Ζήτησε συγγνώμη ο Ηλίας Μαγκλίνης (και η αντίδραση των συντελεστών της παράστασής του)

Ζήτησε συγγνώμη ο Ηλίας Μαγκλίνης (και η αντίδραση των συντελεστών της παράστασής του)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κατάλαβε ο δημοσιογράφος το λάθος του.

22 Ιουλίου 2022

Σχετικά με το κείμενό του υπέρ Λιγνάδη στην «Καθημερινή» («Λιγνάδης, Λυόμενος») και έσπευσε να επανορθώσει. Γράφει, σχετικά:

«Γράφω δημοσίως εδώ και χρόνια. Υπήρξαν φορές που δέχθηκα κριτική, ακόμα και επιθέσεις εξαιτίας κάποιου άρθρου. Σκεπτόμενος τη σοβαρή κριτική και όχι τον κανιβαλισμό, επέστρεφα στα κείμενα αυτά με μια προσπάθεια αναστοχασμού και αυτοκριτικής. Πολύ συχνά, δε, απαντούσα και απαντώ σε σχετικά μέιλ αναγνωστών. Διατρέχοντας λοιπόν εκ νέου το επίμαχο κείμενο με διάθεση αυτοκριτικής, ξεχωρίζω δύο βασικά ζητήματα: Πρώτον, έναν φορτισμένο τόνο που δεν θα έπρεπε να έχει θέση στη δημοσιογραφία. Φαίνεται πως, παρά την εμπειρία, το πνεύμα των σόσιαλ μίντια ορισμένες φορές διαβρώνει ακόμα και τις προσεγγίσεις εκείνων που δημοσιογραφούν επί σειράν ετών. Δεύτερον, και κυριότερο: υπάρχουν πράγματι αστοχίες σε ορισμένα σημεία, που με μια πρώτη ανάγνωση οδηγούν σε ένα πνεύμα συμπάθειας προς έναν καταδικασμένο κατά συρροήν βιαστή ανηλίκων. Καμία σχέση φυσικά. Προσωπικά, επιθυμώ το αυτονόητο, αυτό δηλαδή που επιθυμούμε όλοι: ένας βιαστής να βρίσκεται στη φυλακή».

Και καταλήγει: «Επίσης το ότι αστόχησα σε ορισμένα σημεία και δεν αναφέρθηκα στο τραύμα των θυμάτων. Δεν σημαίνει ότι ήθελα να τα προσπεράσω. Τους οφείλω τη συγγνώμη μου. Επέστρεψα στο θέμα με δική μου πρωτοβουλία από βάσανο και πίεση εσωτερική, θέλοντας να επανορθώσω επιπλέον τραύματα που, άθελά μου, προκάλεσα».

Βέβαια, υπάρχει και αυτό. Ο Ηλίας Μαγκλίνης έγραψε το θεατρικό έργο Φάκελος Βάνκαου που θα παρουσιαστεί στις 5 και 6 Αυγούστου, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου σε σκηνοθεσία του Σύλλα Τζουμέρκα. Εχουμε δήλωση των συντελεστών της παράστασης που θέλουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από το «Λιγνάδης Λυόμενος». Ιδού:

Ο θίασος και οι συντελεστές της παράστασης Φάκελος Βάνκαου που ανήκει στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στο οποίο εργαζόμαστε αυτή την περίοδο, ενημερωθήκαμε ότι ο συγγραφέας του έργου, Ηλίας Μαγκλίνης, υπέγραψε άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή (16.07.2022), με τίτλo «Λιγνάδης Λυόμενος».
Επειδή ο κ. Μαγκλίνης βρίσκεται σε καλλιτεχνική λειτουργία η οποία διασταυρώνεται με τη δική μας, θέλουμε να διαχωρίσουμε δημόσια και με ξεκάθαρο τρόπο τη θέση μας από το εν λόγω άρθρο, το περιεχόμενο και τις απόψεις που αναπτύσσονται μέσα σε αυτό, με τις οποίες διαφωνούμε κάθετα, και δεν αφορούν σε τίποτα την καλλιτεχνική μας δημιουργία και παράσταση.

Αλειφέρη Μάρλι, Αλεξανδροπούλου Ελίζα, Ατταριάν Βάσια, Ζαφειροπούλου Εύη, Κανάκης Βασίλης, Κεντεποζίδης Μάκης, Κολιούκος Νίκος, Κονταξής Τάσος, Μουαγκιέ Στέφανος, Παπαγιάννης Νικόλας, Παπανδρέου Νίκη, Ράδης Σεραφείμ, Ρίμπα Αλεξάνδρα, Σταυροπούλου Αγγέλικα, Τζουμέρκας Σύλλας, Τσακουρίδου Άννα, Τσούτσια Ελίνα, Φιλίνη Μαρία, Χριστοπούλου Θεοδώρα