Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο συνδρομητικών υπηρεσιών στην ελεύθερη ραδιοτηλεόραση

Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο συνδρομητικών υπηρεσιών στην ελεύθερη ραδιοτηλεόραση
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ.

19 Ιανουαρίου 2023

Αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε μέχρι τώρα για τη συμμετοχή παρόχων συνδρομητικών υπηρεσιών σε ελεύθερα ραδιόφωνα και κανάλια. Όπως αναφέρει η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ, στην οποία τροποποιείται η παράγραφος 4 του άρθρου 2 του ν. 2644/1998:

«Η ανώνυμη εταιρεία που κατέχει την άδεια της παρ. 1 (σ.σ. παρόχου συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών) δεν μπορεί να κατέχει και άδεια παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης. Η συμμετοχή της εταιρείας του πρώτου εδαφίου σε εταιρεία που κατέχει άδεια σταθμού ελεύθερης λήψης είναι δυνατή, εφόσον με τη συμμετοχή της:
α) δεν παραβιάζονται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού
β) δεν γίνεται κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει αποκτήσει στην αγορά των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών
γ) δεν θίγεται η αντικειμενική, πλουραλιστική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Οι μέτοχοι της εταιρείας του πρώτου εδαφίου μπορούν σύμφωνα τις προϋποθέσεις του δευτέρου εδαφίου, να κατέχουν άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης ή να μετέχουν σε εταιρεία που κατέχει τέτοια άδεια».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μια εταιρεία που έχει άδεια για συνδρομητική τηλεόραση και ραδιόφωνο δεν θα μπορεί να κατέχει και άδεια για μέσο ελεύθερης λήψης, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να μπει μετοχικά σε ένα ήδη αδειοδοτημένο κανάλι ή ραδιόφωνο. Επιπλέον «λύνονται» τα χέρια και των μετόχων σε συνδρομητικές υπηρεσίες, οι οποίοι θα μπορούν να κατέχουν είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε μέσω εταιρειών ελεύθερα κανάλια και ραδιόφωνα.

Η απαγόρευση αυτή είχε νομοθετηθεί πριν δύο χρόνια από τον ν. 4779/2021 (Πέτσα-Λιβάνιου), και συγκεκριμένα το άρθρο 43 παρ. 2 του νόμου που «φωτογράφιζε» τους ομίλους Αntenna και Alter Ego, οι οποίοι εκείνο το διάστημα διεκδικούσαν τη Nova. Όπως αναφέρει η νέα τροπολογία, ο νόμος τροποποιείται έπειτα από προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω του ότι η αλλαγή που έγινε με το άρθρο 43 δεν είναι συμβατή με τις διατάξεις της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά την απαγόρευση, πάντως, οι συνδρομητικές υπηρεσίες έχουν ήδη «απλώσει τα δίχτυα» τους και στην ελεύθερη τηλεόραση, τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Nova, η οποία έχει δημιουργήσει μια πολυεπίπεδη συνεργασία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη και ειδικότερα με τον Alpha.

Και όπως γράφει το iEidiseis, η Nova «ετοιμάζεται να εξαγοράσει το 100% του Alpha. Μια εξέλιξη που βρίσκει σύμφωνο τον πλειοψηφικό μέτοχο του καναλιού, που δεν είναι άλλος από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη». Και όπως επισημαίνει το site, ο Θοδωρής Κυριακού του ΑΝΤ1 «προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι δεν θα την αφήσει να καταστρατηγήσει τη σχετική διάταξη» (σ.σ.: να μην μπορεί μία συνδρομητική τηλεόραση να μπει και στην επίγεια).