Το podcast θα κερδίσει το ραδιόφωνο;

Το podcast θα κερδίσει το ραδιόφωνο;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μάλλον η ερώτηση είναι (πιο σωστά): το podcast είναι το νέο ραδιόφωνο;

27 Ιανουαρίου 2023

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Εχω έναν φίλο που η δουλειά του είναι, ως συνεργείο, να καθαρίζει τζαμαρίες σε επιχειρήσεις. Φανατικός του ραδιοφώνου, είναι διαρκώς με τα ακουστικά στα αυτιά και μου στέλνει μηνύματα για το ζάπινγκ που κάνει καθημερινά. Λειτουργεί δηλαδή σαν ένας, τρόπον τινά, ρεπόρτερ του e-tetRadio. Ο Τίμος λοιπόν το τελευταίο διάστημα ακούει περισσότερα podcasts. Ανακαλύπτει διάφορα podcasts και συντονίζεται σε αυτά. Ο Τίμος ναι, ένας φανατικός του ραδιοφώνου που αρχίζει και το απαρνιέται.

Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση είχα και με τον Σάκη Φράγκο, του rockhard.gr. Ο Σάκης ξέρει καντάρια μουσικής στο χώρο του hard rock και του heavy metal και κατά καιρούς έκανε ανάλογες εκπομπές σε ραδιόφωνα.

«Εγώ ασχολούμαι με το μουσικό ραδιόφωνο», μου λέει. «Πλέον, μπορείς να ακούσεις μουσική δωρεάν, νόμιμα, οπουδήποτε. Αυτές τις λίστες που βάζουν τα ραδιόφωνα, τις ακούς και από το Spotify και μάλιστα χωρίς να μπαίνουν διαφημίσεις, χωρίς ομιλία από παραγωγούς κτλ. Τα μόνα ραδιόφωνα που έχουν μέλλον, είναι τα αθλητικά, που κάνουν τις μεταδόσεις και βγάζουν οπαδούς στον αέρα. Το ίδιο και τα ενημερωτικά ραδιόφωνα, που τα ακούς όσο είσαι στο αυτοκίνητο κολλημένος στην κίνηση».

Και συνεχίζει: «Κάνω, λοιπόν, podcast που τα βγάζω από το site μου. Μιλάω αποκλειστικά για heavy metal καταστάσεις (δηλαδή δύσκολα θα με ακούσει το ακροατήριο του Red, Rock FM). Επειδή ο κόσμος τα τραγούδια που θέλει να βρει τα βρίσκει όπως είπαμε, στο Podcast ακούει ιστορίες. Αφηγήσεις. Πράγματα που πιθανώς δεν ξέρει και τα ακούει όποτε θέλει, από τα streaming services, με ένα κλικ».

Λέει και κάτι πολύ ενδιαφέρον ο Σάκης: «Ανεβάζω ραδιοφωνικές εκπομπές στο mixcloud και τις ακούνε λίγοι ή περισσότεροι, ανάλογα με το θέμα ή τον καλεσμένο. Οχι πολλοί πάντως. Κάνω όμως ένα podcast, γύρω στα 30 λεπτά και αν αθροίσεις τα Spotify, iTunes, Castbox, Soundcloud, Google Podcasts κοκ, έχουν φτάσει να ακούσουν podcast μου χιλιάδες. Άρα, για εμένα, ποιος ο λόγος να πάω να κάνω ραδιόφωνο κάπου, όταν ήδη έχω ένα κοινό, niche, δικό μου, που με ακολουθεί και με ακούει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας;».

Βέβαια, για να μην πάμε και στην ακριβώς απέναντι όχθη, να σημειώσουμε ότι στο rockhard.gr υπάρχει ένα web radio με ανάλογη μουσική. Σιγά να μην το άφηνε ο Σάκης Φράγκος το site χωρίς ραδιόφωνο.  «Ραδιόφωνο αγάπη μου» που έλεγε και το παλιό μότο, ραδιόφωνο όποια μορφή και να έχει, όπως και να εξελιχθεί. Διότι το podcast στην ουσία ραδιόφωνο είναι, το σύγχρονο ραδιόφωνο.