Ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός εμπεριέχει πάντα ένα ρίσκο

Ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός εμπεριέχει πάντα ένα ρίσκο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Απόψε το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων παρουσιάζει το Elektronik Meditation. Το οπτικο-ακουστικό project που συνέδεσε την πειραματική ηλεκτρονική μουσική με την ψυχεδέλεια της ambient μέσα από τον αυτοσχεδιασμό δύο καλλιτεχνών που δημιουργούν μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα όταν συμπράττουν.

11 Νοεμβρίου 2016
Κάνει πρεμιέρα στις 9:30 με πρώτους καλεσμένους τη Σαββίνα Γιαννάτου και τον Χάρη Λαμπράκη (rhodes, νέυ). Μιλήσαμε με το δημιουργό των Jam Pedals Γιάννη Αναστασάκη, τον εγκέφαλο του εγχειρήματος. 

Συνέντευξη στη Ζωή Νικολάου
 
Τι ακριβώς είναι το Elektronik Meditation;
To Elektronik Meditation ξεκίνησε το 2011 ως προσωπικό solo-project και εξελίχθηκε σε ένα οπτικοακουστικό ντουέτο με τη Deniz Αγγελάκη (live-painting). Η Deniz χρησιμοποιεί το χρώμα σαν μέσο έκφρασης και με μια κάμερα προβάλλει με projection τη λεπτομέρεια που διαδραματίζεται πάνω στον καμβά της. Δημιουργεί ένα μοναδικό οπτικό περιβάλλον, δίνοντας μία εικαστική προέκταση στη μουσική που διαδραματίζεται.
 
 
Πόσο σημαντικός είναι ο αυτοσχεδιασμός σαν βασικό στοιχείο του project σου; Δε θα ήταν πιο εύκολο να υπάρχει μια περισσότερο προετοιμασμένη performance;
Δεν θεωρώ πως είναι θέμα δυσκολίας ή ευκολίας, παρά θέμα έκφρασης κι επιλογής. Έχω υπάρξει για πολλά χρόνια μέλος μπάντας και οι πρόβες και οι δομημένες συνθέσεις ήταν χαρακτηριστικό του συγκροτήματος.  Σίγουρα οι προετοιμασμένες performance σου δίνουν μια «ασφάλεια» και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ανεβαίνοντας στην σκηνή. Ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός από την άλλη εμπεριέχει πάντα ένα ρίσκο που καλείσαι να αντιμετωπίσεις και μια αβεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα. Όμως η πρόκληση αυτή αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο, όπως και το συναίσθημα που σε διακατέχει όταν έχεις πια δημιουργήσει κάτι αξιόλογο είναι μοναδικό. Οι παραστάσεις αυτές («sound of color») αποσκοπούν στη δημιουργία ενός οπτικο-ακουστικού τοπίου ως αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης και χημείας δύο ή περισσοτέρων καλλιτεχνών (μουσικών & visual artist). 
 
Η ιδιότητά σου ως δημιουργός των JAM pedals, έπαιξε το ρόλο της στην ιδέα του Elektronik Meditation;
Πιστεύω πως ναι. Η ενασχόλησή μου σε βάθος με τα πετάλια (εφέ) σε κατασκευαστικό επίπεδο έπαιξε σίγουρα ρόλο στην απόφασή μου να δημιουργήσω ένα σόλο προτζεκτ, στο οποίο η κιθάρα ως μουσικό όργανο έχει δευτερεύοντα ρόλο και πρωτεύοντα έχουν ο ήχος και η επεξεργασία του με τα εφέ.
 
Είναι η δεύτερη φορά που θα σας δούμε με την  Σαβίνα Γιαννάτου• πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Είμαι μεγάλος θαυμαστής της Σαβίνας Γιαννάτου. Τη θεωρώ τη σπουδαιότερη φωνή τουλάχιστον στην Ελλάδα. Έχω μεγαλώσει ακούγοντας τη Λιλιπούπολη και μέχρι και σήμερα ακούω με πάθος τους δίσκους της Λένας Πλάτωνος. Η Σαβίνα όμως έχει μια ακόμη μουσική πλευρά, αυτή του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και πειραματισμού, στην οποία χρησιμοποιεί τη φωνή της ως μουσικό όργανο και παράγει μοναδικούς ήχους και χροιές. Δε γίνεται να σε αφήσει ατάραχο η φωνή αυτή.
Αισθάνθηκα πως αυτή η συνεργασία θα είχε πολύ ενδιαφέρον και προς μεγάλη μου χαρά η Σαβίνα δέχθηκε την πρότασή μου. Τον Απρίλιο που πέρασε συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά και ήταν μια μαγευτική βραδιά, τουλάχιστον έτσι τη ζήσαμε εμείς. Στη σημερινή παράσταση θα συμμετέχει μαζί μας και ο μοναδικός Χάρης Λαμπράκης (νέυ, πλήκτρα), μόνιμος συνεργάτης της Σαβίνας στους Primavera en Salonico, και πολύ αγαπημένος μου καλλιτέχνης με τον οποίο έχουμε συμπράξει αυτοσχεδιαστικά αρκετές φορές. Πιστεύω πως θα είναι μια διαφορετική αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα βραδιά.
 


Ξεκινάει ένας καινούριος κύκλος στο ΚΕΤ με ετερόκλητους καλεσμένους. Ποιο είναι το κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ τους που σε οδηγεί στην επιλογή τους;
Επιλέγω να καλέσω κάποιους μουσικούς να συνεργαστούμε, όταν αισθάνομαι πως υπάρχει κάποιου είδους «συγγένεια» μεταξύ μας. Πρόκειται βασικά για ένστικο, προαίσθηση, πως θα λειτουργήσει η χημεία μεταξύ μας την ώρα του αυτοσχεδιασμού. Θυμάμαι για παράδειγμα, όταν πρότεινα στον Χάρη Λαμπράκη να συνεργαστούμε πρώτη φορά αυτοσχεδιαστικά. Πάντα τον θαύμαζα σαν μουσικό, κι ακόμη περισσότερο ως άνθρωπο από το λίγο που είχα συναναστραφεί μαζί του. Όταν στη συνέχεια καλείς να συμμετέχει και ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης, με τον οποίο έχουμε παίξει τόσο πολύ μαζί, όπως και είναι μέλος του κουαρτέτου του Χάρη, οι πιθανότητες να μην λειτουργήσει η χημεία μεταξύ των τριών μας μειώνονται δραματικά. Τη θυμάμαι αυτή την εμφάνιση ως μία από τις ωραιότερες στη ζωή μου.
 
Ποιες είναι οι βασικές σου μουσικές  επιρροές στην μέχρι τώρα πορεία σου και με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες μια σύμπραξη on stage για αυτοσχεδιασμό στον πειραματικό ήχο;
Να αναφέρω μερικά ονόματα ενδεικτικά και χρονολογικά: Beatles, Pink Floyd, Camel, Gong, Tangerine Dream, Brian Eno, Beatles, Eivind Aarset, Arve Henriksen, Stockhausen. Επειδή είναι επίκαιρη η συνεργασία με τη Σαβίνα Γιαννάτου, μια φωνή που επίσης λατρεύω και θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί της είναι η Sidsel Endresen.
 
Info: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α 11361 Κυψέλη, 213 0040496 - 6945 348445 Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 | 21.30 Είσοδος: 5 ευρώ