Το άλμπουμ του Παυλίδη είναι «εκείνο που είχε στο μυαλό του» ο Μαρκόπουλος

Το άλμπουμ του Παυλίδη είναι «εκείνο που είχε στο μυαλό του» ο Μαρκόπουλος
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών δημοσιεύεται μία συζήτηση με την Λένγκα Μαρκοπούλου, την κόρη του Γιάννη Μαρκόπουλου.

21 Φεβρουαρίου 2023

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Μία συζήτηση που έγινε υπό τη σκέπη, αν μπορώ να το πω έτσι, του συνθέτη. Μιλήσαμε για πολλά, αλλά κυρίως για το άλμπουμ του Παύλου «Πέρα από τη θάλασσα» με τα τραγούδια του Μαρκόπουλου. Ήθελα λίγο να μάθω τι λέει ο συνθέτης, τόσες εβδομάδες μετά, για το δίσκο που έχει συγκεντρώσει και θετικές αλλά και αρνητικές κριτικές. Και δεν λέω για αυτή την αστεία και γεμάτη ανοησία κριτική στη Lifo που ήταν κριτική όχι για το άλμπουμ αλλά για τα παιδικά χρόνια του Παυλίδη.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι λοιπόν ο ίδιος που διάλεξε τον Παύλο Παυλίδη γιατί «θεωρεί ότι ο Παυλίδης είναι ένας άνθρωπος με δικό του κοινό, έχει ξεχωριστό ήθος και είναι πολύ σημαντικός ποιητής. Τον είδε σε έναν ρόλο αγγελιοφόρου και προφήτη, ως ερμηνευτή στον δίσκο, για αυτό μιλάνε πολύ για τον κόσμο μετά, για το μέλλον». Όσο για το τελικό αποτέλεσμα, «είναι αυτό που περίμενε, εκείνο που είχε στο μυαλό του» διότι «επιτυγχάνεται η συνύπαρξη δύο κόσμων».

Δεν χρειάζεται να πούμε το αυτονόητο ότι ο Παυλίδης δεν είχε πάρει την άδεια μόνο του συνθέτη αλλά και των στιχουργών, δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς δηλαδή με τα πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται. Χρειάζεται να πούμε όμως ότι όλοι οι στιχουργοί του άλμπουμ, καθώς και οι κληρονόμοι κάποιων που έχουν φύγει από τη ζωή, δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τη νέα ματιά του Παύλου στα τραγούδια αλλά και για τις προσθαφαιρέσεις στίχων που έκανε. Αυτό με τους επιπλέον στίχους είναι πραγματικά κάτι το πολύ μαγικό.

«Στον επόμενο τόνο θα είναι ο Γιάννης Μαρκόπουλος που θα διασκευάσει Παύλο Παυλίδη» είπε η Λένγκα μεταφέροντας έτσι τη σκέψη και το χιούμορ του συνθέτη.