Για τις εκπομπές του στο Πρώτο Πρόγραμμα εγώ τον είχα προτείνει στον Μάνο Χατζιδάκι

Για τις εκπομπές του στο Πρώτο Πρόγραμμα εγώ τον είχα προτείνει στον Μάνο Χατζιδάκι
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τέσσερις μεγάλες φωνές, τέσσερις σπουδαίοι άνθρωποι...

29 Ιανουαρίου 2023

 

Του Γιώργου Παπαστεφάνου

Από παιδί θεωρούσα τον πρωταθλητισμό πολύ κουραστική και ψυχοφθόρα υπόθεση. Γιατί να θέλω να είμαι πρώτος, αφού υπάρχει θέση για όλους. Ούτε στο σχολείο ήμουν ο καλύτερος τής τάξης, ούτε στο Πανεπιστήμιο. Και πάντα θυμάμαι τη γλύκα που είχε στις εξετάσεις τού πτυχίου εκείνο το εξαράκι. Με τα αγόρια τής φωτογραφίας κάποιοι ίσως να μας φαντάζονταν ανταγωνιστές, αφού ανήκουμε στον ίδιο επαγγελματικό χώρο και οι τέσσερις. Εμείς όμως με τέτοια ταπεινά καμία σχέση. Μάλιστα εγώ ειδικά, όσους θα μπορούσαν να θεωρηθούν ανταγωνιστές μου, τους έκανα πάντα φίλους.

Ας δούμε λοιπόν έναν ένα τους τρεις φίλους που ποζάρουνε μαζί μου. Με τη σειρά, Αλέξης Κωστάλας, Γιάννης Πετρίδης, Λευτέρης Κογκαλίδης.

Τον Αλέξη τον γνώρισα το 1965 όταν ήρθε νεαρούλης στα γραφεία τής Ρηγίλλης στην τηλεόραση που θα ’βγαινε σε λίγο στον αέρα. Στην αρχή ως μεταφραστής, λίγο μετά και αφηγητής μαζί με την Βίκυ Καρέλλη σε μία ατέλειωτη σειρά ντοκιμαντέρ. Η φωνή του απόχτησε χιλιάδες θαυμαστές, το ίδιο και η ευγενική φυσιογνωμία του όταν άρχισε να εμφανίζεται κι ο ίδιος στην οθόνη σε εκπομπές κλασικής μουσικής, όπερας, μπαλέτου, ακόμα και αθλητικές και βέβαια πατινάζ.

Ο Γιάννης Πετρίδης ξεκίνησε τις εκπομπές του στο ραδιόφωνο όταν έκανε τη θητεία του στη Λάρισα. Το πάθος του και οι γνώσεις του γύρω απ’ το διεθνές πεντάγραμμο, τον οδήγησαν όταν γύρισε στην Αθήνα στις δισκογραφικές εταιρείες που αποτέλεσαν από τους κύριους χώρους δράσης του. Μια ολόκληρη γενιά μεγάλωσε μαζί του, ακούγοντάς τον «από τις 4 στις 5» ή διαβάζοντας το «Ποπ και ροκ» περιοδικό του. Για τις εκπομπές του στο Πρώτο Πρόγραμμα εγώ τον είχα προτείνει στον Μάνο Χατζιδάκι, όταν είχε έρθει ο Χατζιδάκις στο κρατικό ραδιόφωνο το 1975.

Στην άκρη τής φωτογραφίας δεξιά, ο Λευτέρης Κογκαλίδης, δημοσιογράφος και ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός, και γενικώς παράγοντας ταυτισμένος με τη ζωή τής Θεσσαλονίκης. Εκείνος μάς σύνδεσε και τους τέσσερις σε μια τετράωρη ραδιοφωνική ζώνη, το «Ράδιο Νοσταλγία» που ακουγόταν συγχρόνως από το Δεύτερο Πρόγραμμα και από τον 9.58 της Θεσσαλονίκης στο διάστημα 2000 έως 2013, που έκλεισε προσωρινά η ΕΡΤ.

Στην πανέμορφη Θεσσαλονίκη είχαμε βγάλει και τη φωτογραφία που βλέπετε.