Ιδρυματικός πολιτικός πολιτισμός

Ιδρυματικός πολιτικός πολιτισμός
Ακολουθήστε μας στο Google news

Και ξαφνικά μαθαίνουμε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα δεν θα μιλήσει στην Πνύκα, για λόγους ασφαλείας. Η σύνδεση με το αρχαίο πνεύμα, το χώρο όπου γέννησε τη δημοκρατία και τον διαλεκτικό λόγο ακυρώνεται. Μα δεν πειράζει, συνέλληνες. Υπάρχει, πλέον, και δεύτερο σύμβολο δύναμης και χλιδής στην πόλη. 

13 Νοεμβρίου 2016
Το ΚΠΙΣΝ, το Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο. Και, όπως ήταν φυσικό, αυτός είναι ο χώρος που επελέγη για την ομιλία του Ομπάμα. Περίεργο βέβαια που έμεινε εκτός η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στη Συγγρού και αυτή, λίγο παραπάνω. Είναι ένα ζήτημα. Για το κρατικό Μέγαρο Μουσικής φυσικά ούτε λόγος, δεν πρέπει να το σκέφτηκε κανένας τους, η πλήρης απαξίωση. Το έκαναν κρατικό, αναλάβαμε εμείς όλα τα δάνειά του αλλά η πολιτεία δεν στέκεται αρωγός.  
 
Τι κι αν γνωρίζαμε ότι το πολυτελές αυτό κτήριο, το Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα ήταν το σπίτι της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης; Φαίνεται ότι στο δρόμο κάτι άλλαξε. Με όχημα τη δωρεά και την τέχνη, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απέκτησε έναν χώρο πολλαπλών χρήσεων, που βάζει για άλλη μια φορά το όνομα του ιδρυτή του στο επίκεντρο της παγκόσμιας ειδησεογραφίας. Όχι λόγω των επιχειρήσεων που έχτισε, όχι λόγω του τρόπου που δομήθηκε η αυτοκρατορία του, αλλά ως μεγάλο ευεργέτη, έναν νέο Περικλή, που έφτιαξε τον νέο Παρθενώνα για το χειμαζόμενο από την κρίση ελληνικό λαό. Βέβαια του παραχωρήθηκε εντελώς δωρεάν (τζάμπα δηλαδή) ένα εξαιρετικό οικόπεδο, απαλλάχθηκε από τη φορολογία και η συντήρηση βαραίνει το κράτος, αλλά ας μην είμαστε αχάριστοι. Το Ίδρυμα υποσχέθηκε ότι θα βοηθάει. Λίγο είναι;
 
Προς το παρόν το δείχνουμε σε όποιον ηγέτη έρχεται εδώ. Να δει ο κόσμος ότι αγαπάμε τον πολιτισμό, αγαπάμε τους ευεργέτες κι έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία είναι ήδη εδώ.