Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος κάνει (καλό) ραδιόφωνο και δεν... φοβάται τις λεσβίες

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος κάνει (καλό) ραδιόφωνο και δεν... φοβάται τις λεσβίες
Ακολουθήστε μας στο Google news

Χρόνια πριν το κορίτσι που έμενε στο διπλανό διαμέρισμα μίας φίλης μου ήταν λεσβία. Και κάναμε συνεχώς παρέα, βγαίναμε έξω, πηγαίναμε όλοι μαζί σε διάφορα lesbian bar του κέντρου και περνούσαμε τις περισσότερες φορές θαυμάσια (έστω και αν καμία τους, μέσα εκεί, δεν μου έδινε την παραμικρή σημασία).

05 Ιανουαρίου 2017
Τα θυμήθηκα όλα αυτά γιατί πρόσφατα πήγαμε σε ένα φιλικό γκέι και λέσβιαν μπαρ ρέστοραντ στην πλατεία Αυδή με τον Βαγγέλη Ραπτόπουλο, το γνωστό συγγραφέα. Αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Λεσβία». Κάναμε μία συνέντευξη με τον Βαγγέλη στη «Μυροβόλο» (το μαγαζί που σας λέω) ώστε να είμαστε μέσα στο περιβάλλον του βιβλίου. Θα δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο» που θα βγει αύριο ανήμερα των Φώτων. Κι εκεί θα καταλάβετε και το «φοβάται» του τίτλου, μην σας φαίνεται περίεργο. 
 
Βρήκα λοιπόν ευκαιρία να τον ρωτήσω και για το ραδιόφωνο μια και ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές από το 1983: επί χρόνια στην ΕΡΤ, (με το σκηνοθέτη Κώστα Μαζάνη θυμάμαι) αργότερα στον «Εν Λευκώ», και τώρα στο «105.5 Στο Κόκκινο». Από τη Δευτέρα μετακομίζει στο πρωινό πρόγραμμα του σταθμού, 11 με 12 καθημερινά - θα γίνουν αλλαγές, θα σας τις πούμε αναλυτικά, ο Μάκης Μηλάτος ανακατεύει την τράπουλα.
 
«Είναι πηγή βιοπορισμού, αλλά και μεγάλη απόλαυση για μένα το ραδιόφωνο» λέει στο e-tetRadio. «Καθόλου τυχαία, στο δεύτερο βιβλίο μου, τα "Διόδια" (1982), που μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση, πρωταγωνιστεί ένας ερασιτεχνικός ραδιοφωνικός σταθμός. Λατρεύω αυτό το μέσο επικοινωνίας. Όντας ένας τόσο παραγωγικός συγγραφέας, έχω βιώσει μεγάλα διαστήματα απομόνωσης και εσωστρέφειας, γράφοντας. Αντιθέτως, το να απευθύνεσαι μέσω ραδιοφώνου σ’ ένα πολυπληθές ακροατήριο, είναι ένας παροξυσμός εξωστρέφειας. Επιπλέον, αντί για τον προσεκτικά διατυπωμένο, διϋλισμένο και επεξεργασμένο γραπτό λόγο ενός βιβλίου, εδώ έχουμε μια χύμα γλώσσα, αυτοσχεδιασμό, λόγια του αέρα. Για έναν συγγραφέα, το ραδιόφωνο είναι, όπως θα έλεγε κι ο Ρασούλης, "η εκδίκηση της γυφτιάς"».

Και όπως γράφω αύριο στην εφημερίδα, στη «Μυροβόλο» είναι εξαιρετικό το περιβάλλον. Εκεί μέσα φωτογραφήθηκε ο Βαγγέλης από τον Μάριο Βαλασσόπουλο. Η Μαίρη Ψαρουδάκη που το έχει το μαγαζί είναι πολύ φιλόξενη. Τα βλέμματα των κοριτσιών είναι πιο υγρά και πιο ζεστά σε σχέση με τα άλλα μπαρ, δημιουργείται ενδιαφέρον στην πορεία της βραδιάς, μου θυμίζει τις πιο σέξι και ζωηρές καταστάσεις που ζούσαμε στα μπαρ παλιότερα. Θέλετε να πάμε μαζί;