ΕΣΗΕΑ: «Αντιδεοντολογική η δημοσίευση των αποσπασμάτων του ημερολογίου της Καρολάιν»

ΕΣΗΕΑ: «Αντιδεοντολογική η δημοσίευση των αποσπασμάτων του ημερολογίου της Καρολάιν»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Λόγω αναπαραγωγής τους από μερίδα των ΜΜΕ.

19 Ιουνίου 2021

«Στοπ» από την Ένωση Συντακτών στη δημοσίευση των προσωπικών δεδομένων της Καρολάιν, στον απόηχο της ομολογίας του συζύγου της ότι εκείνος ήταν ο δολοφόνος της. Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζει στα μέλη της ότι πρέπει να σεβαστούν την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων, και εν προκειμένω της 20χρονης, λέγοντας πως τα ΜΜΕ δεν πρέπει να υποκαθιστούν τη δικαιοσύνη και να παραβιάζουν τη δεοντολογία.

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σε ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία αναπαράγουν επιλεγμένα αποσπάσματα του ημερολογίου του θύματος της στυγερής δολοφονίας στα Γλυκά Νερά, υπενθυμίζουμε, ότι ο δημοσιογράφος οφείλει, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, να σέβεται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων.

Οι συνάδελφοι, κατά συνέπεια, οφείλουν να απέχουν από δημοσιεύματα που θίγουν τον πυρήνα της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και των οικείων τους. Η δημοσιογραφία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπηρετεί ένα παιχνίδι εντυπώσεων, ούτε να υποκαθιστά την Δικαιοσύνη.

Υπάρχουν, ωστόσο, και οι εξαιρέσεις. Το Open, με τον Γιάννη Παπαδόπουλο να ανακοινώνει στον αέρα ότι το κανάλι δεν θα κάνει αναπαραγωγή των γραπτών της Καρολάιν, συντασσόμενο με τη γραμμή της ΕΣΗΕΑ (από το 5.17):

Στον ίδιο δρόμο και το Kontra και το kontranews.gr, με αναφορές στον τηλεοπτικό αέρα και μια ανάρτηση στα social media (από το 16.17):

Και η Αυγή, μέσα από κείμενό της στην ηλεκτρονική της έκδοση:

Το avgi.gr δεν θα δημοσιεύει στοχευμένες διαρροές, που προσβάλλουν τη μνήμη του θύματος και συσκοτίζουν τους λόγους της δολοφονίας.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και σε πλείστα ενημερωτικά sites πανομοιότυπα ρεπορτάζ για καταγραφές από το ημερολόγιο της Κάρολαϊν Κράουτς. Οι επιλεκτικές αυτές καταγραφές παρουσιάζουν το θύμα ως επιθετικό άτομο, με ασταθή συμπεριφορά.

Το avgi.gr σεβόμενο απολύτως την δικαστική και διωκτική διαδικασία και πάνω από όλα τη μνήμη του θύματος που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, ο οποίος παραδέχτηκε πως προσπάθησε να συγκαλύψει την υπόθεση, αρνείται να δημοσιεύσει ανάλογες διαρροές.

Απορούμε, δε, ποιός είναι ο πραγματικός λόγος αυτών των «ρεπορτάζ».

Το γεγονός πως πολλές ιστοσελίδες αναπαράγουν αυτούσιο το περιεχόμενο, που παράγεται από συγκεκριμένους δημοσιογράφους γνωστούς για τις απόψεις τους σε τηλε-παράθυρα, δημιουργεί την υποχρέωση της Πολιτείας να περιφρουρήσει τη διαδικασία και να παύσει τις άθλιες πρακτικές των διαρροών σε τραστ.

Να σπάσει πια το απόστημα της στοχοποίησης των γυναικών θυμάτων βίας.