Το νέο διαφημιστικό για το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Protagon

Το νέο διαφημιστικό για το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Protagon
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δεν θα ξαναπώ τα γνωστά, δηλαδή γιατί όλες οι πολυεθνικές έχουν μορφωτικά ή/και φιλανθρωπικά Ιδρύματα, τα οικονομικά οφέλη από τις φοροαπαλλαγές, αλλά και τα ηθικά, που αντισταθμίζουν επικοινωνιακά τους τρόπους με τους οποίους αποκτήθηκαν αυτές οι περιουσίες. 

04 Νοεμβρίου 2016
 
Θα σταθώ μόνο σε 3 σημεία (ΕΔΩ το κείμενο από την, πάντοτε έγκυρη, Κατερίνα Ανέστη, ένα άρθρο για το ίδρυμα).

1) «Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος ανακοίνωσε ότι και μετά την παράδοση του κέντρου στο ελληνικό δημόσιο που θα γίνει στις αρχές του 2017, το ίδρυμα θα συνεχίσει να οργανώνει και να χρηματοδοτεί με αποκλειστικά δικό του budget όλες τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο χώρο»
Εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το ΙΣΝ διακήρυττε κάποτε σε όλους τους τόνους, ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου θα αποσυρθεί τελείως. Ακόμη και το άρθρο του νόμου, που λέει ότι θα έχει δικαίωμα να κάνει δικές του παραγωγές, το υποβίβαζε. Γιατί αν αναλαμβάνει και μάλιστα αποκλειστικά, τις δράσεις του χώρου, τι διαφορά έχει από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση; Η απάντηση είναι απλή. Δεν χρειάστηκε να βρει και να αγοράσει οικόπεδο, αφού του παραχωρήθηκε από το Κράτος και, ως δωρεά, απαλλάσσεται από οποιαδήποτε φορολογία, πλην ΦΠΑ. Έτσι έχουμε μια ιδιωτική επιχείρηση, που απολαμβάνει τα προνόμια του Δημοσίου και, το κυριότερο, χωρίς κανένα ρίσκο, αφού μπορεί να αποσυρθεί ανά πάσα στιγμή, ζητώντας, μάλιστα, τα λεφτά της πίσω. 
 
2) Σε αυτή τη λογική κινείται και το σημείο του άρθρου, που αναφέρει: «Tα τελευταία δύο χρόνια εξάλλου ο πρόεδρος του Ιδρύματος επαναλάμβανε με νόημα πως αν το ελληνικό Δημόσιο δεν εγκαταλείψει το κέντρο και είναι σωστό στις υποχρεώσεις του απέναντί του –δεδομένης και της οικονομικής κρίσης- το ίδρυμα θα είναι εκεί για να συνεχίσει να στηρίζει». Δηλαδή μ' ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα άλλα Ιδρύματα και μοχλός πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Πολύ θέλω να δω πώς θα αντιδράσει το Ίδρυμα Ωνάση. Η αδικία εις βάρος του είναι κατάφωρη. Κι ας έχουν μοιράσει την πολιτιστική πίτα και πάλι, είναι σκανδαλώδες.
 
3) Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι μία μπηχτή, τόσο κρυμμένη μέσα στο κείμενο, που είναι δύσκολο να την ξετρυπώσεις. Το Ίδρυμα, λέει, έχει συνομιλήσει και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει πλήρη ενημέρωση και στηρίζει το έργο. Θυμηθείτε μερικούς μήνες πριν, στην αρχή του καλοκαιριού, ο Μητσοτάκης είχε πει μέσα στη Βουλή ότι η κυβέρνηση μισεί τόσο την ανάπτυξη, ώστε μπλόκαρε το εξαιρετικό έργο της ανάπλασης του Φαληρικού, μια μελέτη που είχε εκπονήσει ο Ρέντσο Πιάνο για λογαριασμό του ΙΣΝ και δεν κατάφερε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Τι συνέβη έκτοτε; Η επίμαχη έκταση περιήλθε στην Περιφέρεια, που θα εκπονήσει μέρος της μελέτης, αλλά μόνο τα αντιπλημμυρικά, κατά πως φαίνεται, αλλά όχι το ολοκληρωμένο έργο, που στόχευε στην πολιτιστική κρουαζιέρα. Ίσως γι' αυτό και το όψιμο ενδιαφέρον για τη σύνδεση του ΚΠΙΣΝ με την Αθήνα μέσω γραμμής Μετρό, ένα θέμα που ουδέποτε τους είχε απασχολήσει τα 10 χρόνια της οικοδόμησης του έργου. Ταυτοχρόνως έντονες είναι οι φήμες για ανάπλαση της οδού Πειραιώς και διασύνδεσή της με το λιμάνι του Πειραιά. Αυτό θα σήμαινε την ισχυροποίηση του άλλου πολιτιστικού άξονα, αυτού της οδού Πειραιώς. Αν συνυπολογίσουμε τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με την Wanda, κινέζικη εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών και πολιτιστικής κρουαζιέρας, καταλαβαίνουμε ότι αυτή η αναφορά στη ΝΔ εμπεριέχει, ίσως, μια μικρή απειλή