Ο Αθήνα 9.84 «τριανταρίζει»

Ο Αθήνα 9.84 «τριανταρίζει»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένα από τα ραδιόφωνα-σύμβολα του αγώνα κατά του κρατικού μονοπωλίου στις ραδιοσυχνότητες, κλείνει τρείς δεκαετίες στον Αττικό αέρα.

28 Μαΐου 2017
Και το γιορτάζει, με ένα μεγάλο μουσικό event (που αλλού;) στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, εκεί όπου βρίσκονται και τα στούντιο του 9.84. Την 31η Μαΐου, ακριβώς 30 χρόνια μετά την επίσημη έναρξή του, στις 8.30 το βράδυ ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Τζώνυ Βαβούρας and the Κάντιλλακς και η Big Band του δήμου Αθηναίων μαζί με τον Δώρο Δημοσθένους, θα τραγουδήσουν live για τους ακροατές του Αθήνα 9.84. Η είσοδος θα είναι ανοιχτή για όλους.



Την Κυριακή επίσης στις 6 το απόγευμα, ο πρώτος γενικός διευθυντής του Αθήνα 9.84 Γιάννης Τζαννετάκος, συνομιλεί με τον Άκη Έβενη, ο οποίος είχε την ευθύνη του σχεδιασμού του μουσικού προγράμματος του σταθμού. H προετοιμασία, οι πρώτες εκπομπές, το άνοιγμα σε μουσικές που δεν μεταδίδονταν μέχρι τότε από το κρατικό ραδιόφωνο, ζωντανή μετάδοση συναυλιών από το εξωτερικό-δύσκολο εγχείρημα για την εποχή εκείνη- είναι μερικά από τα θέματα του διαλόγου τους, που υπενθυμίζει στους ακροατές τα πρώτα βήματα της ελεύθερης ραδιοφωνίας.
 
Το δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας, μαζί με το (θρυλικό) Κανάλι 15, τα πειρατικά ραδιόφωνα των 80's και τα ανάλογα εγχειρήματα από διάφορους δήμους της Ελλάδας (Κανάλι 1, FM 100 κ.λπ.), έδωσαν το έναυσμα για την περίφημη «άνοιξη της ελεύθερης ραδιοφωνίας». Εξέπεμψε σήμα για πρώτη φορά στις 31/5/1987, μετά από μάχη με την αστυνομία στον Λυκαβηττό όπου ήταν αρχικά η κεραία του, κι από τα πρώτα του στούντιο στην οδό Λιοσίων. Από τα μικρόφωνά του έχουν περάσει όλα σχεδόν τα μεγάλα ονόματα του ενημερωτικού και μουσικού ραδιοφώνου. Οι οποίοι έγιναν από καταξιωμένοι ρεπόρτερ και παρουσιαστές μέχρι... ιδιοκτήτες ανταγωνιστικών σταθμών αλλά και υπουργοί.


 
Όλη η Αθήνα ήταν συντονισμένη στους 98.4, στα πρώτα του χρόνια. Αυτό όμως άλλαξε, καθώς η άνοδος της ιδιωτικής ραδιοφωνίας με μεγαθήρια όπως ο Sky, o ANT1 FM, o Flash και άλλοι, σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση από πλευράς δήμου, κατάφεραν να περιορίσουν κατά πολύ τη δυναμική του. Ενδεικτικό είναι το σκάνδαλο που πρόσφατα βγήκε στο φως, με τα 37.000.000 ευρώ της ΔΕΡΑ που κατασπαταλήθηκαν σε σκοπούς άσχετους με τον ραδιοσταθμό. Με αποτέλεσμα ο 9.84 να κατρακυλήσει πέριξ του 1% στις ακροαματικότητες, την τελευταία φορά που μετρήθηκε.
 
Από εμάς στο e-tetRadio, ευχές για ακόμα μεγαλύτερη μακροημέρευση.