Η περιπέτεια μίας είδησης Νο 1

Η περιπέτεια μίας είδησης Νο 1
Ακολουθήστε μας στο Google news

Βάζουμε στο μικροσκόπιο της έρευνας την παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, στις 5 Δεκεμβρίου 2019.

05 Απριλίου 2021

Και με βάση αυτή αναλύουμε εφημερίδες και τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και Twitter. Πώς παρουσίασαν την είδηση, μία είδηση μεγάλη, δεν έχουμε κάθε μέρα παραιτήσεις υπουργών άλλωστε. Τα περισσότερα από τα στοιχεία που θα σας παρουσιάσουμε προκύπτουν από διπλωματική εργασία μεταπτυχιακού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η περιπέτεια μίας είδησης Νο 2: τα κανάλια

________________________________________________________

«Μετά την κατακραυγή εδώ και τρεις μέρες ο εκλεκτός του πρωθυπουργού, Αντώνης Διαματάρης, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, η οποία έγινε δεκτή» έγραφε η «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 5/12/2019. Δυο μέρες πιο πριν, στις 3/12/2019, ο κ. Διαματάρης αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Columbia, όπως αναγραφόταν στο site του ΥΠ.ΕΞ. και όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε συνέντευξή του.

part 1 - part 1 - part 1 - part 1 - part 1

Τις βασικές αποκαλύψεις τις έκανε η «Εφημερίδα των Συντακτών», δική της δημοσιογραφική επιτυχία ήταν. Την Πέμπτη 5/12 αποκαλύπτει πως εκτός από πλαστό πτυχίο, ο κ. Διαματάρης είναι και CEO σε εταιρία στη Νέα Υόρκη ενώ ταυτόχρονα είναι και υπουργός, πράγμα το οποίο απαγορεύεται! Το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχαμε την παραίτηση.

 

Είχαν προηγηθεί, μία ημέρα πιο πριν (4/12), πρωτοσέλιδα από «Εφ.Συν.» (1) και «Αυγή» (2) για τους ψεύτικους τίτλους σπουδών του υφυπουργού. 

 

 

Οι ίδιες εφημερίδες είχαν πρωτοσέλιδο «χτύπημα» και στις 3/12 «Εφ.Συν.» (1) και «Αυγή» (2) - από τις άλλες, σιωπή. 

 

 

 

Η παραίτηση έγινε την Πέμπτη 5/12 και βγήκε στις εφημερίδες την επομένη (6/12) με αποτέλεσμα να ανακαλύψουν την είδηση, έστω και ως ταπεινά μονόστηλα, η «Καθημερινή» (1) και τα «ΝΕΑ» (2). Η «Εφημερίδα των Συντακτών» (3) αναφέρθηκε δικαίως στο ρόλο του Τύπου.

«Δημοκρατία» (4) και «Kontra News» (5) ανέδειξαν το θέμα με τη δεύτερη να δίνει τη μεγαλύτερη έκταση. 

Από τις κυριακάτικες εφημερίδες μόνο το «Documento» (6) ασχολήθηκε εκτενώς με την παραίτηση!

(1)

 

(2)

 

(3)

 

(4)

 

 

(5)

 

(6)