Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για τις νέες τηλεοπτικές άδειες

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για τις νέες τηλεοπτικές άδειες
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αντίστροφη μέτρηση για την διαγωνιστική διαδικασία, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου οι δηλώσεις συμμετοχής.

27 Νοεμβρίου 2017
Γεγονός είναι πλέον η προκήρυξη για τις 7 άδειες «εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου», η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με αυτήν, η διάρκειά τους θα είναι δεκαετής, το πρόγραμμα των σταθμών θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε High Definition αλλά και σε Standard Definition μέχρι την 31/12/2021. 
 
Επιπλέον άδειες για την συγκεκριμένη κατηγορία δεν θα προκηρυχθούν, εκτός από διάφορες θεματικές ανάλογα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την χωρητικότητα του φάσματος. Οι άδειες που περισσέψουν θα επαναπροκηρυχθούν με την ίδια τιμή εκκίνησης, εφόσον όμως δεν υπάρξει ενδιαφέρον θα αποδεσμευτούν για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών. Οι φάκελοι συμμετοχής θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2018, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ οι συμπληρωματικές πληροφορίες μέχρι τις 18 Ιανουαρίου τις ίδιες ώρες.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην δημοπρασία θα είναι σχεδόν η ίδια με την προηγούμενη, μόνο που αυτή τη φορά θα είναι πιο σύντομη. Μια άδεια θα δίνεται ανά γύρο, ενώ οι προσφορές θα αυξάνονται κατά 500.000 ευρώ σε κάθε βήμα. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν ανώνυμες εταιρείες (ενεργές ή υπό σύσταση) από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Κράτους, αλλά και διάφορες κοινοπραξίες. Η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού υπολογίζεται χρονικά εντός του Φεβρουαρίου.



Με αφορμή την παραπάνω δημοσίευση, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς έκανε λόγο μεταξύ άλλων για το «τέλος της ανομίας» που συντηρούνταν επί 30 χρόνια στο τηλεοπτικό τοπίο, ευχαριστώντας παράλληλα το ΕΣΡ για την συμβολή του. «Με τη σημερινή δημοσίευση της προκήρυξης του ΕΣΡ για τη δημοπρασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, η Ελλάδα εισέρχεται στην τελική ευθεία για τον τερματισμό μιας ανομίας που εσκεμμένα συντήρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επί 30 ολόκληρα χρόνια. Το 2018 θα ξημερώσει μια νέα μέρα στα τηλεοπτικά πράγματα της χώρας. Προς μεγάλη απογοήτευση όλων όσοι αγωνίστηκαν σκληρά για το αντίθετο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πληρώσουν τίμημα, ο αριθμός των εργαζομένων δεν θα μπορεί να είναι μικρότερος των 400, η συνταγματική υποχρέωση για πλουραλισμό στην ενημέρωση θα προστατευθεί».