάνει λίγο παραπάνω χώρο.
 He’s a demagogue/ He plays with my fears/ A demagogue/ My shadow side dreaming/ The demagogue/ It feels so good to be dumb”, τραγουδά ο Kapranos εκφράζοντας την αγωνία των προοδευτικών αμερικανών, παρότι έλληνας πολιτογραφημένος σκοτσέζος ο ίδιος.
Μάθετε εδώ περισσότερα για το πρόγραμμα 30 Days 30 Songs.


 
Jim James - Here In Spirit  και Same Old Lie
Στο ίδιο πρότζεκτ συναντάμε και ένα τραγούδι του Jim James των My Morning Jacket, ο οποίος ταυτόχρονα κυκλοφόρησε και ένα ακόμα δείγμα από το νέο του προσωπικό άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου…


 

 
Randy Newman – Putin
Παρότι έντονα προβληματισμένος ο μεγάλος είρωνας της αμερικανικής μουσικής σκηνής Randy Newman, γυρίζει την πλάτη στις αμερικανικές εκλογές και γράφει ένα τραγούδι για τον Βλαντιμίρ Πούτιν εμπνευσμένο από μία φωτογραφία του όπου εμφανιζόταν χωρίς πουκάμισο, φορώντας μόνο το παντελόνι του.


 
Foxygen – America
Οι καλιφορνέζοι Foxygen γράφουν με τη σειρά τους έναν πικρόχολο ύμνο για την πατρίδα τους με έναν επικό χαρακτήρα καθώς ενορχηστρώνουν για μία 24μελή ορχήστρα θυμίζοντας λίγο και τον Rufus Wainwright με το Tired Of America.


 
Helado Negro – It’s My Brown Skin
Από μια διαφορετική σκοπιά και σχεδόν μια ντανταϊστική αντίληψη, όπως σωστά επισημαίνει και το Pitchfork, ο μετανάστης από τον Ισημερινό, υμνεί την ομορφιά του μαύρου δέρματος, του χρώματος, της καταγωγής του, σε μία περίοδο που το φυλετικό μίσος μοιάζει να ξαναφουντώνει στις ΗΠΑ και όχι μόνο.I love you... You’re stuck on me/And all this time I’m inside you”, απαντά.


 
Beth Hart - Love Is A Lie
Μακριά από πολιτικούς προβληματισμούς η Beth Hart σε ένα υποδειγματικό blues rock τραγούδι μας μιλά για τον έρωτα και την προδοσία. Η φωνή της πάντοτε ένα όργανο από μόνη της.


 
Priests – JJ
Κάπως πιο «φαρμακερή» η Katie Alice Greer τραγουδίστρια των Priests από την Ουάσιγκτον απορρίπτει τις παλιές της σχέσεις υπονοώντας, ίσως, και την ανάγκη της μνήμης. Το ντεμπούτο άλμπουμ των Priests κυκλοφορεί τον Ιανουάριο του 2017. Ας τους συγκρατήσουμε…


 
Moby & The Void Pacific Choir - Are You Lost In The World Like Me?
Νέα δουλειά, όμως, έχει κι ο ιδιαίτερα δημοφιλής στο ελληνικό κοινό Moby. These systems are failing ο τίτλος κι η κυκλοφορία συνοδεύεται κι από ένα μανιφέστο. Πάντοτε, ισορροπούσε ανάμεσα στην αφέλεια και στην παγκόσμια ιδέα της αδελφοσύνης ο μικροκαμωμένος αμερικανός φίλος μας. Ωστόσο, το τραγούδι είναι ένα από τα καλύτερα που έχει γράψει εδώ και πολύ καιρό.


 
Xylouris White – Black Peak
Κι ας έρθουμε στα μέρη μας μέσω εξωτερικού παρόλα αυτά. Ο Γιώργος Ξυλούρης ή Ψαρογιώργης συναντά τον ντράμερ των Dirty Three, Jim White, κι υπό την ταμπέλα Xylouris White κυκλοφορούν τη δεύτερη δουλειά τους με την ετικέτα της Bella Union, παρακαλώ, η οποία αποσπά πολύ θετικά σχόλια στον ξένο μουσικό Τύπο.


 
Playground Theory - All That Could Have Been
Από τα μέρη μας κι οι Playground Theory, ωστόσο ελάχιστα μοιάζουν να δανείζονται από την μουσική παράδοσή μας, επηρεασμένοι, κυρίως, από το trip-hop και τον σκοτεινό ρομαντισμό. Το δεύτερο άλμπουμ τους, Connect The Dots, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο της χρονιάς που διανύουμε κι αυτό είναι το τρίτο τραγούδι που κάνει ραδιοφωνική καριέρα.