«Ποιος σκότωσε τη Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια;»

«Ποιος σκότωσε τη Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια;»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η δολοφονία της Καρουάνα, τα αναπάντητα ερωτήματα, το αδίστακτο παρακράτος και οι εξελίξεις στη Μάλτα

10 Ιουνίου 2018

Με ένα ξεχωριστό θέμα και τίτλο «Ματωμένος Σταυρός» ασχολείται αυτήν την Τρίτη (12/6) ο Κώστας Αργυρός στην εκπομπή του «28 φορές Ευρώπη -28 Europe», στην ΕΡΤ-1 (23.00)

«Ποιος σκότωσε τη Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια;» Πρόκειται για ερώτημα που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Μάλτας μετά τη δολοφονία της κορυφαίας εκπροσώπου της ερευνητικής δημοσιογραφίας στη χώρα, τον περασμένο Οκτώβριο.

Η βόμβα που τίναξε στον αέρα το αυτοκίνητο της δημοσιογράφου, γκρέμισε μια σειρά από ψευδαισθήσεις για την κατάσταση στη χώρα και αποκάλυψε την ύπαρξη ενός αδίστακτου παρακράτους, που συντηρεί και συντηρείται από τη διαφθορά. Η οικογένεια της Ντάφνε, νεαροί ακτιβιστές και κάποιοι θαρραλέοι συνάδελφοί της συνεχιστές του έργου της, απαιτούν να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις σκανδάλων, που ερευνούσε η ίδια και οι οποίες το αργότερο μετά την αποκάλυψη των Panama Papers έγινε φανερό ότι αγγίζουν και τα δύο κυρίαρχα κόμματα της Μάλτας, τα οποία εναλλάσσονται στην εξουσία, συντηρώντας ένα ιδιότυπο καθεστώςοικογενειοκρατίας και παλαιοκομματισμού.

Την ίδια στιγμή πάντως, η οικονομία της Μάλτας ανθεί, όχι μόνο χάρη σε παραδοσιακές πηγές εσόδων, όπως ο τουρισμός και η κινηματογραφική βιομηχανία, που παράγει μαζικά επιτυχίες για τοΧόλιγουντ. Εξαιτίας ενός χαλαρού φορολογικού καθεστώτος το σχετικά άγονο νησί στην καρδιά της Μεσογείου έχει προσελκύσει εταιρείες στοιχημάτων και παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αλλά και offshore, που συχνά μπορεί να ανήκουν σε πολίτες τρίτων χωρών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη.

Ο Κώστας Αργυρός βρέθηκε στη Βαλέτα και συνομίλησε με ακτιβιστές, μπλόγκερς, δημοσιογράφους, οικονομολόγους, αλλά και με καλλιτέχνες και εκπροσώπους της «Βαλέτα 18», καθώς η πρωτεύουσα του νησιού είναι φέτος μία από τις δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες τηςΕυρώπης.

Τη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής αποτελούν οι: Ωραιάνθη Αρμένη, Σωτήρης Σιδέρης, Αναστασία Βαϊτσοπούλου, η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Κωνσταντίνου Τάγκα και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Μουκάνης.