Το Νόμπελ Ειρήνης πήγε φέτος σε δύο δημοσιογράφους

Το Νόμπελ Ειρήνης πήγε φέτος σε δύο δημοσιογράφους
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για «τη θαρραλέα μάχη τους υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης» στις χώρες τους.

08 Οκτωβρίου 2021

Μεγάλη έκπληξη και πολύ σπουδαία στιγμή για τη δημοσιογραφία: το Νόμπελ Ειρήνης του 2021 απονέμεται σε δύο μαχητικούς δημοσιογράφους, την Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες και τον Ντμίτρι Μουράτοφ από τη Ρωσία.

Οι δύο δημοσιογράφοι «αντιπροσωπεύουν όλους τους δημοσιογράφους που υπερασπίζονται αυτό το ιδανικό σε ένα κόσμο όπου η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου βρίσκονται αντιμέτωπες με όλο και περισσότερο αντίξοες συνθήκες», δήλωσε η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής του Νόμπελ, Μπέριτ Ράις-Άντερσεν (το σκίτσο από την efsyn.gr).

Η Μαρία Ρέσα είναι συνιδρύτρια του ειδησεογραφικού ιστόστοπου Rappler (από εκεί και η φωτογραφία), που έγινε περισσότερο γνωστό για την κάλυψη «της αμφιλεγόμενης, δολοφονικής εκστρατείας του Φιλιππινέζου πρόεδρου Ντουτέρτε κατά των ναρκωτικών. Έχει επίσης τεκμηριώσει πώς χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων, την παρενόχληση αντιπάλων και τη χειραγώγηση του δημόσιου λόγου».

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ ήταν το 1993 ένας από τους ιδρυτές της «Novaya Gazeta», της «πιο ανεξάρτητης εφημερίδας στη Ρωσία σήμερα, με κριτική στάση απέναντι στην εξουσία. Η δημοσιογραφία και η επαγγελματική ακεραιότητα την έχουν καταστήσει σημαντική πηγή πληροφοριών σχετικά με πτυχές της ρωσικής κοινωνίας που σπάνια αναφέρονται από άλλα μέσα».

«Έχω πάθει σοκ», έγραψε η Μαρία Ρέσα στο Rappler.