Το Υπουργείο Πολιτισμού της (αν)αποτελεσματικότητας και (αν)ικανότητας

Το Υπουργείο Πολιτισμού της (αν)αποτελεσματικότητας και (αν)ικανότητας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πως ένα νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, 15 μήνες τώρα, χάνει διαρκώς το δρόμο του για τη Βουλή... 

03 Απριλίου 2017
* Στις 23 Δεκεμβρίου 2015 (προσοχή, όχι 2016, αλλά 2015) μπήκε σε Δημόσια Διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων». Υπουργός Πολιτισμού τότε ήταν ο Αριστείδης Μπαλτάς. Η ολοκλήρωση της Δημόσιας Διαβούλευσης έγινε έναν μήνα μετά, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016. Υπήρχαν συνολικά 256 σχόλια επί της Διαβούλευσης απ' όλους σχεδόν τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και την ίδια την ΑΕΠΙ. «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ευχαριστεί θερμά όσους συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση» έγραψαν οι υπεύθυνοι του υπουργείου. «Τα σχόλια και οι προτάσεις που αναρτήθηκαν θα τύχουν μελέτης και επεξεργασίας πριν την τελική διαμόρφωση του σχεδίου νόμου που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή».
 
* Φτάνουμε στις 4 Ιουλίου 2016 για να κατατεθεί τελικά το νομοσχέδιο στη Βουλή (ΕΔΩ), πέρασε δηλαδή παραπάνω από ένα εξάμηνο. Ρεκόρ ταχύτητας., έτσι; Το νομοσχέδιο ωστόσο παρουσιάζεται πολύ αλλαγμένο σε σχέση με το αρχικό και πολύ πιο κοντά, πλέον, στις θέσεις της ΑΕΠΙ. Και τότε συμβαίνει το πρωτάκουστο: δύο μέρες μετά το νομοσχέδιο αποσύρεται! Ρωτάμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και η απάντηση ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε: απουσίαζε λέει ο υπουργός κ. Μπαλτάς στην Κίνα και ήταν άκομψο που κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς την παρουσία του. Είναι τυπικό το θέμα μας διαβεβαίωναν, μόλις επιστρέψει ο Υπουργός θα το επαναφέρουμε. Φαίνεται πως ο Αριστείδης Μπαλτάς ξέμεινε στην Κίνα γιατί έφτασε Οκτώβριος και νομοσχέδιο δεν ήρθε ξανά στη Βουλή. 
 
* Ώσπου στις 13 Οκτωβρίου 2016 μας καλεί ο κ.Μπαλτάς στο Υπουργείο Πολτισμού σε συνέντευξη τύπου και παρουσιάζει στους δημοσιογράφους το νομοσχέδιο για τη «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων», ένα νομοσχέδιο σαν το γιοφύρι της Άρτας. «Το δρόμο για τη βουλή πήρε το πολύπαθο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματατα» έγραφε εκείνη την ημέρα η Φωτεινή Λαμπρίδη στο tvxs.gr  Οσο το είδατε εσείς το νομοσχέδιο, άλλο τόσο το είδε και η Βουλή.
 
* Λίγες ημέρες μετά γίνεται ανασχηματισμός και ο Αριστείδης Μπαλτάς πάει σπίτι του. Στη θέση του αναλαμβάνει η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου. Το νομοσχέδιο περνάει στις καλένδες.
 
* Στις 24 Φεβρουαρίου 2017 (14 μήνες μετά από τις 23 Δεκεμβρίου 2015 που ξεκίνησε το γεφύρι-νομοσχέδιο) η κα Κονιόρδου προαναγγέλλει θριαμβευτικά στη Βουλή «την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να εξυγιάνει το χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων και να προστατέψει τους καλλιτέχνες και τους χρήστες-καταναλωτές σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία».
 
Ηταν τόσο... άμεση η κατάθεση του νομοσχεδίου από την κα Κονιόρδου που έναν μήνα μετά, στις 26 Μαρτίου 2017, δίνει συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη στην Αυγή (ΕΔΩ) και... πραναγγέλλει ξανά την προ μηνός... προαναγγελία της, λέγοντας πως «τον δρόμο προς τη Βουλή έχει πάρει και το τελικό σχέδιο νόμου» για τα πνευματικά δικαιώματα.
 
Πρέπει να είναι πολύ... μακρύς ο δρόμος αυτός γιατί είμαστε τώρα 3 Απριλίου και ακόμα δεν έχει... φτάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Και είμαστε μόλις 15 μήνες και 10 μέρες μετά την πρώτη κατάθεση στη Βουλή. Τόση (αν)αποτελεσματικότητα και (αν)ικανότητα από το Υπουργείο Πολιτισμού.