VFM 88.3: Το ραδιόφωνο των... τραπεζών στα αζήτητα

VFM 88.3: Το ραδιόφωνο των... τραπεζών στα αζήτητα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μια διαφορετική περίπτωση μεταχείρισης ενός ΜΜΕ, σε μια περίοδο όπου μεγάλοι και ιστορικοί όμιλοι όπως ο ΔΟΛ και Πήγασος, βγαίνουν στο σφυρί.

06 Ιουλίου 2017
Το ένα εξ αυτών πουλήθηκε στον Βαγγέλη Μαρινάκη τον περασμένο Μάιο, μισό χρόνο μετά την αποπομπή του Σταύρου Ψυχάρη από την διοίκηση του Συγκροτήματος. Το άλλο οδεύει προς τα εκεί, με ημερομηνία-κλειδί όπως λέγεται την 26η Ιουλίου, με τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει ο Πήγασος να βρίσκονται σε απεργία διαρκείας. Υπάρχει όμως κι ένα μέσο, ένα ραδιόφωνο συγκεκριμένα, το οποίο βρίσκεται σε ανάλογο καθεστώς τα τελευταία... 4 χρόνια τουλάχιστον.
 
Ο λόγος για το VFM 88.3, ένα από τα ραδιόφωνα του Αντώνη Λυμπέρη. Όντας μια από τις επιχειρήσεις που άνηκαν στις Εκδόσεις Λυμπέρη Α.Ε., οι οποίες «κατέρρευσαν» υπό το βάρος χρεών και δανεισμού, τον Νοέμβριο του 2012 σταμάτησε να βγάζει πλήρες πρόγραμμα. Εξέπεμπε μόνο μουσική μέχρι και τον Μάρτιο του 2013, οπότε και οι δικαστικοί κλητήρες διέκοψαν την εκπομπή του, ρίχνοντας μαύρο στη συχνότητά του και του Best 92.6, για να του κάνουν έξωση από τις εγκαταστάσεις του στο Κορωπί. 
 
Η Εθνική Τράπεζα, που κατείχε πλέον τις μετοχές και του Best και του VFM, τους βγάζει σε πλειστηριασμό μετά από έναν μήνα, με τίμημα άνω του εκατομμυρίου. Τόσο αυτός όσο και ο επαναληπτικός βγήκαν άγονοι, με τα περιθώρια να στενεύουν όλο και περισσότερο. Είχε προηγηθεί και ένας πλειστηριασμός των μηχανημάτων των δύο σταθμών, ο οποίος όμως ανεστάλη την τελευταία στιγμή. Στην πορεία πάντως, υπήρξε ενδιαφέρον από τον όμιλο ΑΝΤ1 για το ένα ή και τα δύο ραδιόφωνα, ωστόσο η έκβαση των συζητήσεων με την τράπεζα δεν ήταν επιτυχής.
 
Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε και τυπικά την εταιρεία «Ραδιοφωνικός Σταθμός V FM 88,3 A.E.» σε κατάσταση πτώχευσης, ορίζοντας ημερομηνία παύσης πληρωμών την 13η Μαίου 2013 και σύνδικο πτώχευσης. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι του Best 92.6 κατέθεσαν αίτηση αυτοδιαχείρισης, οπότε η περίπτωσή του ακολούθησε διαφορετικό δρόμο.
 
 
Από τότε οι διαδικασίες για τον πλειστηριασμό του VFM, κινούνταν με ρυθμούς χελώνας. Μέχρι που τον Ιανουάριο του 2015 το ΕΣΡ αποφάσισε να αφαιρέσει την άδειά του, λόγω του ότι δεν εξέπεμπε πρόγραμμα και εκκρεμούσαν δικαστικές αποφάσεις σε βάρος της πτωχευμένης εταιρείας του. Μετά από αυτό όμως ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά των υπευθύνων του, που κατέθεσαν αίτηση θεραπείας στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και πέτυχαν την επαναφορά της άδειας στην πτωχευμένη εταιρεία, λόγω του ότι αποτελούσε «άυλο περιουσιακό της στοιχείο» που θα έβγαινε στο σφυρί.
 
Έκτοτε, πάλι με αργούς ρυθμούς, άρχισαν να γίνονται κάποιες ενέργειες για να «ξεφορτωθεί» η Εθνική Τράπεζα το σταθμό. Μετά από τις πιέσεις των πιστωτών (εργαζόμενοι) και το ενδιαφέρον για τα περιουσιακά στοιχεία του VFM 88.3, ο σύνδικος όρισε ως ημερομηνία του νέου πλειστηριασμού την 10η Φεβρουαρίου 2016, με ποσό εκκίνησης τα (περίπου) 500.000 ευρώ. Ο οποίος όμως δεν θα γίνει ποτέ, λόγω της αποχής των δικηγόρων, που ανέβαλλε τη διαδικασία επ' αόριστον.
 
Ποια η κατάσταση του σήμερα; Μια ενεργή άδεια αναξιοποίητη, που θα μπορούσε να προσφέρει θέσεις εργασίας, μαζί με μικρόφωνα, κονσόλες και πομπούς να είναι παρατημένα στην τύχη τους. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξία τους, αλλά και για το ρευστό που θα λάβουν (αν λάβουν) με το πέρας του πλειστηριασμού οι πιστωτές του, δηλαδή οι τράπεζες, το δημόσιο και οι εργαζόμενοι. 
 
Άλλα ραδιόφωνα που βγήκαν στο σφυρί, όπως ο Nitro 102.5, o (πρώην) Derti 98.6 και ο Βήμα 99.5, βρήκαν το νέο τους ιδιοκτήτη εντός (το πολύ) ενός έτους από τη στιγμή που «έσκασε» η μητρική τους εταιρεία. Ο VFM 88.3 όμως έχει μείνει αμανάτι στα χέρια των τραπεζών, χωρίς να εκπέμπει καθώς η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στον πομπό του πριν 3,5 χρόνια, και τις όποιες διαδικασίες για την πώλησή του να έχουν παγώσει εντελώς.