Θλιβερή η εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος των Δημιουργών

Θλιβερή η εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος των Δημιουργών
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το σωματείο συνθετών - στιχουργών «ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ» περνάει στην... αντεπίθεση και διοργανώνει συνέντευξη τύπου στην οποία θα μιλήσουν οι Θάνος Μικρούτσικος, Νίκος Πορτοκάλογλου και Γιώργος Ανδρέου.

11 Μαΐου 2017
Ιδού και η ανακοίνωση που εξέδωσαν με αφορμή την περίσταση: 

Γύρω από το θέμα της ΑΕΠΙ οι εξελίξεις τρέχουν αλλά τίποτα δεν μοιάζει να προχωρά θετικά προς τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των δημιουργών.
Η πρωτοβουλία μας θεωρεί αυτονόητο πως - ανεξάρτητα από την οποία τελική μορφή πάρει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα - η δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση ΑΕΠΙ και να αποδώσει τις όποιες ευθύνες με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα.
 
Θεωρούμε επίσης θλιβερή την εικόνα του διχασμού που παρουσιάζει ο κλάδος μας, την στοχοποίηση πολλών από εμάς και την δαιμονοποίηση κάθε διαφορετικής άποψης, ευτυχώς μόνο από μια μικρή μερίδα συναδέλφων. Εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναλωνόμαστε στον ναρκισσισμό μιας πόλωσης που μόνο το δίκιο μας δεν εξυπηρετεί. Θέλουμε επιτέλους να τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας και να βοηθήσουμε να αρχίσει μια δημιουργική συζήτηση για το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού, μια συζήτηση που δεν μπορεί να είναι μονοθεματική. Μια συζήτηση στην οποία θα μπορούν να ακουστούν χωρίς έξαλλες κραυγές, ρεαλιστικές λύσεις και νομικά τεκμηριωμένες προτάσεις.
 
Δεν στάθηκε δυνατό να ξεκινήσει έως τώρα κανείς σοβαρός επιστημονικός διάλογος για τα θέματα που μας καίνε, ούτε σε σωματειακό ούτε σε ευρύτερο πεδίο. Και είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητος. Ο αγώνας που πρέπει να δώσουμε είναι σύνθετος και πολυεπίπεδος. Υπάρχει και η αόρατη πλευρά του παγόβουνου -κίνδυνοι και συμφέροντα για τα οποία δεν αναφέρεται κανείς στη δημόσια σφαίρα. Ο νέος νόμος μας δίνει το δικαίωμα και να ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι τον οργανισμό που μας εκπροσωπεί και να αποφασίζουμε για τις διανομές μας. Αφήνει όμως και πολλά σκοτεινά σημεία, στα οποία πρέπει να χυθεί άπλετο φως. Οι αντίπαλοι μας δεν ακούνε μονάχα στο όνομα ΑΕΠΙ. Και όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, καμιά κυβέρνηση δεν θα εξασφαλίσει την επιβίωσή μας - μόνο εμείς οι ίδιοι.
 
Με αφορμή τη δημοσίευση του πορίσματος που επιβεβαίωσε τους φόβους όλων μας για την ΑΕΠΙ και τις πρακτικές της, ξεκίνησε παράλληλα ένας περίεργος επικοινωνιακός πόλεμος που απειλεί να κατεδαφίσει το ίδιο το Πνευματικό Δικαίωμα. Είναι δίκαιο αλλά και εύκολο να λες πως θα σπάσεις το απόστημα. Το θέμα είναι να εξασφαλίσεις τη συνέχεια και να έχεις μια ρεαλιστική εικόνα για το τι θα βάλεις στη θέση του. Τέτοιες προτάσεις δεν έχουμε ακούσει ούτε από την πολιτεία ούτε από τους συναδέλφους μας.
 

* Το σωματείο συνθετών - στιχουργών «ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ» το οποίο στεγάζει την πρωτοβουλία των 125 δημιουργών, θέλοντας να δημοσιοποιήσει τις θέσεις του, να ενημερώσει για τις προτάσεις του αλλά και να εκφράσει την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα για το ζήτημα της ΑΕΠΙ, σας προσκαλεί στην ανοιχτή συνέντευξη τύπου που διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα 15 Μαΐου στη μουσική σκηνή  Σφίγγα (Ζωοδόχου Πηγής και Κιάφας 13) στη 1 το μεσημέρι. 

Εισηγητές:
Γιώργος Ανδρέου
Θάνος Μικρούτσικος
Νίκος Πορτοκάλογλου