Οι βασικές προτάσεις της Επιτροπής για το ραδιόφωνο

Οι βασικές προτάσεις της Επιτροπής για το ραδιόφωνο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μία συνεδρίαση υπολείπεται ακόμα για την επικύρωση του οριστικού κειμένου.

14 Οκτωβρίου 2021

Η «Ομάδα Εργασίας για επεξεργασία θεμάτων που αφορούν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς» που συστάθηκε από την κυβέρνηση ολοκληρώνει το έργο της και είναι έτοιμη να υποβάλει τις προτάσεις της για το ραδιόφωνο. Το τελικό κείμενο θα επικυρωθεί στην τελευταία τους συνάντηση και θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του μηνός.

--) Οι δύο ανεξάρτητες αρχές ΕΕΤΤ και ΕΣΡ θα εκδώσουν τις κανονιστικές πράξεις πριν την προκήρυξη για τις ραδιοφωνικές άδειες.

--) Σύσταση Επιτροπής για τη διαμόρφωση Χάρτη Συχνοτήτων.

--) Επανεξέταση των συχνοτήτων της ΕΡΑ, ιδίως σε μεγάλες πόλεις που υπάρχουν πολλοί ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί και χρειάζονται ελεύθερες συχνότητες. Επίσης η ΕΡΑ είναι υποχρεωμένη να καλύψει περιοχές που σήμερα δεν λαμβάνουν ραδιοφωνικό σήμα.

--) Μελλοντικά πρέπει να προχωρήσει η αδειοδότηση και των σταθμών της ΕΡΑ

--) Δημιουργία Παρατηρητηρίου, υπό την ευθύνη της ΕΕΤΤ, για την ψηφιακή μετάβαση.

--) Κατηγορίες ραδιοσταθμών
τοπικός (εκπομπή από ένα κέντρο εκπομπής),
υπερτοπικός (εκπομπή από τουλάχιστον δύο γειτονικά κέντρα εκπομπής),
περιφερειακός (εκπομπή από τουλάχιστον τρία γειτονικά κέντρα εκπομπής που θα καλύπτει μεγάλο πληθυσμιακά μέρος τουλάχιστον δύο νομών).
μικροτοπικός (εκπομπή από κεραία εκτός κέντρου εκπομπής με περιορισμένη εμβέλεια, αφορά τους ερασιτεχνικούς και κοινωνικούς σταθμούς).

--) Επιχειρηματικό και ιδιοκτησιακό μοντέλο ραδιοσταθμών
εμπορικοί / ΑΕ, ΕΠΕ
μη κερδοσκοπικοί / ΟΤΑ, ΝΠΔΔ: ΑΕΙ, Μητροπόλεις
κοινωνικοί - ερασιτεχνικοί / σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, σχολικές μονάδες (μόνο μικροτοπικοί)

--) Για τις ραδιοφωνικές άδειες:

* Το ΕΣΡ θέτει σε δημόσια διαβούλευση για κάθε διοικητική περιφέρεια σχέδιο Προκήρυξης – Πρόσκληση ενδιαφέροντος, στην οποία δηλώνουν οι υποψήφιοι το ενδιαφέρον τους για τον τύπο της αδείας και το εύρος εμβέλειας.
* Οι υποψήφιοι αξιολογούνται με βάση δύο κριτήρια: την οικονομική βιωσιμότητα και την προγραμματική πληρότητα. Αν λειτουργούν ήδη οι ραδιοσταθμοί θα ζητηθούν επιπλέον τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία και το πρόγραμμα.
* Εάν είναι περισσότερες οι άδειες από τις συχνότητες οι ραδιοσταθμοί που θα έχουν πάρει τη χαμηλότερη βαθμολογία θα χρησιμοποιούν από κοινού κάποιες συχνότητες (σ.σ. πώς θα γίνεται αυτό, τρέχα γύρευε...)
* Το ετήσιο κόστος της άδειας ορίζεται από το ΕΣΡ ξεχωριστά για κάθε διοικητική περιφέρεια και σχετίζεται, φυσικά, με τον πληθυσμό της περιφέρειας.

--) Η δικτύωση για τους περιφερειακούς σταθμούς θα είναι τρεις (3) ώρες, για τους υπερτοπικούς τέσσερις (4) και για τους τοπικούς παραμένουν οι πέντε (5) ώρες.