Η «γέννηση» του Δεύτερου Προγράμματος μέσα από το αρχείο της ΕΡΤ

Η «γέννηση» του Δεύτερου Προγράμματος μέσα από το αρχείο της ΕΡΤ
Ακολουθήστε μας στο Google news

70 χρόνια λειτουργίας κλείνει σήμερα το ιστορικό ψυχαγωγικό ραδιόφωνο.

11 Μαΐου 2022

Στις 11 Μαϊου 1952 βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα το Δεύτερο Πρόγραμμα του νεοσύστατου, τότε, ΕΙΡ που εκείνη την περίοδο διέθετε μόνο ένα ραδιόφωνο, το Εθνικό Πρόγραμμα («πρόγονος» του σημερινού Πρώτου). Ακριβώς 70 χρόνια μετά, το αρχείο της ΕΡΤ έρχεται να «αναβιώσει» αυτό το γεγονός μέσα από το ert.gr, παρουσιάζοντας την εκπομπή που είχε εγκαινιάσει το δεκαπενθήμερο αφιέρωμα για τα 30 χρόνια του Δεύτερου, το 1982.

Στο εν λόγω ηχητικό ακούγονται οι φωνές μερικών εκ των πρωτεργατών του ραδιοσταθμού, του Γιάννη Σιάσκα, του Τζών Βεϊνόγλου, της Ιφιγένειας Ευθυμιάτου, του Δημήτρη Θεμελή, της Φραγκίσκης Καρόρη, του Πέτρου Αγγελόπουλου και της Λύρκας Παπανικολάου, ο τότε διευθυντής του θεατρικού τμήματος του ΕΙΡ, Μάριος Πλωρίτης, ο διευθυντής ραδιοφωνίας της ΕΡΤ το 1982, Ιάκωβος Καμπανέλης, η διευθύντρια του Δεύτερου Προγράμματος το 1982, Σοφία Μιχαλίτση, ο Κάρολος Κουν, η Ελένη Χαλκούση, ο Ίων Νταϊφάς, ο Χρήστος Οικονόμου και ο Γιώργος Παπαστεφάνου.

Παραγωγός της εκπομπής ήταν η Φραγκίσκη Καρόρη-Ζαχαροπούλου και παρουσιάστριες η Πιπίτσα Παϊσίου, μία από τις πρώτες εκφωνήτριες του Δεύτερου και η Νέλλα Δουλτσίνου, υπεύθυνση για τις εκπομπές λόγου και θεάτρου.