Αν έπεφτε βόμβα θα είχαμε αφανισμό της ελληνικής μουσικής

Αν έπεφτε βόμβα θα είχαμε αφανισμό της ελληνικής μουσικής
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ετοιμο -λέει- το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα (ωχ!). Έβγαλε ανακοίνωση σήμερα το πρωί το Υπουργείο Πολιτισμού πως είναι όλα οκ, χρειάστηκε απλώς λίγος χρόνος προκειμένου «η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, να ενημερωθεί αλλά και για να αντιμετωπίσει τις συνεχείς εξελίξεις που προέκυπταν».

25 Απριλίου 2017
Και συνεχίζει το υπουργείο: «Οι διατάξεις του νομοσχεδίου διαμορφώθηκαν σε αγαστή και συνεχή συνεργασία με τους Βουλευτές του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ». Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα λοιπόν και δώστε βάση.
 
Χθες στο Passport είχαμε συνέντευξη Τύπου από το καινούργιο σωματείο Ελλήνων δημιουργών «Ασμα 450+». Ήταν εκεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού τραγουδιού: Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμητρα Γαλάνη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Παύλος Παυλίδης, Νότης Μαυρουδής, Αφροδίτη Μάνου, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Νταλάρας, Αναστασία Μουτσάτσου, Παντελής Θαλασσινός, Γιώργος Χατζιδάκις, Παρασκευάς Καρασούλος, Χρήστος Δάντης κ.ά.  Είναι αυτό που λέμε στον τίτλο, αν έπεφτε βόμβα θα είχαμε αφανισμό της ελληνικής μουσικής, τόσο πολύ.
 
Χθες λοιπόν τονίστηκε επανειλημμένως από τους υπεύθυνους του «Ασμα 450+» πως αυτός είναι ο φόβος τους (ένας από τους βασικούς τους φόβους τέλος πάντων): οι βουλευτές του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Το νεοσύστατο σωματείο θεωρεί πως οι συγκεκριμένοι βουλευτές, σε αγαστή συνεργασία με κάποιους άλλους δημιουργούς (όπως είπε ο Γιάννης Γλέζος), έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αλλοίωση του αρχικού νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα με διάφορες φωτογραφικές διατάξεις υπέρ ΑΕΠΙ.  Οπως γράφει σχετικά το TVXS«μια ισχνή μειοψηφία καλλιτεχνών και κυβερνητικών στελεχών αντιδρούν στην άμεση παύση της διοίκησης, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία. Στη πράξη, η πρόταση σημαίνει συνδιαχείριση».
 
Ας μην ανησυχούν λέει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του: «Στο νομοσχέδιο προβλέπεται Γενική Συνέλευση και Εποπτικό Συμβούλιο των δημιουργών με αυξημένες αποφασιστικές αρμοδιότητες. Παράλληλα, προβλέπεται η τοποθέτηση Επιτρόπου, που θα αντικαταστήσει τη διοίκηση, όταν προκύπτει σοβαρό διαχειριστικό πρόβλημα». Η υπουργός Λυδία Κονιόρδου διαβεβαιώνει τον κόσμο πως έχουν εξαλειφθεί οι περίεργες διατάξεις, αλλά όταν οι καλλιτέχνες τής ζητούσαν να τους το δείξει (το Ν/Σ) αυτή αρνιόταν δημιουργώντας εύλογες υποψίες
 
Οι καλλιτέχνες είναι έτοιμοι να ανέβουν στα κάγκελα πάντως αν χρειαστεί, το διακήρυξαν με κάθε τρόπο (η φωτογραφία από τη χθεσινή τους συγκέντρωση είναι του Δημήτρη Μακρή). Θα πάρουν θέση μάχης τόσο απέναντι στην ιδιοκτησία τής ΑΕΠΙ όσο και απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση εφόσον μπει θέμα συνδιοίκησης στην ΑΕΠΙ. «Τότε το Ασμα θα γίνει άσμα επικό» είπε ο Φοίβος Δεληβοριάς. Η οικογένεια Ξανθοπούλου «δεν διαχειρίζεται τα δικαιώματά μας, αλλά τα λυμαίνεται» συμπλήρωσε πιο μετά ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος.

Στο «Ασμα 450+» όπως καταλαβαίνετε τα έχουν πάρει στο κρανίο και είναι ανένδοτοι: ή θα μπει επίτροπος στην ΑΕΠΙ ή θα ακολουθήσει χαλασμός. «Οι μέρες της οικογένειας Ξανθοπούλου στην ΑΕΠΙ έχουν τελειώσει διά παντός και ευθύνονται οι ίδιοι γι' αυτό», πρόσθεσε ο Αντώνης Πλέσσας με το «Ασμα 450+» να προχωρά σε παράσταση πολιτικής αγωγής στην προκαταρκτική έρευνα του εισαγγελέα εναντίον της ΑΕΠΙ και στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των μελών του Δ.Σ. 
 
Μαθαίνω πως δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα να ανακοινωθεί το όνομα του επιτρόπου που θα μπει στην ΑΕΠΙ. Να δούμε ποιος θα είναι τελικά αλλά και τι αρμοδιότητες θα έχει.