Είναι εφικτή η αυτοδιαχείριση στον Βήμα 99.5

Είναι εφικτή η αυτοδιαχείριση στον Βήμα 99.5
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σενάριο για να αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το ραδιόφωνο του ΔΟΛ.

11 Φεβρουαρίου 2017
Είναι το μέσο του Συγκροτήματος που έχει τις περισσότερες πιθανότητες για αυτό το ενδεχόμενο. Χάρη στο άρθρο 32 του νόμου 4109/2013, που επιτρέπει την υπό προϋποθέσεις ανάληψη της διαχείρισης ενός ραδιοφωνικού σταθμού από τους εργαζομένους του, σε περίπτωση που αυτοί είναι απλήρωτοι στο σύνολό τους πάνω από 4 μήνες ή ο ραδιοσταθμός έχει σταματήσει να εκπέμπει για πάνω από 6 μήνες:
 
«Σε περίπτωση οριστικής παύσης ή διακοπής του λάχιστον επί εξάμηνο της λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού ή καθυστέρησης καταβολής επί τετράμηνο των αποδοχών στο 1/3 τουλάχιστον του προσωπικού ή του 1/3 των συνολικών αποδοχών του από τους υπόχρεους προς τούτο, η άδεια λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού ανακαλείται από τον ως τότε αδειούχο της.  Ύστερα από αίτηση που υποβάλλεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης από το ήμισυ πλέον ενός τουλάχιστον των εργαζομένων − περιλαμβανομένου του 1/3 τουλάχιστον των δημοσιογράφων αν πρόκειται για ενημερωτικό σταθμό − χορηγείται σε αυτούς άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού στην αντίστοιχη συχνότητα με πρόταση του Ε.Σ.Ρ. και απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε.
Ειδικώς για την περίπτωση αυτή και κατ’ εξαίρεση των οριζόμενων, στην επόμενη παράγραφο 10, το ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο, καθώς και τα ίδια κεφάλαια των υποψηφίων και τα ποσά εγγυητικών επιστολών καθορίζονται από το Ε.Σ.Ρ. που εκτιμά τις περιστάσεις μέχρι του 35% αυτού»
 
Πρακτικά λοιπόν, σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι του Βήμα 99.5 θελήσουν να πάρουν τον σταθμό στα χέρια τους θα πρέπει να συμμαχήσουν, προκειμένου να υπογράψουν την αίτηση που θα σταλεί στο ΕΣΡ, καθώς ήδη πληρούν τη μια από τις δύο βασικές προϋποθέσεις -όλοι πάνω από 4 μήνες απλήρωτοι. Σε περίπτωση που αυτή γίνει δεκτή από την Ανεξάρτητη Αρχή, η μεταβίβαση της άδειας επικυρώνεται αργότερα από τον αρμόδιο Υπουργό Τύπου, εν προκειμένω τον Νίκο Παππά. 
 
Από τότε ξεκινάει ο μαραθώνιος για τους εργαζόμενους. Θα πρέπει να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, στην οποία θα γίνει η μεταβίβαση. Στο νέο εταιρικό σχήμα θα πρέπει να συμμετάσχουν αρχικά μόνο όσοι εργάζονται στον σταθμό, με τις μετοχές όμως να είναι μεταβιβάσιμες, από τη στιγμή που η άδεια περάσει στον συνεταιρισμό. Οι εργαζόμενοι, μετά από απόφαση του ΕΣΡ, θα κληθούν να καταβάλλουν ένα συγκεκριμένο ποσό στον ταμία του διάδοχου φορέα, που συνήθως κυμαίνεται στα 500 ευρώ το άτομο.
 
Έπειτα, στην καλύτερη περίπτωση -όντας και εκείνοι πιστωτές του ΔΟΛ- θα αποκτήσουν και τα πανάκριβα μηχανήματα του Βήμα FM (μικρόφωνα, κονσόλες, υπολογιστές, πομποί, κεραίες, κοντέινερ κ.λπ.), όπως έγινε με τον Flash 96 και τον Nitro 102.5, ενώ στην χειρότερη θα πρέπει οι ίδιοι να αγοράσουν νέα, όπως στις περιπτώσεις των Best 92.6 και Ξένιου 94.3. Για παράδειγμα, έναν χρόνο μετά την κατάρρευση της ΙΜΑΚΟ εκπλειστηριάστηκαν τα μηχανήματα του Nitro 102.5 στους τεχνικούς του για 26.471,80 ευρώ. Τέλος, θα πρέπει να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα του ονόματος του σταθμού, είτε το υπάρχον είτε κάποιο άλλο, και να βρουν νέο κτίριο όπου θα εγκατασταθεί ο Βήμα 99.5.
 
Την χρήση του συγκεκριμένου νόμου έχουν κάνει μέχρι τώρα ο Flash 96, o Ξένιος 94.3, ο Nitro 102.5, o Best 92.6 και από τη Θεσσαλονίκη ο Star FM 97.1. Στην περίπτωση του Best μάλιστα, εκείνη η αίτηση ήταν που απέτρεψε την αφαίρεση της άδειάς του από το ΕΣΡ. Θα είναι άραγε ο Βήμα 99.5 ο υπ'αριθμόν 6 ραδιοφωνικός σταθμός που θα περάσει με αυτόν τον τρόπο στα χέρια των εργαζομένων του;