Απόπειρες παραπληροφόρησης από ναυαρχίδες του Τύπου

Απόπειρες παραπληροφόρησης από ναυαρχίδες του Τύπου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους σε αυτά είναι ζήτημα επαγγελματισμού και αξιοπιστίας. Για τα πολιτικά κόμματα είναι απλώς ζήτημα σοβαρότητας. Αλλά ποιος την έχασε... 

03 Νοεμβρίου 2016Του Γιάννη Λαυράνου (Αθήνα 9.84)

Για οποιαδήποτε μπούρδα που κυκλοφορεί αδιασταύρωτη ή και κατασκευάζεται για να εξυπηρετήσει κάθε είδους σκοπιμότητες, υπάρχουν καλοθελητές που θα την υιοθετήσουν άκριτα ή και μεθοδευμένα και θα την διακινήσουν στο όνομα δήθεν της δικαίωσης των απόψεών τους.
 
Τόσο στελέχη κομμάτων -ακόμη και αρχηγοί- όσο και δημοσιολόγοι κάθε άλλο παρά αντικειμενικοί, καθημερινά είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν πυρά αν και άσφαιρα, αρκεί να κάνουν το εφέ τους. Τελευταίο παράδειγμα τα «στοιχεία» για την υποτιθέμενη αύξηση των εγγραφών στα ιδιωτικά Γυμνάσια φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά. Οι καθόλα σοβαρές «Καθημερινή» και «Νέα» μπροστάρηδες και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος της ΝΔ παρακολούθημά τους, μας «ενημέρωσαν» ότι διπλασιάστηκαν (55%) οι εγγραφές. Έχοντας προφανώς ως στόχο να πλήξουν τη δημόσια εκπαίδευση, στο πλαίσιο του δόγματος πως οτιδήποτε δημόσιο είναι και κακό.
 
«Ξέχασαν» να πουν όμως ότι πέρσι η κατάθεση στοιχείων από τα ιδιωτικά σχολεία στο MySchool ήταν προαιρετική, ενώ φέτος είναι υποχρεωτική. Ότι μόλις το ένα τρίτο των ιδιωτικών σχολείων κατέθεσαν πέρσι στοιχεία μαθητών στο σύστημα άρα ο αριθμός είναι πλασματικός. Άλλωστε τα «στοιχεία» προσκρούουν στην ίδια τη λογική, καθώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, η τάση είναι να επιστρέφουν μαθητές από την ιδιωτική εκπαίδευση στη δημόσια.
 
Τα προβλήματα στη δημόσια εκπαίδευση είναι υπαρκτά, δεν ακυρώνονται από τις ανακριβείς αναφορές αλλά αυτή η σκόπιμη παραπληροφόρηση έχει γίνει φάμπρικα. Ο Μητσοτάκης υιοθετεί κάθε τόσο δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ κατά του Κατρούγκαλου για το οποίο η εφημερίδα είχε επανορθώσει. Ο Θεοδωράκης υιοθέτησε το δημοσίευμα της Real για DNA αγνώστων στο σκάφος που σκότωσε 4 στην Αίγινα και ζητούσε άρση τηλεφωνικού απορρήτου, με την φράση αγανάκτησης «Επιτέλους τι περιμένουν;» ενώ απλώς τα ευρήματα δεν είχαν διασταυρωθεί ακόμα με το DNA του ξαδέλφου Λυκουρέζου όπου αποδείχθηκε μετέπειτα ότι επρόκειτο για το δικό του.
 
Την υπουργική απόφαση Σπίρτζη για τις ραδιοσυχνότητες που αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες κινητής τηλεφωνίας κάποιοι «ενημερωτικοί» ιστότοποι και όχι μόνο τη μετέφρασαν ως περιορισμό των ραδιοφωνικών συχνοτήτων μόνο σε 15. Αντίστοιχα η απόφαση που δέσμευε κονδύλια για διακομιδές ασθενών εκεί που δεν επαρκούν τα δημόσια μέσα του ΕΣΥ (αρνητική ωστόσο συνήθης διαδικασία εδώ και χρόνια), βαφτίστηκε ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ.
 
Αυτές είναι μερικές μόνο απόπειρες παραπληροφόρησης από ναυαρχίδες του Τύπου και συνήθως επιτυχημένες αφού η διάψευσή τους περνά στα ψιλά και προβάλλεται από μικρότερης εμβέλειας μέσα ενημέρωσης. Όταν δε φοβάται λοιπόν κάποιος τον δημόσιο εξευτελισμό για τις κάθε λογής σαχλαμάρες που διακινεί μπορεί να συνεχίσει το έργο του προς εξυπηρέτηση των σκοπών του.