Άλκηστις Πρωτοψάλτη και Ελευθερία Αρβανιτάκη

Άλκηστις Πρωτοψάλτη και Ελευθερία Αρβανιτάκη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο χειμώνας αυτός τις βρίσκει στο «Διογένης Studio», κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 10.00 μ.μ. σ' ένα πρόγραμμα που αναμένεται με ενδιαφέρον ελλείψει και άλλων τόσο ηχηρών σχημάτων στη νυχτερινή Αθήνα αυτή την περίοδο. 

10 Δεκεμβρίου 2013Μοιράζονται τη σκηνή τη φετινή δύσκολη σεζόν και, μ' αυτή την αφορμή, στη σημερινή στήλη θα αναζητήσουμε τα λιγοστά κοινά σημεία μιας παράλληλης πορείας δύο σπουδαίων ερμηνευτριών με το δικό τους εκτόπισμα και το δικό τους σταθερό και πολύ θερμό κοινό.

Ο χειμώνας αυτός τις βρίσκει στο «Διογένης Studio», κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 10.00 μ.μ. σ' ένα πρόγραμμα που αναμένεται με ενδιαφέρον ελλείψει και άλλων τόσο ηχηρών σχημάτων στη νυχτερινή Αθήνα αυτή την περίοδο. Οι δυο τους παρουσιάζουν ένα 3ωρο πρόγραμμα χωρίς να κατεβαίνουν λεπτό από τη σκηνή και μας δίνουν την ευκαιρία να ακούσουμε τα παλιά και τα νέα τους τραγούδια με ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις και νέα αισθητική προσέγγιση. Κι αν τις αντέξει το σκοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα...

Για πρώτη φορά, λοιπόν, οι δύο κυρίες είχαν συναντηθεί επί σκηνής στο music hall «Λεωφόρος», πριν από 26 χρόνια (πρώτη παράσταση: 20.12.86), σε μια μουσική παράσταση των Αντρέα Βουτσινά - Σταμάτη Κραουνάκη - Λίνας Νικολακοπούλου για την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Σ' εκείνη την πρώτη «Λεωφόρο» -ακολούθησε και δεύτερη, τρία χρόνια μετά- συμμετείχε και η Ελευθερία Αρβανιτάκη, που τραγούδησε στη «Λεωφόρο» και στο δίσκο που αποτύπωσε αποσπάσματά της πολλά τραγούδια, τα περισσότερα από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Άλλοτε μόνη της, άλλοτε με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη κι άλλοτε με τον Κώστα Γανωτή και το «Καταραμένο Τρίο» (Ευριπίδης Αποστολίδης, Γιώργος Ψυχογιός, Μάνος Σταλάκης).

Δισκογραφικά, Πρωτοψάλτη και Αρβανιτάκη, δεν έτυχε να συνεργαστούν ποτέ όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκονται στο χώρο - από τα μέσα του εβδομήντα η πρώτη με την «Τετραλογία» (1975) του Δήμου Μούτση κι από τα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα η δεύτερη στη μετά την Οπισθοδρομική Κομπανία σόλο καριέρα της με το «Κοντραμπάντο» (1986) του Σταμάτη Σπανουδάκη.

Υπάρχει, βέβαια, ως ένας έμμεσος θα λέγαμε συνδετικός κρίκος, το «Έφυγες νωρίς». Το τραγούδι του Σταμάτη Σπανουδάκη, που πρωτόπε η Ελευθερία και τρία χρόνια μετά ηχογραφήθηκε και από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στο δίσκο της «Δυο βήματα απ' την άμμο» (1989), με τραγούδια του Σταμάτη Σπανουδάκη.
Υπάρχει ακόμα και η «συγκατοίκηση» των δυο τους, μαζί με πολλούς ακόμα σπουδαίους ερμηνευτές και ερμηνεύτριες στο δίσκο «Το τραγούδι γυμνό» (1991), από την ομότιτλη ραδιοφωνική εκπομπή του στιχουργού και επί χρόνια δισκογραφικού παραγωγού Κώστα Κωτούλα.

Υπάρχει και το «Κόκκινο φουστάνι», σε μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή και στίχους του Κώστα Κινδύνη, που μετά την Ελευθερία (το τραγούδησε συμμετέχοντας το 86 στο δίσκο του Γιώργου Νταλάρα με τον Κουγιουμτζή «Τρελοί και άγγελοι»), η Πρωτοψάλτη το αποτύπωσε με τη φωνή της στη δισκογραφική έκδοση της δεύτερης «Λεωφόρου».

Και, τέλος, τα τραγούδια «Καθρεφτίζω το νου» (παραδοσιακό τσιγγάνικο) και «Πρόσωπο με πρόσωπο» (σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου), αμφότερα σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, τραγουδισμένα από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στο διπλό live δίσκο της «Zoom 91 / 92», σχεδόν ταυτόχρονα με την πρώτη κυκλοφορία τους στο «Μένω εκτός» (1991) της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.