Η ΕΡΤ στα χρόνιας της χολέρας

Η ΕΡΤ στα χρόνιας της χολέρας
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Φέτος το καλύτερό μας, μπαρκάρει στα σπόρκα» λέει η ΕΡΤ στο νέο της διαφημιστικό σποτ...

28 Σεπτεμβρίου 2021

...και δεν βρέθηκε ένας χριστιανός να του βαρέσει άσχημα ο εξυπνακισμός! Αυτοί που έφτιαξαν το σποτ (εκτός ΕΡΤ) έπαιξαν με τις λέξεις από τη σειρά «Βαρδιάνος στα σπόρκα» που ζωντανεύει στη μικρή οθόνη το ομότιτλο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Με αφορμή την επιδημία χολέρας που πλήττει την Ευρώπη το 1865, το 6ο κατά σειρά κύμα από το 1830, ο Παπαδιαμάντης περιγράφει με γλαφυρό τρόπο 28 χρόνια αργότερα, τον τρόπο αντίδρασης των ανθρώπων στο φάσμα των μολυσματικών ασθενειών.

Ο «βαρδιάνος» ως γνωστόν είναι ο φύλακας και τα «σπόρκα» τα μολυσμένα καράβια.

Η μόνη που θέλει να μπαρκάρει στα Σπόρκα -σε καράβια με χολέρα δηλαδή και ότι αυτό είναι και το καλύτερό τους μάλιστα- είναι η ΕΡΤ και η Σκεύω, η ηρωίδα του Παπαδιαμάντη, που παλεύει να μάθει νέα του γιου της. Κανείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι θέλουν απλώς να επιβιώσουν, να τελειώσει η καραντίνα και να φύγουν. Αλλά και να μπαρκάρει η ΕΡΤ, πού θα πάει; Δεν πρόκειται να φύγει από το λιμάνι...

Το νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, είναι πολύ καλό και, σίγουρα, καλύτερο από το περσινό. To σωστό να λέγεται. Το παλεύουν κι ας τους λοιδορούμε για ένα σποτάκι. Χαλάλι τους...  

________________________

update: Δείτε τι έγραψε στο facebook και ο Θωμάς Σίδερης, της «Αφύλακτης Διάβασης» του Πρώτου Προγράμματος. 

"Το καλύτερό μας μπαρκάρει στα σπόρκα" λέει με θαυμασμό ο εκφωνητής. Ο κειμενογράφος του σποτ προσπαθεί να κάνει λογοπαίγνιο με το υπέροχο διήγημα του Παπαδιαμάντη, που φέτος μεταφέρεται στην ΕΡΤ ως μίνι σειρά.
Καταρχάς, δεν μπαρκάρεις στα σπόρκα. Τα σπόρκα είναι επιχόλερα καράβια σε καραντίνα.
Ακριβώς, επειδή το σπόρκο βρίσκεται σε καραντίνα, δεν μπορείς να ανέβεις στο πλοίο. Το πλοίο τελεί υπό κάθαρση ή υπό επιτήρηση.
Οι υγειονομικές αρχές δεν θα σου το επιτρέψουν να ανέβεις στο πλοίο, εκτός αν είσαι η Σκεύω και μηχανευτείς κάτι. Σκεύω είναι η ηρωίδα του διηγήματος.
Η 12μελής τοπική επιτροπή, όπως λέει και ο εκ Σκιάθου ορμώμενος συγγραφέας στο διήγημά του, έχει λάβει μέτρα αποκλεισμού των επιχόλερων πλοίων.
Ακόμα όμως και αν καταφέρεις να ανέβεις στο σπόρκο, δεν υπάρχει περίπτωση να αποπλεύσεις από το λιμάνι προτού ολοκληρωθεί η καραντίνα.
Η επιδημία του 1865 έπληξε με σφοδρότητα την Ευρώπη. Ξεκίνησε από την Αίγυπτο μέσω προσκυνητών που επέστρεφαν από τη Μέκκα (ακούστε την εκπομπή της Παρασκευής και θα μάθετε όλη την ιστορία της επιδημίας στην οποία αναφέρεται ο Παπαδιαμάντης).
Εν κατακλείδι, μία εξυπνακίστικη και ανιστόρητη ατάκα, σε ένα επίσημο τρέιλερ του δημόσιου φορέα.
Μόλις σήμερα ηχογραφήσαμε στην Ελληνική Ραδιοφωνία με τον εξαιρετικό εκφωνητή της ΕΡΑ Άγη Γυφτόπουλο, 4 αποσπάσματα από τον "Βαρδιάνο στα σπόρκα" που θα ακουστούν την Παρασκευή.