Γυναικεία υπόθεση το Τρίτο Πρόγραμμα, το Kosmos και το ERTεcho

Γυναικεία υπόθεση το Τρίτο Πρόγραμμα, το Kosmos και το ERTεcho
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τετάρτη 8 Μαρτίου με ειδικά ένθετα και podcast.

07 Μαρτίου 2023

Το Τρίτο Πρόγραμμα φωτίζει την ιστορία των γυναικών συνθετριών στις συναυλίες της EBU

Σε επιμέλεια και παραγωγή της Αλεξάνδρας Γιαλίνη και σε συνεργασία με το δίκτυο της EBU, το Τρίτο Πρόγραμμα, ετοίμασε αποκλειστικά για το ERTεcho 20 podcast για κάποιες από τις σημαντικότερες συνθέτριες: Hildegard von Bingen, Francesca Caccini, Barbara Strozzi, Louise Farrenc, Cécile Chaminade, Emilie Mayer, Clara Schumann, Amanda Maier , Fanny Mendelssohn, Dame Ethel Smyth, Hilda Sehested, Amy Beach, Lili Boulanger, Kaija Saariaho, Elizabeth Maconchy, Phyllis Tate, Else Marie Pade, Sofia Gubaidulina, Ruth Crawford-Seeger, Unsuk Chin.

Στις 8.00, στα «Πρωινά του Τρίτου» ο Γιώργος Φλωράκης μας συστήνει γυναίκες που ξεχώρισαν στη μουσική και το… θέατρο. Ο λόγος για τη Maria Callas, την Έλλη Λαμπέτη, τη Laurie Anderson, την Clara Schumann, τη Δανάη, την Chavela Vargas, τη Johanna Martzy, τη Νάνα Μούσχουρη, την Helene Grimaud, την Barbara Hannigan.

Στις 10:00, ο Πάρις Μέξης παρουσιάζει στην ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, μουσικά έργα και κείμενα αποκλειστικά από γυναίκες δημιουργούς και μας υπενθυμίζει τη διαχρονική σκέψη της Σιμόν ντε Μπωβουάρ: «Η μόνη μου άμυνα στην ερώτηση «σκέφτεσαι έτσι γιατί είσαι γυναίκα» είναι «σκέφτομαι έτσι επειδή αυτή είναι η αλήθεια».

Στις 13.00, ο Χρίστος Παπαγεωργίου παρουσιάζει τις μεγάλες επιτυχίες της Εντίθ Πιάφ σε αξεπέραστες ερμηνείες.

Οι γυναικείες φωνές με τη ματιά των γυναικών στο Kosmos

Το Kosmos δίνει μία προσωπική ματιά, των παραγωγών γυναικών του Kosmos, οι οποίες μιλούν για γυναίκες που τις ενέπνευσαν, γυναίκες που τις θαύμασαν και εξακολουθούν να τις θαυμάζουν, μέσα από έξι μοναδικά ένθετα σε επιμέλεια Γιώτας Κοτσέτα. Η Θάλεια Καραμολέγκου μιλάει για τη συγγραφέα Τόνυ Μόρισον, η Μαρία Μαρκουλή για την Πάτι Σμιθ, η Κλάουντια Μάτολα για την Εντίτ Πιάφ, η Λουκία Σούπουλη για την Μπρέντα Λι, η Γιώτα Κοτσέτα για την Νίνα Σιμόν και η Δήμητρα Κακαουνάκη για την Μπίλι Χόλιντεϊ.

Ο Κώστας Αλαγιάννης την Τετάρτη 8 Μαρτίου (14:00-16:00) συναντά στο στούντιο του Kosmos τη Μαρίνα Σάττι, με αφορμή συναυλία της και μια διαφορετική «Yenna».


Οι γυναικείες φωνές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στο ERTεcho

Είναι μοναδική η σχέση που έχει ένας ακροατής με τη φωνή που ακούει στο ραδιόφωνο. Μπορεί συχνά να μη γνωρίζουμε το «πρόσωπο», η φωνή όμως είναι αυτή που μας κρατάει συντροφιά, είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Φωνές τρυφερές ή μπάσες, γλυκές ή «χτυπητές», δυνατές ή χαμηλές. Όποια και αν είναι η χροιά τους είναι όλες τους υπέροχες.
Το ERTεcho ετοίμασε και παρουσιάζει στην ενότητα «Μη χάσετε» μια μικρή αναδρομή στις γυναικείες φωνές που πέρασαν από τα στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας αφήνοντας το δικό τους στίγμα, όπως η Μαρία Ρεζάν, η Σοφία Μιχαλίτση, η Ρηνιώ Παπανικόλα, η Μαριανίνα Κριεζή και η Στέλλα Βλαχογιάννη.