Συζητώντας με ένα μέλος του Επαναστατικού Αγώνα μέσα από τη φυλακή

Συζητώντας με ένα μέλος του Επαναστατικού Αγώνα μέσα από τη φυλακή
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τρεις είναι που ανέλαβαν την ευθύνη για τον Επαναστατικό Αγώνα και όχι, κανείς από τους τρεις δεν είναι το «φυλακισμένο» εξάχρονο παιδί της Πόλας Ρούπα. Η Πόλα Ρούπα φυσικά, ο Νίκος Μαζιώτης και ο Κώστας Γουρνάς. Με αυτόν τον τελευταίο μίλησα λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

06 Ιανουαρίου 2017
Αφορμή για την κουβέντα-συνέντευξη το βιβλίο του «Η βαρύτητα στο ή», ένα μυθιστόρημα που έγραψε μέσα στη φυλακή. Στον Κορυδαλλό. Στον Κώστα επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 50 ετών και 6 μηνών για τα αδικήματα της συγκρότησης τρομοκρατικής οργάνωσης, απλής συνέργειας σε εκρήξεις κατά συρροήν κτλ. Ευγενικός, ευαίσθητος, σοβαρός
 
«Ο Επαναστατικός Αγώνας σίγουρα δεν είναι από την πλευρά των ηττημένων» μου είπε. «Κι αυτό, γιατί η πλευρά των αγωνιζόμενων ανθρώπων έχει πάντα το ηθικό πλεονέκτημα που υπερβαίνει τη σχετικότητα των εννοιών της νίκης και της ήττας». Τον ρώτησα επίσης αν η κοινωνία είναι, εν πολλοίς, φιλικά διακείμενη σε οργανώσεις όπως ο «Επαναστατικός Αγώνας». Να τι μου απάντησε: «Από την ύπαρξη και μόνο τόσο πολλών οργανώσεων εδώ και τέσσερις δεκαετίες αντιλαμβάνεται κάνεις ότι η νομιμοποίησή τους από την κοινωνία είναι συντριπτικά υπαρκτή. Σε αντίθετη περίπτωση, ο χώρος αυτός θα είχε παρακμάσει όπως ακριβώς συνέβη σε άλλες χώρες».
 
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου (ΕΔΩ). Το ίδιο απόγευμα έλαβα ένα mail από έναν αναγνώστη ο οποίος, μεταξύ άλλων, μου έγραφε και το εξής: «Θα ήθελα αν σας είναι εύκολο να μεταφέρετε τα συγχαρητήρια μου στον Κώστα Γουρνά και χάρηκα πολύ που τον γνώρισα μέσα από τα κείμενά του. Μου αρέσει η γραφή του, η σκέψη του και ο τρόπος που χειρίζεται την ελληνική γλώσσα. Αυτές οι σκέψεις, οι ιδέες θεωρώ ότι δεν φυλακίζονται και δεν ξέρω αν μέσα στη φυλακή γίνονται πιο "επικίνδυνες"». Την επόμενη μετέφερα στον Κώστα το μήνυμα του αναγνώστη της «Εφ.Συν.». «Μου έκανες το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δώρο που έχω λάβει εδώ και πάρα πολλά χρόνια» μου απάντησε. 
Την ίδια ώρα έχουμε κράτος (και δη αριστερή κυβέρνηση!) που φυλακίζει 6χρονους... τρομοκράτες. Όνειδος. Έπρεπε να ντρέπονται...