Μόνο οι εφημερίδες προσφέρουν σωστή ενημέρωση, το Facebook είναι για πέταμα

Μόνο οι εφημερίδες προσφέρουν σωστή ενημέρωση, το Facebook είναι για πέταμα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένας τρόπος υπάρχει για να καταφέρεις να διαβάσεις ένα βιβλίο, το έχω καρατσεκάρει γι αυτό σας το λέω: να αφήσεις το κινητό σε αρκετή απόσταση, τόση ώστε να μην το φτάνεις, τόση ώστε να χρειάζεται να σηκωθείς για να το πάρεις. 

15 Μαρτίου 2018
Αν μπορείς να το πιάσεις στα χέρια σου και να αρχίσεις το Twitter ή το Instagram τότε δεν έχεις σωτηρία, ούτε σελίδα δεν θα ξεφυλλίσεις. Ο δημοσιογράφος Farhad Manjoo δημοσίευσε ένα εξαιρετικό άρθρο στους New York Times (το αναδημοσίευσε η Καθημερινή) με τίτλο «Τι έμαθα αποφεύγοντας το Twitter και διαβάζοντας εφημερίδες». Εδώ και δύο μήνες σταμάτησε να παρακολουθεί το Twitter και γενικότερα τα social media και άρχισε να ενημερώνεται μόνο από τις εφημερίδες.
 
«Τον Ιανουάριο μετά τη χρονιά με τις σοβαρότερες ειδήσεις στην πρόσφατη ιστορία, αποφάσισα να ταξιδέψω πίσω στον χρόνο», γράφει. «Εσβησα τις ειδοποιήσεις μου, βγήκα από το Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γράφτηκα συνδρομητής σε τρεις έντυπες εφημερίδες (τους Times της Νέας Υόρκης, την The Wall Street Journal και την τοπική εφημερίδα San Francisco Chronicle), καθώς και ένα περιοδικό, τον Economist».
 
Κι εξηγεί πόσο πιο σωστά ενημερωμένος είναι πλέον δίνοντας ένα παράδειγμα από τη γνωστή επίθεση που έγινε στο σχολείο στη Φλόριντα. Με κλειστά τα social media απέφυγε ο άνθρωπος όλη την παραπληροφόρηση. Οτι ο δολοφόνος ήταν αριστερός, αναρχικός, μέλος του Ισλαμικού Κράτους, μέλος σε συριακές οργανώσεις της αντιπολίτευσης κ.ο.κ. Διάβασε μόνο τις εφημερίδες που του πέταξε στο κατώφλι ο ταχυδρόμος του το επόμενο πρωί. «Εκείνο το πρωί» γράφει, «πέρασα 40 λεπτά να σκαλίζω τη φρίκη της επίθεσης. Οχι μόνον πέρασα λιγότερο χρόνο γύρω από αυτήν την υπόθεση από ό,τι αν την παρακολουθούσα online όσο εξελισσόταν, αλλά ταυτόχρονα ήμουν και καλύτερα ενημερωμένος. Επειδή απέφυγα τα αθώα λάθη και τις πιο κακόβουλες προσπάθειες παραπλάνησης, που ακολούθησαν τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση». Κι εξηγεί τι έχει κερδίσει δύο μήνες τώρα: «Η εμπειρία μου άλλαξε τη ζωή. Πλέον είμαι λιγότερο αγχωμένος και εθισμένος στις ειδήσεις, καλύτερα ενημερωμένος. Ντρέπομαι να πω πόσο ελεύθερο χρόνο έχω. Σε δύο μήνες κατάφερα να διαβάσω πέντε έξι βιβλία, ξεκίνησα μαθήματα κεραμικής και έγινα καλύτερος σύζυγος και πατέρας».
 
Που να ζούσε ο άνθρωπος και στην Ελλάδα με το άθλιο Facebook που έχουμε, να φρικάρει εντελώς. Προσωπικά το αποφεύγω το Facebook, βαριέμαι να διαβάζω τις άσχετες (και αδιάφορες σε μένα) απόψεις του καθενός. Τουλάχιστον το Twitter είναι πολύ πιο δημοσιογραφικό αλλά και πάλι σε απομονώνει από όλα τα άλλα.
 
Η αλήθεια είναι πως πραγματική ενημέρωση προσφέρουν μόνο οι εφημερίδες. Δοκιμάστε να το κάνετε αυτό το Σαββατοκύριακο και θα με θυμηθείτε. Αγοράστε μία καλή εφημερίδα και αφιερώστε της μία-δύο ώρες. Το Internet είναι μόνο επιφανειακοί τίτλοι και τίποτε περισσότερο. Και το Facebook είναι ακόμα χειρότερο, ένας αλγόριθμος που σε ξεγελάει με τα περισσότερα post να μένουν μόνο μεταξύ των φίλων δίνοντάς σου την ψευδαίσθηση πως σε διαβάζει πολύ κόσμος. Αμ δε...