Πρωινά με Μπετόβεν και Σούμαν αυτό το ΣΚ στην ΕΡΤ3

Πρωινά με Μπετόβεν και Σούμαν αυτό το ΣΚ στην ΕΡΤ3
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στη ζώνη κλασικής μουσικής του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης.

23 Μαρτίου 2023

Δύο συναυλίες, μια αφιερωμένη στον Μπετόβεν και μια στον Σούμαν, θα προβάλλει η ΕΡΤ3 στη ζώνη κλασικής μουσικής αυτό το Σαββατοκύριακο στις 08.30 το πρωί. Αναλυτικά:

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ

«Μπετόβεν, Τρίτη Συμφωνία - Ηρωική»

Συναυλία κλασικής μουσικής παραγωγής BFMI για τη Deutsche Welle, UNITEL & CLASSICA.

Ο Μπετόβεν αρχικά αφιέρωσε αυτή τη συμφωνία στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη στον οποίο είδε έναν ήρωα που αγωνιζόταν για τα νέα ανθρωπιστικά ιδεώδη της Γαλλικής Επανάστασης: Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα. Ωστόσο, μόλις έμαθε ότι ο Ναπολέων είχε ανακηρυχθεί αυτοκράτορας, ο Μπετόβεν θύμωσε και κατέστρεψε την πρώτη σελίδα που περιείχε την αφιέρωση. Τελικά, η Ηρωική Συμφωνία αφιερώθηκε στον Πρίγκιπα Lobkovitz θαυμαστή, χορηγό του σπουδαίου συνθέτη, αλλά και λάτρη των τεχνών.

Η διάθεση της Συμφωνίας είναι κυριολεκτικά ηρωική. Το μήκος της, η φύση του θεματικού της υλικού, του συναισθηματικού βάθους, της εμβέλειας και της αρμονικής τολμηρότητάς της, την ξεχώρισαν από οποιοδήποτε προηγούμενο συμφωνικό έργο.

Το πρώτο μέρος, εκτός από τα κυρίαρχα θέματά του, είναι γεμάτο με καινούργιες μελωδίες και με μορφολογικές καινοτομίες, τέτοιες που πρώτη φορά εμφανίζονται στην ιστορία των συμφωνικών έργων. Το δεύτερο μέρος είναι το διάσημο πένθιμο εμβατήριο, ενώ το τρίτο είναι ένα ζωντανό σκέρτσο. Την Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου διευθύνει ο Κεντ Ναγκάνο. O Κεντ Ναγκάνο είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους με υψηλό προφίλ διευθυντές ορχήστρας σήμερα. Έχει διευθύνει όλες τις μεγάλες ορχήστρες της Δύσης (Νέας Υόρκης, Λονδίνου, Βερολίνου, Βιέννης, Παρισιού, Μόντρεαλ).

Έργο: Symphony No.3 in E flat major op.55 «EROICA»
Μέρη: Ι. Allegro con brio, II. Marcia funebre. Adagio assai,
III. Scherzo. Allegro vivace. Trio, IV. Finale. Allegro molto. Presto
Διευθυντής Ορχήστρας: Kent Nagano
Ορχήστρα: Deutsches Symphonie-Orchester Berlin

-------------------------

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ

«Η Άνοιξη του Σούμαν»

Συναυλία κλασικής μουσικής παραγωγής GEYSER, ORCHESTRE SYMPHONIQUE DE MONTRÉAL, MEZZO, INTERSCOOP 2.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ κάλεσε τον Βρετανό μαέστρο Σερ Ρότζερ Νόρινγκτον, ο οποίος επέλεξε να αναδείξει την πρώτη συμφωνία του Σούμαν, γνωστή ως «της Άνοιξης», δίνοντας το όνομά της σε αυτό το αφιέρωμα στον συνθέτη.

Ο Ρόμπερτ Σούμαν, ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της Ρομαντικής Περιόδου, έγραψε το συγκεκριμένο έργο το 1841, μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, διακατεχόμενος από έναν πρωτόγνωρο δημιουργικό οίστρο που είχε ως αιτία τον έρωτα του για την μετέπειτα σύζυγό του, Κλάρα.

Πληθωρική, φωτεινή και καταιγιστική σε µελωδικά θέµατα, ρυθµικά σχήµατα και ορχηστρικά ηχοχρώµατα αυτή η Συµφωνία, που υμνεί τη ζωή και τον έρωτα, µας δίνει το έναυσµα να γνωρίσουµε τον κοινωνικό περίγυρο, τα οράµατα, τις ιδέες και τον συναισθηµατικό πλούτο των ροµαντικών καλλιτεχνών.

Τη «Συμφωνία της Άνοιξης», συνοδεύουν δύο έργα για βιολί, ένα του Μπραμς, του σπουδαίου γερμανού συνθέτη του 19ου αιώνα και ένα του Προκόφιεφ, του κορυφαίου συνθέτη και πιανίστα του 20ου αιώνα, με σολίστ την εκθαμβωτική Γερμανίδα βιρτουόζο Αραμπέλα Στάινμπαχερ.

Τα έργα: Robert Schumann-Συμφωνία αρ. 1 σε Σι ύφεση ελάσσονα, έργο 38 («της Άνοιξης»
Johannes Brahms-Κοντσέρτο για βιολί σε Ρε μείζονα, έργο, έργο 77
Sergei Prokofiev- Σονάτα για βιολί σε Ρε μείζονα, έργο 115, 1ο Μέρος
Ορχήστρα: Montreal Symphony Orchestra
Διευθυντής Ορχήστρας:Sir Roger Norrington
Σολίστ: Arabella Steinbacher (βιολί)