Τα τραγούδια της εβδομάδας 28/11 – 3/12

Τα τραγούδια της εβδομάδας 28/11 – 3/12
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κι ενώ η χρονιά φεύγει οι περισσότεροι ασχολούνται με ανασκοπήσεις και λίστες κι εμείς κοιτάζουμε το παρόν και το μέλλον της μουσικής. Η Kate Bush κλείνει το 2016 με ένα live άλμπουμ, οι Sigur Ros ντύνουν μουσικά ντοκιμαντέρ για τον πλανήτη κι ο Γιάννης Αγγελάκας επιστρέφει με νέο σχήμα…

28 Νοεμβρίου 2016Το τραγούδι της εβδομάδας

Kate Bush - And Dream of Sheep
Ήταν το 2014 όταν η Kate Bush ξεκινούσε μία σειρά εμφανίσεων και πάλι στο Hammersmith Odeon όπως και το 2011 με το Director’s Cut, κάτω από τον τίτλο Before The Dawn. Μία παράσταση-ρετροσπεκτίβα του έργου της, που, δυστυχώς, δεν καταφέραμε να δούμε ούτε στο διαδίκτυο.
Την Παρασκευή κυκλοφόρησε το τριπλό CD και τετραπλό βινύλιο Kate Bush and the K Fellowship: Before the Dawn όπου είναι καταγεγραμμένη ολόκληρη η παράσταση και σαν οπτικοακουστικό δώρο η Kate ανέβασε το βίντεο από το And Dream Of Sheep (τραγούδι από το Hounds Of Love) που γύρισε όταν ξεκινούσε τις ζωντανές εμφανίσεις της το 2014 ηχογραφώντας εκ νέου ζωντανά τα φωνητικά.
Η ίδια μπήκε σε μία δεξαμενή νερού επί ώρες κάθε ημέρα ώσπου να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα στα Pinewood studios με αποτέλεσμα, μάλιστα, την πρώτη ημέρα να πάθει και ελαφρά υποθερμία.
Ένα live album σπάνια τραβά το ενδιαφέρον πια. Όμως, μία δουλειά της Kate Bush είναι πάντοτε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός υψηλής αισθητικής.
Ελπίζουμε σύντομα και στην κυκλοφορία ενός DVD.

 


Sigur Rós - Hoppípolla (Planet Earth II Mix)
Η υψηλή αισθητική, όμως, χαρακτηρίζει αναμφίβολα και τους παράξενους και αγαπημένους ισλανδούς, που εδώ μοιάζουν να βρίσκονται στο στοιχείο τους και με το παραπάνω ντύνοντας ηχητικά το ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον με τίτλο Planet Earth.


 
Mansionair – Easier
Κι από το βόρειο άκρο του πλανήτη στο νότιο για να συναντήσουμε το τρίο των αυστραλών Mansionair που θα κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους κάποια στιγμή μέσα στον Γενάρη του ’17. Μετά από μία σειρά πολύ καλών τραγουδιών επιστρέφουν με ένα εξίσου ελκυστικό, επηρεασμένο, όπως λένε οι ίδιοι, από το Χαμένοι στη Μετάφραση της Sophia Coppola.


 
Saviour - Pressure And Composure
Απ’ την Αυστραλία κι οι Saviour που αφού κυκλοφόρησαν ένα εξαιρετικό ντεμπούτο το 2013, την αμέσως επόμενη χρονιά διαλύθηκαν σχεδόν ανεξήγητα. Τώρα επιστρέφουν με τρία νέα μέλη και ένα εξαιρετικό δείγμα λυρικού metal-punk.


 
Cloud Nothings - Internal World
Αδιάκοπη, όμως, είναι η πορεία των Cloud Nothings κι αν κρίνουμε από τα τραγούδια που παρουσιάζουν τότε το νέο τους άλμπουμ Life Without Sound θα πρέπει να είναι ένα βήμα μπροστά με την μπάντα να γίνεται ρυθμικότερη και ολίγον funky.


 
Γιάννης Αγγελάκας & Οι 100οC - Μόνο Από Τη Λύπη Σου
Επί ένα χρόνο περιόδευσε ο Γιάννης Αγγελάκας με τους 100οC, το νέο σχήμα μουσικών που τον συνοδεύει και τα έφτασε ο καιρός και για το νέο άλμπουμ που ονομάζεται «Ήσυχα Τραγούδια Για Ανέμελα Λιβάδια» και θα κυκλοφορήσει το Δεκέμβριο. Κι εδώ συναντάμε όλα τα στοιχεία που κάνουν τον Γιάννη Αγγελάκα τον κορυφαίο έλληνα εκπρόσωπο της ροκ εδώ και δεκαετίες πια.


 
Hippo Campus – Monsoon
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα ονόματα της αμερικανικής indie σκηνής, οι Hippo Campus αναμένεται να μας απασχολήσουν αρκετά μέσα στο 2017 οπότε και θα κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους, Landmark.


 
AJ Tracey - Buster Cannon
Μόλις σήμερα ανακοινώθηκε από το BBC, όπως κάθε χρόνο, η λίστα με τα 15 σημαντικότερα νέα ονόματα στο χώρο της μουσικής όπως τα επιλέγουν μουσικοκριτικοί, djs, ραδιοφωνικοί παραγωγοί  και μπλόγκερ. Κι αυτός ο κύριος φιγουράρει στην πρώτη θέση. Στις 2 Δεκεμβρίου κυκλοφορεί το τρίτο EP του από όπου και το Buster Cannon.


 
Cass Mc Combs – Run Sister Run
Το Mangy Love, το φετινό άλμπουμ του Cass McCombs είναι ακόμα ένα πολύ καλό δείγμα soft και blues-country rock. Στο τρίτο βίντεο από το άλμπουμ για το Run Sister Run (θυμίζει και λίγο τους δικούς μας Earthbound και όχι μόνο ως φράση, πιστέψτε με) αναπαριστά τον μαραθώνιο της Tracie ost στον Καναδά προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις δολοφονίες γυναικών στην περίφημη Highway of Tears της καναδικής Columbia.


 
Matthew Squires – Shape Of Your Heart
Κι αν ο Cass McCombs μπορεί μερικές φορές να ακούγεται μονότονος και βαρετός ο Matthew Squires ερεθίζει και ξεσηκώνει με την psyche pop του που εναλλάσσει τη ζωντάνια της δεκαετίας του ’60 με τον πιο μαύρο χαρακτήρα της δεκαετίας του ’90 κι ακούγεται τόσο μα τόσο πειστικός όταν τραγουδάειI am the Antichrist/ I am Mother Teresa, too”.


 
Bonus track
Yusuf / Cat Stevens – I Love My Dog
Πάνε ήδη 38 χρόνια από τότε που ο Cat Stevens ασπάστηκε το Ισλάμ και άλλαξε το όνομά του σε Yusuf (Islam), ενώ χρειάστηκαν 28 χρόνια για να ηχογραφήσει το πρώτο του υλικό μετά το Back To Earth του 1978. Από το 2006 ως σήμερα έχει κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ συνολικά ως Yusuf και τώρα επιστρέφει με μία περιοδεία που τον οδήγησε και στο Nashville όπου είχε να εμφανιστεί 40 χρόνια! Στη σκηνή μαζί του βρέθηκε κι ο Jack White, ο οποίος μία ημέρα πριν τη συναυλία τον πήγε στο Blue Room της Third Man Records όπου ηχογράφησαν μια κι έξω το I Love My Dog, το πρώτο τραγούδι του, δηλαδή, που είχε κυκλοφορήσει το 1966.