Μαχαίρια εκτοξεύονται και βέλη (σκύβουμε να μην μας πάρουν)

Μαχαίρια εκτοξεύονται και βέλη (σκύβουμε να μην μας πάρουν)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο εμφύλιος στο χώρο των Ελλήνων δημιουργών, συνθετών και στιχουργών, συνεχίζεται με νέες ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές. Τέσσερα είναι τα σωματεία των δημιουργών ανάμεσα στα μέλη της ΑΕΠΙ. 

26 Ιανουαρίου 2018
Το ΣΩΜΣΕ, με το πιο λαϊκό-ποπ ρεπερτόριο της πίστας (Θεοφάνους, Φιλίππου, περίπου 200 μέλη), το ΜΕΤΡΟΝ που διασπάστηκε κι έμεινε πολύ μικρότερο (Μικρούτσικος, Πορτοκάλογλου, Φάμελλος, Δρογώσης, περίπου 100 μέλη), το ΑΣΜΑ 450+ που προέκυψε από τη διάσπαση του ΜΕΤΡΟΝ (Ξαρχάκος, κληρονόμοι Χατζιδάκι, Δεληβοριάς περίπου 270 μέλη) και η λαϊκή ΥΠΕΡΒΑΣΗ (Φαλάρας, Σαμπάνης, περίπου 100 μέλη). Αυτά είναι χωρισμένα ουσιαστικά σε δύο στρατόπεδα, ΣΩΜΣΕ και Μέτρον από τη μία πλευρά, Ασμα 450+ και Υπέρβαση από την άλλη.
 
Χθες λοιπόν είχαμε την ανακοίνωση των σωματείων ΜΕΤΡΟΝ ΚΑΙ ΣΩΜΣΕ
 
Τα σωματεία μας είναι ιδιαίτερα ανήσυχα για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η διανομή του Β´ εξαμήνου του 2017 και λαμβάνουμε συνεχώς παράπονα μελών μας (αλλά και άλλων δικαιούχων) που αφορούν την μερική εξόφληση των δικαιωμάτων τους.
Χωρίς να προϋπάρξει καμιά σχετική διαβούλευση είτε με τα σωματεία είτε με το Εποπτικό Συμβούλιο, η Προσωρινή Επίτροπος αποφάσισε να εξοφλήσει όλους τους δικαιούχους μέχρι του ποσού των 2000 € καθώς και το 45% του τυχόν υπολειπόμενου ποσού του πλήρους δικαιώματος προς διανομή καθενός δημιουργού.
Αντί να εξοφληθούν αναλογικά τα ποσά που οφείλονται στους δημιουργούς αλλά και στους ξένους οργανισμούς από την διανομή του Ιουνίου, ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων μας (που, σημειωτέον, στηρίζουν αποκλειστικά την επιβίωσή τους στα έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα),υποχρεώνονται σε άλλη μία τμηματική διανομή, η οποία αυξάνει σημαντικά τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, καθώς καλούνται να εκδώσουν παραστατικό που θα περιλαμβάνει όλο το ποσό που οφείλει να τους καταβάλει η εταιρεία.Ένα ποσό που το πιθανότερο είναι να μη τους καταβληθεί ποτέ…
Τα σωματεία μας διαμαρτύρονται εντονότατα για αυτόν τον χειρισμό και μια και η αρμόδια Υπουργός αρνείται να μας συναντήσει, έχουν προχωρήσει σε επανειλημμένα διαβήματα προς το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου -έστω και την τελευταία στιγμή - να βρεθεί μία δίκαιη λύση.
Είναι απαράδεκτο και άδικο το να θεωρούνται "προνομιούχοι" συνάδελφοι που αθροιστικά οι διανομές τους ετησίως δεν υπερβαίνουν τις αποδοχές κάποιου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.
Κατανοούμε βέβαια τις ανάγκες όλων, αλλά εφόσον δεν μπορούν να εφαρμοστούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, θα έπρεπε να ισχύσει για όλους τους δικαιούχους κάποιου είδους (ισότιμα τεκμηριωμένη) αναλογικότητα και σίγουρα να μην οδηγηθούν οι ενεργοί δημιουργοί σε ένα φορολογικό αδιέξοδο όπου θα βρεθούν να χρωστούν περισσότερα στο κράτος απ´όσα θα λάβουν.
Τα σωματεία μας θεωρούν επίσης ηθικά απαράδεκτο το γεγονός πως συνάδελφοι που -χωρίς να συντρέχουν λόγοι υγείας - είχαν στο παρελθόν συνάψει ιδιωτικά συμφωνητικά με την διοίκηση των Ξανθόπουλων και είχαν εισπράξει προκαταβολές από τα δικαιώματά τους, συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά από τα ελάχιστα χρήματα που είναι πια διαθέσιμα για όλους μας.
Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την πρωτοβουλία του Εποπτικού Συμβουλίου ως προς την τοποθέτηση Επιτρόπου εξυγίανσης στην ΑΕΠΙ με όλες τις προϋποθέσεις αλλά και τις ασφαλιστικές δικλείδες που προβλέπει ο νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε.
Πιστεύουμε ότι το προσωπικό που θα αποτελεί την νέα ομάδα της Επιτροπείας θα πρέπει αυτή τη φορά να επιλέγει μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες και να μην είναι ανοιχτό σε καμία υπόγεια ή ακόμα και κομματική χειραγώγηση.Η ΑΕΠΙ έχει ανάγκη από νέα διοίκηση με εμπειρία και τεχνική επάρκεια και όχι από διαχειριστή του θανάτου της.
Καλούμε τέλος τους μετόχους της εταιρείας ΑΕΠΙ, τους οποίους βαρύνει η κύρια ευθύνη για το τέλμα στο οποίο έχουμε φτάσει, να παραιτηθούν από την διοίκηση προκειμένου να επιταχυνθούν οι εξελίξεις προς την λύση της εξυγίανσης,μια λύση που εξακολουθούμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Συνεχίζουμε να θέλουμε την ΑΕΠΙ ανοιχτή,μετεξελιγμένη σε ένα νέο και ισχυρό ΟΣΔ που θα ανήκει στα μέλη του και θα ελέγχεται από αυτά.Επαναλαμβάνουμε πως συντασσόμαστε με το σωματείο εργαζομένων της εταιρείας στην πάλη για την επόμενη μέρα που δυστυχώς σήμερα δεν μοιάζει καθόλου ρόδινη.Άλλωστε παραδείγματα από γειτονικές χώρες έχουν να μας διδάξουν πολλά.Υπάρχει ακόμη χρόνος να σταματήσουμε την καταστροφή.

Και σήμερα ήρθε η απάντηση από ΑΣΜΑ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ
 
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΤΡΟΝ-ΣΩΜΣΕ
 
Κύριοι,
Η χθεσινή σας ανακοίνωση μας τρόμαξε με τον κυνισμό και την απόλυτη έλλειψη συναίσθησης της πραγματικότητας των ζωών των ίδιων σας των συναδέλφων- που υποτίθεται πως εκπροσωπείτε.
Πιστεύετε πραγματικά πως θα έπρεπε να μείνουν απλήρωτοι όλοι οι δημιουργοί που παίρνουν (ή έφτασαν να παίρνουν) κάτω από 2.000 ευρώ το εξάμηνο προκειμένου να εξοφληθεί στο ακέραιο η διανομή του Ιουνίου των 100 πρώτων ρεπερτορίων;
Τα σωματεία ΑΣΜΑ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ εκπροσωπούν πολλούς συναδέλφους που έχουν ισχυρά ρεπερτόρια -τους περισσότερους για την ακρίβεια.Κανείς δε σκέφτηκε να διαμαρτυρηθεί επειδή πληρώθηκαν και οι λιγότερο προνομιούχοι συνάδελφοί του.Μόλις το κάνατε εσείς.
Επιθυμείτε επίσης προφανώς να συνεχίσουν να μην πληρώνονται οι ξένοι οργανισμοί όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Πώς συνάδει αυτό με την επιθυμία σας να τους πείσετε για τη συμμετοχή τους στο σχέδιο εξυγίανσης;
Σκεφτόμαστε από τώρα τι θα γίνει αν το σχέδιο εξυγίανσης που απεργάζεστε γίνει πραγματικότητα.Όχι μόνο θέλετε η ΑΕΠΙ που θα διοικείτε να αναλάβει όλα τα χρέη της οικογένειας Ξανθόπουλου, (άρα για πολύ καιρό να έχουμε διανομές πολύ ισχνότερες από την τελευταία),αλλά θέλετε και οι «χαμηλότεροι» αλλά και όλα τα ξένα ρεπερτόρια να μην πληρώνονται καν.
Αν μέχρι τώρα είχαμε απλώς αμφιβολίες για το διοικητικό σχέδιο που έχετε στο νου σας αναλαμβάνοντας την ΑΕΠΙ, τώρα είμαστε κάθετα εναντίον του.
Για την διανομή του Ιουνίου που δεν εξοφλήθηκε θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι: η Διοίκηση που εισέπραξε 22 εκατομμύρια ευρώ από τον Αύγουστο ως τον Απρίλιο του 2016 και δεν τα απέδωσε τον Ιούνιο ως ώφειλε (δεν υπήρχαν καν στα ταμεία της εταιρείας τα αναλογούντα στα δικαιώματα της διανομής του Ιουνίου!).Θα τα αποδώσει στο μέλλον όμως γιατί σκοπεύουμε να τα ζητήσουμε στην ολότητά τους.
Κύριοι, η καταστροφή δεν έρχεται: έχει έρθει κι αν δεν υπήρχε κι αυτή η διανομή-δώρο (που ολόκληρο θρίλερ χρειάστηκε για να φτάσει τελικά στα χέρια των δικαιούχων) θα ήταν πολύ δραματικότερη. Και έχει έρθει γιατί εσείς ακριβώς όταν σαςπροειδοποιούσαμε για τους ισολογισμούς της ΑΕΠΙ, για το ότι μένουν απλήρωτοι οι εκδότες και οι ξένοι οργανισμοί, για τα ασύδοτα λειτουργικά και τους τρελούς μισθούς της Διοίκησης, αντί να θορυβηθείτε, την υποστηρίξατε φανατικά.
Τώρα, με τη βοήθεια του κυρίου Μαθιού (που προορίζετε για επίτροπο εξυγίανσης, όπως ακούγεται) απαλάσσετε τη Διοίκηση από κάθε ευθύνη της και εχθρεύεστε κάθε καθαρή λύση.
Το ότι οι εκδότες και η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων σας, σας γυρίζουν την πλάτη σας αφήνει αδιάφορους.
Επίσης, για όλα σας φταίει η περίοδος της προσωρινής Επιτροπείας, την οποία χτυπάτε στις ανακοινώσεις σας με κάθε τρόπο.
Κι όμως χάρη στη συγκεκριμένη περίοδο μάθαμε τα πάντα για τα οικονομικά της Εταιρείας, είδαμε τοις πράγμασι πώς λειτουργεί η Διοίκηση Ξανθόπουλου και μάθαμε επακριβώς πώς λειτουργούσαν ως τώρα οι διανομές. Η επίτροπος μάλιστα κα Βλάχου είναι η μόνη που οδήγησε στον εισαγγελέα τον Δημήτρη Ξανθόπουλο με την κατηγορία της υπεξαίρεσης δικών μας χρημάτων. Αλήθεια, βγάλατε ανακοίνωση ποτέ για αυτό το θέμα;
Όλα όσα μάθαμε κατά την πολύ χρήσιμη αυτή περίοδο θα χρησιμοποιηθούν.Και σε ό,τι αφορά τις παρελθοντικές απαιτήσεις μας και σε ό,τι αφορά το μέλλον (ως παραδείγματα προς αποφυγήν).
Σύντομα θα είναι στη διάθεση των συναδέλφων μας το επιχειρηματικό σχέδιο για το νέο φορέα που θα στεγάσει ξένους και έλληνες και θα λειτουργεί κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Απ’ό,τι ακούμε θα είναι και το δικό σας έτοιμο, χρηματοδοτημένο μάλιστα από την προσωπική περιουσία της οικογένειας Ξανθόπουλου, αφού καλά γνωρίζετε πως το ταμείο της εταιρείας δεν έχει να πληρώσει ούτε μισθούς . Ελπίζουμε να είναι απολύτως ειλικρινές και σαφές στο σχέδιό σας το πόσες απολύσεις και μειώσεις των διανομών θα χρειαστεί για να λειτουργήσει -δεδομένων των τεράστιων χρεών με τα οποία ξεκινάει.
Το δε εποπτικό που ευχαριστείτε και συγχαίρετε, αν και αποτελείται από σας τους ίδιους στην πλειοψηφία του (Παπανικολάου, Φιλίππου, Τασσόπουλος, Ανδρέου, Δρογώσης, Θεοφάνους) ευχαριστεί («εξαιρετικά» μάλιστα σε πρόσφατη επιστολή του) τον κο Ξανθόπουλο για τις υπηρεσίες του στο σχέδιό σας. Θα γνωρίζετε,φανταζόμαστε, ότι το μόνο που προσφέρετε με τέτοιου είδους γραπτά ευχαριστήρια , είναι ελαφρυντικά για τη δικογραφία του.
Μόλις τεθούν και τα δύο σχέδια υπ’όψιν των συναδέλφων και των ξένων οργανισμών θα δούνε όλοι ποιο είναι το πιο κοστοβόρο και το λιγότερο ρεαλιστικό.
Και η επιλογή θα καθορίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επόμενης μέρας.