Το τραγούδι και η ποίηση μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο

Το τραγούδι και η ποίηση μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη είναι στου Φιλοπάππου. Ένα πολύ απλό και λιτό σπίτι αλλά με συγκλονιστική θέα. Όλη η Ακρόπολη απέναντι, ένα μπαλκόνι μαγικό. 

16 Δεκεμβρίου 2013
Κάλεσε ο Μίκης καμιά 10αριά δημοσιογράφους, αφορμή η έκδοση του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Αρια Σαγιονμάα, «Μια νέα γυναίκα αποκαλύπτεται. Η συνάντηση με τον Μίκη» (εκδ. Ιανός). Της Φινλανδής τραγουδίστριας που ερμήνευσε κομμάτια του συνθέτη μας, «η Αρια είναι o παγκόσμιος απόστολος της μουσικής μου, κανείς άλλος δεν το κατάφερε τόσο καλά όσο αυτή» σημείωσε ο Μίκης. «Εχω παλέψει σε όλη μου τη ζωή για ένα ιδανικό» επισήμανε η Άρια, «ήθελα και θέλω να αλλάξω τον κόσμο με τη μουσική και την ποίηση».
 
Ήθελα να πάω να τον δω τον Μίκη από κοντά. Μεγάλη μορφή. Δέος. Είναι σε τόσο περασμένη ηλικία και όμως παραμένει δυναμικός κι ενεργός. Αντίστοιχα επαναστάτης, όσο ήταν και νεαρός. Διαρκώς καθιστός σε ένα τραπέζι, μας μιλούσε για όλα, διηγότανε ιστορίες από το παρελθόν, μέχρι και για τον... Πάγκαλο μας είπε. Λίγα, όμως. «Δεν θέλω να μιλήσω για τον Πάγκαλο του σήμερα, γιατί θα μπω σε άλλα χωράφια». Μείναμε ένα δίωρο στο σπίτι του, το παρατηρούσα, διόλου ακριβό, το πιάνο του, τα βιβλία του, τα cd του, απλά πράγματα.  Ο ίδιος περπατάει με δυσκολία, θέλει βοήθεια, χρησιμοποιεί κι ένα μπαστούνι. Το μυαλό του όμως, καθαρό. Ζωντανό. Νεανικό όπως σας είπα. Respect στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, ο μόνος που μπορεί να βγάλει -κάπως, πως;- ένα εκατομμύριο κόσμο στο δρόμο. Να γίνει διαδήλωση, να μετατραπεί (θα έλεγα καλύτερα) σε διαδήλωση ανατροπής του πολιτικού σκηνικού! Θα είναι η μεγαλύτερη, τελευταία του, προσφορά στον τόπο. Πιθανότατα να μην καταλαβαίνετε τι εννοώ, πιθανότατα και ναι όμως.   
 
«Δεν θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στην ξεφτιλισμένη κυβέρνησή μας» σημείωσε. «Ξεδιάντροπα, χωρίς να ντρέπονται, λένε πως κάνουν κάτι, όταν κάνουν κάτι, μόνο αν το επιτρέπει η τρόικα. Τι ξεφτιλισμός είναι αυτός; Βρισκόμαστε στη μέση του κατήφορου τώρα». Η Αρια Σαγιονμάα, ακτιβίστρια και ιδεολόγος, μίλησε για το τραγούδι και την ποίηση: «Είναι τα πιο επικίνδυνα όπλα ενάντια στις δικτατορίες όλης της Γης. Το τραγούδι και η ποίηση μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο». 
 
Μερικές φωτογραφίες είναι του συνεπώνυμου Γιάννη Κανελλόπουλου