«Έφυγε» η Σοφία Μιχαλίτση, η εμβληματική διευθύντρια του Δεύτερου

«Έφυγε» η Σοφία Μιχαλίτση, η εμβληματική διευθύντρια του Δεύτερου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ιστορική μορφή της Δημόσιας αλλά και Ιδιωτικής Ραδιοφωνίας.

13 Νοεμβρίου 2021

Ένα από τα κορυφαία πρόσωπα της ιστορίας του Δεύτερου Προγράμματος 103.7 (και όχι μόνο), η Σοφία Μιχαλίτση, έφυγε από τη ζωή. Ήταν η διευθύντρια του ραδιοσταθμού από το 1976 έως το 1988, λίγο πριν την «άνοιξη» της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, η οποία τον αναμόρφωσε διευρύνοντας το ρεπερτόριό του και εντάσσοντας στο πρόγραμμά του ζωντανές μεταδόσεις, νέες θεατρικές παραστάσεις και αφιερώματα, κάνοντάς τον πιο εξωστρεφή στους ακροατές.

Εκτός από την ΕΡΑ, σημαντική ήταν η συμβολή της και στην ιδιωτική ραδιόφωνία, ήταν η πρώτη Διευθύντρια Προγράμματος του (τότε) ΣΚΑΪ 100.4

Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7, αρχής γενομένης από σήμερα, θα παρουσιάσει μια σειρά από ειδικά προγράμματα στη μνήμη της Σοφίας Μιχαλίτση. Το πρώτο θα βγει στον αέρα σήμερα στις 16.00, με παρουσιάστρια την Έλενα Διάκου, όπου θα ακουστούν ονόματα του ραδιοφώνου και της μουσικής όπως ο Νότης Μαυρουδής, οι πρώην διευθύντριες του Δεύτερου Μαρίνα Λαχανά και Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Γιώργος Μητρόπουλος, ο Άκης Έβενης, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο νυν διευθυντής Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ Φώτης Απέργης και η νυν διευθύντρια του Δεύτερου Μαρία Κοζάκου.

Επιπλέον, από την ερχόμενη Δευτέρα και κάθε απόγευμα στις 18.00 θα ακούγεται από τις συχνότητες του Δεύτερου μια σειρά εκπομπών από τον κύκλο «Ζωντανές Ηχογραφήσεις», που επιμελούνταν και παρουσίαζε η ίδια η Σοφία Μιχαλίτση.

Τι είχε γράψει ο Γιώργος Παπαστεφάνου για τη φωτογραφία που βλέπετε παραπάνω.

Αρχίζω από τη μέση τής φωτογραφίας. Σοφία Μιχαλίτση. Ξεκίνησε σαν παραγωγός εκπομπών κλασικής μουσικής στο πριν από τον Μάνο Χατζιδάκι Τρίτο Πρόγραμμα και παράλληλα έντυσε με τις μουσικές της επιμέλειες πλήθος σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις και ραδιοφωνικές θεατρικές παραγωγές. Όταν το 1975 ήρθε στην ΕΡΤ ο Μάνος Χατζιδάκις, την επέλεξε για να διευθύνει και να αναμορφώσει το κρατικό Β’ Πρόραμμα. Τότε βγάλαμε και τη φωτογραφία που βλέπετε εδώ. Αριστερά τής Σοφίας, ο Σπύρος Παπαϊωάννου που έκανε στο Β’ μια εξαιρετική σειρά εκπομπών για το ρεμπέτικο, σειρά που ευτυχώς σώζεται στο αρχείο. Τότε ξεκίνησα κι εγώ μετά από πρόσκληση τής Σοφίας το «Καλησπέρα κύριε Έντισον», που κράτησε 17 περίπου χρόνια. Τότε όμως έκανε εκπομπές στο Β’ και η Ελένη Μαβίλη. Στη φωτογραφία μας, τη βλέπετε τελευταία δεξιά. Ηθοποιός στα πρώτα της βήματα η Ελένη, άρχισε αργότερα να γράφει, να σκηνοθετεί και να κάνει παραγωγές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Το 1976, την είχαμε κοντά μας στην κρατική τηλεόραση σε μια φάση απ’ τις καλύτερες, τις πιο δημιουργικές. Αλλά αναγκάστηκε να τα βροντήξει η Ελένη και να φύγει, όταν έγινε διευθυντής τηλεόρασης ο Σπήλιος Χαραμής. Στη συνέχεια, τη βρίσκουμε να γράφει και να σκηνοθετεί δημοφιλή σήριαλ, όπως το «Love sorry» με τον Τάσο Χαλκιά και το «Χάι ροκ» με τον Πέτρο Φιλιππίδη. Στο παθητικό της η ίδια βάζει τους δύο γάμους της, ο πρώτος ήταν με το σκηνοθέτη Διαγόρα Χρονόπουλο. Αντίθετα καμαρώνει για τα τρία της παιδιά. Την Δάφνη και την Ελισάβετ Χρονοπούλου και τον σκηνογράφο-σκηνοθέτη Πάρι Μέξη. Ας ξαναγυρίσουμε όμως στην Σοφία Μιχαλίτση. Στο Β’ Πρόγραμμα πραγματικά άφησε εποχή. Κάποιο πρωί ωστόσο, στο τέλος τής δεκαετίας τού ‘80, ένας δημοσιογράφος χτύπησε την πόρτα τού γραφείου της. «Καλημέρα σας» τής είπε. «Ήρθα να μού δείξετε τη δουλειά σας γιατί παίρνω τη θέση σας». Η Σοφία έμεινε στον πάγο έξη μήνες. Αλλά ήταν άτυχη η ΕΡΤ, γιατί τότε ξεκινούσε η ιδιωτική Ραδιοφωνία, που είχε ανάγκη από έμπειρα στελέχη. Η Σοφία πέρασε πρώτα στον Αντέννα και ύστερα από λίγο στο ραδιόφωνο τού ΣΚΑΪ. Το οργάνωσε, το διηύθυνε και επί των ημερών της κι αυτός ο σταθμός γνώρισε δόξες.

 

Εχουν αρχίσει και την αποχαιρετούν και διάφοροι άνθρωποι του ραδιοφώνου

Γιώργος Μητρόπουλος

Η Σοφία Μιχαλιτση-Ταγκα δεν μένει πια εδώ.
Η οικογένεια της ραδιοφωνίας πενθεί ένα σημαντικό μέλος της,
Η Σοφία Μιχαλιτση-Ταγκα δεν είναι πια μαζί μας. Διευθύντρια του Ιστορικού Δεύτερου προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνιας και επικεφαλής της δεύτερης ραδιοφωνικής Ανοιξης τη δεκαετία του '80.
Στη Σοφία οφείλω την παρουσία μου στο δεύτερο πρόγραμμα (1982)μετά τον εξοστρακισμο του Χατζιδάκι από τους πρασινοφρουρους και την πτώση του Τρίτου.

Ολγα Λασκαράτου

Στις ζωές μας τη στιγμή που πρέπει έρχεται ένας φωτεινός άνθρωπος να μας μεταδώσει τη γνώση του, να γίνει η έμπνευση κι η αναφορά μας.
Η δασκάλα μου η μεγάλη δασκάλα πολλών από εμας που εργαζόμαστε στο ραδιόφωνο και το αγαπήσαμε και το μάθαμε σαν μια τέχνη χάρι σε εκείνη, έφυγε από τη ζωή. Η υπέροχη Σοφία Μιχαλίτση. Ήθελα πολύ να της δείξω το ντοκιμαντέρ για το ραδιόφωνο που της το αφιέρωνα έτσι κι αλλιώς. Δεν πρόλαβα. Ένα τεράστιο κεφάλαιο του ελληνικού ραδιοφώνου κλείνει σήμερα.
‘Ένα παράθυρο θάλασσα’ με το βλέμμα στον ουρανό σήμερα

Κυριακή Αιλιανού

"Να με λες Σοφία. Ο πληθυντικός δε μου αρέσει. Δεν είμαστε πολλές. Μία είμαι και σε αυτή τη μία απευθύνεσαι."
Σήμερα, λοιπόν, έφυγε η Σοφία της καρδιάς μου! Ο άνθρωπος, ο μύθος, το ραδιόφωνο το ίδιο, έτσι όπως εγώ το εννοώ και αγαπώ, που είχα την τιμή και την τύχη να συνομιλώ και να διδάσκομαι και να σχεδιάζω μαζί του ακόμα και λίγους μήνες πριν, πράγματα που ήθελε να βγούν στον "αέρα".
Πενθώ βαθιά!
Αντίο Κυρία Μιχαλίτση. Κρατώ φυλαχτό τις οδηγίες σου. Ήσουν η ξεχωριστή κι αγαπημένη δασκάλα μου.
Σ΄ευχαριστώ για όλα!

Δημήτρης Γιαγτζόγλου

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Μιχαλίτση. Όσοι μεγαλώσαμε στο ΣΚΑΙ της χρωστάμε αυτό που είμαστε τώρα. Και μας έμαθε. Και μας φώναξε. Και νευρίασε. Και πόσο δίκιο είχε. Ήταν η Κυρία του ραδιοφώνου. Έχω να θυμάμαι άπειρα. Δύο για την ώρα. Στις πρώτες μου εκπομπές στον ΣΚΑΙ. Στα 23 μου. Με φώναξε στο γραφείο. Μου κόπηκαν τα πόδια. "Δημήτρη τα λες πολύ καλά. Αλλά φαίνεται η ηλικία σου. Δεν αρχίζεις το κάπνισμα"??? Κλάψαμε και οι δύο από τα γέλια. Κάποια στιγμή κάναμε μαθήματα ορθοφωνιας. Όταν έφυγα από τον ΣΚΑΙ μετά από μια εβδομάδα μου τηλεφώνησε. "Θέλω να σε δω. Πάμε στη Λυκόβρυση στο Κολωνάκι για κεφτεδακια και ούζο". Βάλσαμο το ούζο εκείνο Σοφία μου. Δεν είχα αντέξει. Είχα βάλει τα κλάματα και ήξερες γιατί. Μου έβαλες τις φωνές μέσα στον κόσμο. Όσοι δεν σε γνώρισαν δεν ξέρουν τι θα πει ραδιόφωνο. Κλείνει ένας κύκλος μας Σοφία. Ίσως ο πιο σημαντικός.