Μία ολόκληρη ημέρα με Μάνο Λοΐζο το Δεύτερο Πρόγραμμα

Μία ολόκληρη ημέρα με Μάνο Λοΐζο το Δεύτερο Πρόγραμμα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δεν αλλάζουμε σταθμό.

16 Σεπτεμβρίου 2022

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατο του δημιουργού και το Δεύτερο Πρόγραμμα αφιερώνει το πρόγραμμά του στον Μάνο Λοΐζο με ειδικές αφιερωματικές εκπομπές.

Στο ακριβώς της ώρας, από τις 9 το πρωί, μιλούν για τον Μάνο Λοΐζο καλλιτέχνες που τον γνώρισαν ή εμπνεύστηκαν από το έργο του. Ακούγονται η Δήμητρα Γαλάνη (09:00), η Χάρις Αλεξίου (10:00), ο Γιώργος Νταλάρας (11:00), ο Φοίβος Δεληβοριάς (12:00), η Μαρία Παπαγεωργίου (16:00), ο Απόστολος Ρίζος (19:00), η Μαρία Φαραντούρη (21:00), σε μια σειρά ενθέτων που επιμελήθηκε ο Μιχάλης Γελασάκης και η Ελένη Γιαννοπούλου.


09:00-10:00 «Άνθρωποι, τόποι και ταξίδια στα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου» με τη Λίτσα Τότσκα. 

10:00-11:00 «Τα παιδικά τραγούδια του Λοΐζου» με την Ιωάννα Νιαώτη. Για τα τρυφερά παιδικά τραγούδια του Λοΐζου, με την Ολυμπία Αγαλιανού στο στούντιο, ειδική στη μουσικοκινητική που χρησιμοποιεί τα τραγούδια του Λοΐζου στη μουσοπαιδαγωγική στοχοθεσία, για το «Κάτω από ένα κουνουπίδι», τον δίσκο με τραγούδια για μικρά και μεγάλα παιδιά. 

11:00-13:00 «Παρτίδα τάβλι με τον χρόνο», με τον Κώστα Φασουλά. Μαζί με ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο που εμπιστεύτηκε στην εκπομπή η κόρη του συνθέτη Μυρσίνη Λοΐζου, και την ευχαριστούμε γι’ αυτό, με τον ίδιο να ακούγεται τη στιγμή ακριβώς που συνθέτει το τραγούδι «Έκανα τη μοίρα φίλη».

14:00-15:00 Ο Φώτης Απέργης αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία ενός από τους πιο σημαντικούς δίσκους του Λοΐζου. «Τα Νέγρικα», σε στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη. Απαγορεύτηκαν από τη χούντα και κυκλοφόρησαν σε δίσκο μόλις το 1975 με τη Μαρία Φαραντούρη, που τα είχε εξάλλου πρωτοτραγουδήσει. Κι ένα ντοκουμέντο: ο Διονύσηε Σαββόπουλοε σε κάποια από τα τραγούδια αυτά, ηχογραφημένα κρυφά λίγο μετά το πραξικόπημα.

15:00-16:00 Ο Κώστας Θωμαΐδης θα παρουσιάσει τα παιδικά τραγούδια που έγραψε ο Μάνος Λοϊζος μαζί με τον Γιάννη Νεγρεπόντη, ενώ θ’ ακουστούν αποσπάσματα από τα «Γράμματα στην Αγαπημένη» με μελοποιημένα ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ, καθώς και ποιήματα του Λόρκα και του Τάσου Λειβαδίτη.

17:00-18:00 Live concERT από το Studio E της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ο Στάθης Δρογώσης διαλέγει μαζί με τους συνεργάτες του, τη Μαριάννα Παπαθανασίου στο τραγούδι και τον Νίκο Δρογώση στο πιάνο, τραγούδια του Μάνου Λοΐζου διασκευασμένα για πιάνο και φωνή και με παραλλαγές στο ύφος τους.

18:00-19:00 Από το Αρχείο της Ραδιοφωνίας θα ακούσουμε, στο πρώτο ημίωρο εκπομπή του 1980 από τη σειρά «Ο συνθέτης της εβδομάδας» με παραγωγό τον Βασίλη Ριζιώτη και καλεσμένο τον Μάνο Λοΐζο, ο οποίος μιλά για την πορεία του στη μουσική και τις πρώτες του συνεργασίες με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι, περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε στο ελληνικό τραγούδι την εποχή που ηχογραφήθηκε η εκπομπή, ενώ παίζει στην κιθάρα και τραγουδά κάποια από τα τραγούδια του. Στη συνέχεια, θα μεταδοθεί το αφιέρωμα που ετοίμασε και παρουσίασε η Ρηνιώ Παπανικόλα λίγες μετά τον θάνατο του Μάνου Λοΐζου, τον Σεπτέμβριο του 1982. Πρόκειται για παλιότερη εκπομπή της, στην οποία ο Μάνος Λοΐζος παρουσίασε τη δουλειά του πάνω στην ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ.
Eπιμέλεια: Σιδερής Πρίντεζης.

20:00-21:00 Oι «Ιστορίες Κλασικού Ραδιοφώνου» με τον Παντελή Σιβρή, φιλοξενούν τον Αχιλλέα Θεοφίλου, στενό φίλο και παραγωγό του Μάνου Λοΐζου και τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, «ηχοπλάστη» στους περισσότερους δίσκους του.