Ο κόσμος της μουσικής έχασε ένα τεράστιο ίνδαλμα, την Tina Turner

Ο κόσμος της μουσικής έχασε ένα τεράστιο ίνδαλμα, την Tina Turner
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

25 Μαΐου 2023

Του Ηλία Σελιμά

«Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο της Tina Turner. Με τη μουσική της και το αστείρευτο πάθος της για τη ζωή, μάγεψε εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο και ενέπνευσε τα αστέρια του αύριο. Σήμερα αποχαιρετούμε μια αγαπημένη φίλη που αφήνει σε όλους μας το μεγαλύτερο έργο της: τη μουσική της. Όλη η ειλικρινής μας συμπόνια πηγαίνει στην οικογένειά της. Τίνα, θα μας λείψεις πολύ», είναι το post που ανέβηκε στα δικά της social.

Η οικογένειά της εξέδωσε επίσης μια ανακοίνωση που έγραφε: «Η Tina Turner, η "βασίλισσα του Rock 'n Roll" πέθανε ειρηνικά σήμερα σε ηλικία 83 ετών μετά από μακρά ασθένεια στο σπίτι της στο Küsnacht κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Μαζί της ο κόσμος χάνει έναν θρύλο της μουσικής και ένα πρότυπο».

Η Tina Turner γεννήθηκε ως Anna Mae Bullock στις 26 Νοεμβρίου 1939. Συγκέντρωσε την αναγνώριση στις δεκαετίες του '50 και του '60 με τον σύζυγό της Ike Turner, αρχικά ως μέλος των Ike Turner's Kings of Rhythm και στη συνέχεια ως μέλος του Ike & Tina Turner Revue. Το "A Fool in Love" ήταν το πρώτο single που κατέκτησε τα charts το 1960, ενώ η επόμενη δεκαετία θα έφερνε κλασικά τραγούδια όπως τα "Proud Mary", "I Want to Take You Higher", "River Deep, Mountain High", "Nutbush City Limits" και "It's Gonna Work Out Fine". Η Turner κέρδισε διθυραμβικές κριτικές ως μία από τις πιο δυναμικές ερμηνεύτριες.

Το 1976, με την Turner να πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τον σύζυγό της, έφυγε από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Ντάλας μετά από σωματικό καβγά και κατέθεσε αίτηση διαζυγίου από τον Ike Turner αργότερα τον ίδιο μήνα. Ξεκίνησε σόλο καριέρα, κάνοντας εμφανίσεις σε τηλεοπτικά σόου αργότερα την ίδια χρονιά και ξανάρχισε τις περιοδείες για να ξεπληρώσει τα χρέη της.

Το 1983 με το άλμπουμ Private Dancer επανήλθε στο προσκήνιο. Αποτέλεσε το εξαιρετικά επιτυχημένο comeback single "What's Love Got to Do With It", μαζί με το "Better Be Good to Me", μια διασκευή στο "Let's Stay Together" του Al Green και το ομώνυμο κομμάτι.

Η ιστορία της Turner σχετικά με τον αγώνα της και τον τελικό χωρισμό της από τον Ike Turner αποτυπώθηκε στην ταινία What's Love Got to Do With It του 1993. Η Angela Bassett κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας και έλαβε επίσης υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Από εκεί και πέρα, το αστέρι της Turner έλαμψε καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90 με τραγούδια που ξεχώρισαν, όπως τα "We Don't Need Another Hero", "Typical Male", "What You Get Is What You See", "The Best" και "I Don't Wanna Fight".

Η Turner κέρδισε 12 βραβεία Grammy και μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame ως σόλο καλλιτέχνης το 2021, μετά την προηγούμενη είσοδό της ως ντουέτο με τον Ike Turner, που έγινε το 1991. Έχει επίσης λάβει ένα βραβείο Grammy Lifetime Achievement Award και σε κάποια στιγμή της καριέρας της κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο κοινό για σόλο καλλιτέχνη, παίζοντας σε 180.000 άτομα κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας το 1988.