Έπαιζαν ξένα ροκ συγκροτήματα στην Κούβα ή ήταν απαγορευμένα;

Έπαιζαν ξένα ροκ συγκροτήματα στην Κούβα ή ήταν απαγορευμένα;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Hταν 25 Μαρτίου 2016, Παρασκευή, όταν οι Rolling Stones έβγαιναν στο Ciudad Deportiva της Αβάνας ξεκινώντας με το «Jumpin Jack Flash».

28 Νοεμβρίου 2016
Hταν η πρώτη συναυλία τους στην Κούβα και πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο νησί του Φιντέλ Κάστρο - όπως έλεγε χαριτολογώντας ο μάνατζερ του συγκροτήματος, «η επίσκεψη Ομπάμα ήταν απλώς το… opening της συναυλίας των Rolling Stones». Η πρώτη τους και ιστορική λοιπόν στην Αβάνα, όλα τα μέρη του κόσμου είχαν επισκεφτεί δίνοντας συναυλίες εκτός από την Κούβα. Το live ήταν με ελεύθερη είσοδο και οι απόψεις για το πλήθος που την παρακολούθησε διίστανται, άλλοι κάνουν λόγο για 500.000 κόσμο και άλλοι για 1,2 εκατομμύρια. Ασύλληπτο. Ηταν τέτοια η επιθυμία των Κουβανών για ροκ και Stones ιδίως, που κάποιοι πήραν θέση μπροστά από τη σκηνή ακόμα και 18 ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της συναυλίας. 
 
Το δεύτερο κομμάτι που έπαιξαν οι Rolling Stones ήταν το «It's Only Rock 'n Roll (But I Like It)», ένα μήνυμα προς τις πολιτικές ηγεσίες όπως μεταφράστηκε σχετικά. «Ο χρόνος αλλάζει τα πάντα» δήλωνε ο Μικ Τζάγκερ κατεβαίνοντας στο αεροδρόμιο της Αβάνας. Το «Satisfaction» ακούστηκε στο κλείσιμο μιας επικής βραδιάς, στο φινάλε μιας επικής συναυλίας που μαγνητοσκοπήθηκε και κυκλοφόρησε -μόλις!- σε dvd και cd με τον τίτλο «Havana Moon». 
 
Μόλις δύο μέρες μετά ωστόσο το συγκρότημα των Manic Street Preachers ανέβαζε στο site του ένα κείμενο για ένα... όνειρο που είδε το προηγούμενο βράδυ. «Είχαμε ένα πολύ παράξενο όνειρο χθες. Κάναμε μια δωρεάν συναυλία στην Αβάνα της Κούβας, στο θέατρο Καρλ Μαρξ, πριν από 15 χρόνια» σημείωναν. Ηταν η απάντησή τους σε όσα διθυραμβικά γράφονταν εκείνο το διάστημα για την... πρώτη συναυλία ροκ ονόματος στην Κούβα. Δίκιο είχαν. Οι Ουαλοί Manic Street Preachers έπαιξαν στην Κούβα το 2001 μπροστά σε 5.500 θεατές, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο που συνάντησε τα μέλη του συγκροτήματος λίγο πριν αυτό βγει on stage. Πολιτικοποιημένοι οι Manics είχαν κυκλοφορήσει τότε ένα τραγούδι-ύμνο, το «If You Tolerate This Your Children Will Be Next», και η... απαγορευμένη Κούβα έμοιαζε ως το πιο ιδανικό μέρος του κόσμο για ένα τέτοιο live. Το έβγαλαν και αυτοί σε dvd, αναζητήστε το, είναι το «Manic Street Preachers Live In Cuba: Louder Than War». 
 
Και υπήρχαν και άλλα γκρουπ που έδωσαν συναυλίες στην... απαγορευμένη ζώνη, όπως οι Sepultura και οι Audioslave. Απαγορευμένο μπορεί να μην ήταν ακριβώς το ροκ στην Κούβα, δημοφιλές πάντως δεν ήταν και τόσο. Εχουν άλλες μουσικές εκεί. Σίγουρα πάντως οι εμφανίσεις ξένων συγκροτημάτων ήταν μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών, όχι περισσότερες, όλα αυτά τα χρόνια.