Τι ακριβώς αποφάσισε το ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες σε 5 απλά σημεία

Τι ακριβώς αποφάσισε το ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες σε 5 απλά σημεία
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ανακοινώθηκε επιτέλους το σκεπτικό, ενάμιση μήνα μετά την σχετική απόφαση.

13 Ιανουαρίου 2017
Η απόφαση του ΣτΕ σε 5 σημεία λοιπόν, έτσι τουλάχιστον όπως τα καταλάβαμε εμείς... 

1) Η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τις άδειες λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας, ήταν η αιτία που το ΣτΕ ακύρωσε τον διαγωνισμό που διεξήχθη τον περασμένο Αύγουστο. Διάταξη η οποία θεσμοθετήθηκε λόγω αδυναμίας συγκρότησης της Ανεξάρτητης Αρχής, μετά και την κατάργηση της παλιάς σύνθεσής της τον Οκτώβριο του 2015.  Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του δικαστικού οργάνου Νίκος Σακελλαρίου, είπε ότι η εν λόγω διαδικασία «αντίκειται στο άρθρο 15 παράγραφος 2 του Συντάγματος», που αναφέρει ότι «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως νόμος ορίζει».
 
2) Το ΣτΕ επεσήμανε εμμέσως ότι ούτε το τωρινό τηλεοπτικό καθεστώς είναι νόμιμο, καθώς στις 31/12/2015 δεν παρατάθηκε η ισχύς των αδειών των πανελλαδικών καναλιών που εκπέμπουν σήμερα, ενώ η κανονική χρονική διάρκειά τους έχει παρέλθει εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Είναι «συνταγματικώς μη ανεκτή» και παράνομη.

3) Το ΣτΕ ζητά την ταχύτατη επανάληψη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

4) Το ΣτΕ στη συγκεκριμένη τουλάχιστον απόφασή του (γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλες για τα θέματα αυτά), δεν έκρινε αντισυνταγματικά ούτε τον ορισμό του αριθμού των τεσσάρων αδειών, ούτε και τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης στα 3 εκατ. ευρώ

5) Το ΣτΕ θεωρεί πως οι τηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσια αγαθά και σπάνιους πόρους του εθνικού πλούτου με μεγάλη οικονομική αξία οπότε η χρήση τους δεν πρέπει να γίνεται δωρεάν.