Εκδότες του Bob Dylan κατηγορούνται για πώληση πλαστών υπογεγραμμένων βιβλίων

Εκδότες του Bob Dylan κατηγορούνται για πώληση πλαστών υπογεγραμμένων βιβλίων
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Σε όσους αγόρασαν το The Philosophy of Modern Song, θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη».

22 Νοεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Οι εκδότες του τελευταίου βιβλίου του Bob Dylan παρέχουν επιστροφή χρημάτων σε όσους αγόρασαν εκδόσεις με "χειρόγραφη υπογραφή", μια και παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποίησαν τεχνολογία autopen.

Η Simon & Schuster ανακοίνωσε αρχικά ότι 900 αντίτυπα του The Philosophy of Modern Song είχαν υπογραφεί προσωπικά από τον Dylan. Προφανώς αρνήθηκαν αρχικά να το παραδεχτούν, όταν οι θαυμαστές ανακάλυψαν ότι τα αντίτυπα χρησιμοποιούσαν αυτόματη αντιγραφή.

Αυτό άλλαξε εν μία νυκτί. "Σε όσους αγόρασαν το The Philosophy of Modern Song, θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη", ανέφερε η Simon & Schuster σε επίσημη ανακοίνωσή της. "Όπως αποδεικνύεται, τα βιβλία περιορισμένης έκδοσης περιέχουν μεν την αυθεντική υπογραφή του Bob, αλλά σε μορφή στυλό-αντίγραφου. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα άμεσα, παρέχοντας σε κάθε αγοραστή άμεση επιστροφή χρημάτων".

Τα συστήματα Autopen χρησιμοποιούνται από τον 19ο αιώνα, με τις πρώτες μηχανικές εκδόσεις να παρέχουν ένα πρότυπο υπογραφής που κόβεται μέσα από μια μεταλλική πλάκα. Στη συνέχεια, οι χρήστες μετακινούσαν μια γραφίδα μέσω του κομμένου σχήματος, ενώ στυλό στην άκρη εύκαμπτων βραχιόνων ακολουθούσαν την κίνηση σε φύλλα χαρτιού. Οι προεδρικές υπογραφές τοποθετούνται συχνά σε κυβερνητικά χαρτονομίσματα με τη χρήση autopen.

Επειδή όμως μια τέτοια υπογραφή δεν είναι γνήσιο αυτόγραφο, δεν έχει την αξία ενός πραγματικού στην αγορά των συλλεκτών. Οργισμένοι αγοραστές διαμαρτυρήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλώντας τους εκδότες λαμόγια και απατεώνες. Ένας από αυτούς απαίτησε την παραίτηση των εταιρικών στελεχών. Ωστόσο, από την πλευρά του οργανισμού του Dylan δεν έχει γίνει ακόμη κάποιο σχόλιο.

Εν τω μεταξύ, μια συλλογή από εφηβικές ερωτικές επιστολές του Ντίλαν πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 670.000 δολαρίων, αν και αναμενόταν να πωληθεί για τουλάχιστον 800.000 δολάρια. Το παγκοσμίου φήμης βιβλιοπωλείο Livraria Lello στην Πορτογαλία κατέθεσε τη νικητήρια προσφορά και ανέφερε ότι η πρόθεση ήταν να διαθέσει τη συλλογή των εγγράφων στους θαυμαστές του Dylan για να τη μελετήσουν.