Elvis Presley, the king

Elvis Presley, the king
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πρέπει να δείτε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ στο Netflix.

06 Μαΐου 2021

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Την Τρίτη το μεσημέρι, ημέρα αργίας που οι Αθηναίοι ήταν μποτιλιαρισμένοι στην παραλιακή προσπαθώντας να φτάσουν (με δεκάδες χιλιάδες ακόμα ταλαίπωρους που είχαν την ίδια ιδέα) για μπάνιο στη Βάρκιζα και το Λαγονήσι, κάθισα στο σπίτι και είδα με την ησυχία μου ένα καταπληκτικό, τετράωρο, ντοκιμαντέρ, το «Elvis Presley: The Searcher» για τη ζωή του Ελβις. Στο Netflix θα το βρείτε όπως σας είπα και αποτελεί μια παραγωγή του HBO (φωτογραφία) από το 2018. Την πρεμιέρα του την έκανε στο «South by Southwest Film Festival», σε δύο μέρη. Υπενθυμίζω, είναι σχεδόν τετράωρο.

Παρουσιάζει όλη την ιστορία του βασιλιά του rock and roll, από την αρχή που ξεκίνησε την καριέρα του 19 ετών στο Μέμφις μέχρι και το θάνατό του, στο σπίτι του, την περίφημη «Graceland», στις 16 Αυγούστου 1977 – ήταν μόνο 42 ετών! Πρώτο του κομμάτι το «That’s All Right», το ηχογράφησε στη θρυλική Sun Records με τον Σαμ Φίλιπς, στις 19 Ιουλίου 1954. Τρεις μέρες αργότερα το παίρνει ένας dj (Dewey Phillips) τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού (Μέμφις), το δοκιμάζει στην εκπομπή του και σπάνε τα τηλέφωνα. Μέχρι το τέλος έπαιζε στο repeat μόνο το «That’s All Right», δεν τον άφησαν να βάλει άλλο τραγούδι. Σκεφτείτε τον χαμό. O Ελβις γύρισε συνολικά 31 ταινίες, ηχογράφησε 784 τραγούδια και έδωσε 1.684 συναυλίες.

Τον Αύγουστο του 2019 έκανα ένα ταξίδι στο Μέμφις ειδικά για τον Ελβις. Πήγα στα Sun Studios να νιώσω αίσθηση, περιηγήθηκα στην «Graceland», έφτασα μέχρι τη γενέτειρά του (στο γειτονικό Tupelo). Στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου που είχαμε νοικιάσει ακούγαμε έναν δορυφορικό ραδιοσταθμό που έπαιζε αποκλειστικά Elvis Presley, 24 ώρες το 24ωρο.