68 χρόνια Τρίτο Πρόγραμμα μέσα από το Αρχείο της ΕΡΤ

68 χρόνια Τρίτο Πρόγραμμα μέσα από το Αρχείο της ΕΡΤ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το μοναδικό ραδιόφωνο της χώρας που παίζει κλασσική μουσική, γιορτάζει.

19 Σεπτεμβρίου 2022

Ένας από τους πιο ξεχωριστούς σταθμούς στην Ελλάδα, το Τρίτο Πρόγραμμα, κλείνει σήμερα 68 χρόνια στον αέρα. Η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του έγινε στις 8 το βράδυ της 19ης Σεπτεμβρίου 1954, κάτι παραπάνω από δύο χρόνια μετά το Δεύτερο Πρόγραμμα, μέσα από τους 1484 χιλιόκυκλους στα Μεσαία.

 Για να γιορτάσει τα «γενέθλια» του Τρίτου Προγράμματος, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει στην σελίδα του στο Facebook τα γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία του, μαζί με σημαντικά ντοκουμέντα που σχετίζονται με την ιστορία του. Όπως, για παράδειγμα, το πρόγραμμα που είχε στην πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, μαζί με εκείνα των έτερων ραδιοφώνων του ΕΙΡ.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1954 ξεκινούσαν οι τακτικές ραδιοφωνικές εκπομπές του «Τρίτου Προγράμματος» αρχικά από τις 19:00 ως 23:00 κάθε βράδυ, μεταδίδοντας συναυλίες συμφωνικής μουσικής. Η λειτουργία του σταθμού ξεκίνησε έπειτα από διαμαρτυρίες των ακροατών του Εθνικού και του Δεύτερου Προγράμματος οι οποίοι θεωρούσαν πως η κλασική μουσική κάλυπτε μεγάλο μέρος του ραδιοφωνικού χρόνου. Έτσι, οι ιθύνοντες του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, με πρωτοβουλία του συγγραφέα Διονυσίου Ρώμα, προχώρησαν στη δημιουργία ενός σταθμού αφιερωμένου στην κλασική μουσική και τους μεγάλους Ευρωπαίους κλασικούς συνθέτες. Ο συγκεκριμένος σταθμός είναι το μοναδικό ραδιόφωνο του είδους στην Ελλάδα και παραμένει ο μοναδικός έως σήμερα ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με την κλασική μουσική και με διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες. Ο σπουδαίος Μάνος Χατζιδάκις σφράγισε με την παρουσία του το Τρίτο Πρόγραμμα όταν ανέλαβε την αναδιοργάνωσή του από το 1975 έως το 1982.